ZÜLEYHA ÇAĞLAYAN

Tarih: 18.10.2024 13:40

HAK’TAN GELEN

Facebook Twitter Linked-in

Bunlara tabi bir aile ise kendilerine ait çadırın kurulu olduğu alanda bir eşek, bir köpek , bir de tavukla birlikte yaşarmış. Gün gelmiş tavuk ölmüş. Ailenin çocukları duruma çok üzülmüş; babaları ise onları “Allahın verdiğinde bir hayır vardır, üzülmeyin” diye teselli etmiş. Aradan bir kaç hafta geçmiş eşekleri de hastalanıp ölmüş. Çocuklar yine üzgün, baba çocuklarını aynı cümle ile teselli etmiş. En  son köpekleri de ölmüş babaları yine “Allahtan gelende bir hayır vardır” diyerek çocuklarını teskin etmiş. Onları üzülmekten men etmiş. Aradan bir kaç gün geçtikten sonra bir gece çölde kabilelerine saldıran eşkiyalar bütün bedevileri karanlığın içinde hayvanlarının ( keçi, koyun, köpek, eşek, tavuk)  çıkardığı sesler yardımıyla bulup  öldürmüş ve soymuşlar. Hayvanlarının tümünü kaybeden ailenin çadırı ise dikkatlerinden kaçmış. Kabileden geriye bir tek o aile kalmış. Çocuklar o gece babalarının sözündeki hikmeti idrak etmişler.

Kaybettiğiniz para olabilir, yada bir makam, bir eşya, yada belki sahip olmak isteyip olamadığınız her hangi  bir şey… Bir ev… Bir araba… Bir eş… Olanda şer olabildiği gibi olmayanda da hayır olabilir. Kayıtsız bir teslimiyet değildir bu; cüz i iradenle  elinden geleni  yapıp, külli iradeye teslim olmaktır. Olanda yada olmayanda mutlaka bir sebep vardır. Hayrı da şerri de Allah verir ve Allahın verdiğinin hikmeti mutlaktır.

Dünyaya kalbinizi çokça  bağlamayın,  çünkü buraya sınırlı bir vakitte sınanmak için uğradık. Öyle yaşayın ki kazandığınızı sandıklarınız kaybettirmesin. Kaybettiklerinizin yada asla sahip olamadıklarınızın ardından da hayıflanmayın. Varlıkta da darlıkta da bir hikmet vardır. Ve dahi bazen varlığın içine şer darlığın içine cennet saklıdır da biz göremeyiz. Verilenin de verilmeyenin de , olanın da olmayanın da lütuf olduğunu, mana aleminde her birinin bir sebebe döneceğini aklınızdan çıkarmayın. Sizin  sandıklarınızın sizin olmadığını, arzu edip ulaşamadıklarınızın ise nihayetinde  birer ecir olabileceğini unutmayın. Ne demiş peygamberimiz hatırlayın; “El hayru fî mâ vaka'a” ( Vaki olanda hayır vardır)


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —