• BIST 100

    9109,34%2,37
  • DOLAR

    34,23% 0,28
  • EURO

    37,62% -0,37
  • GRAM ALTIN

    2919,65% 0,14
  • Ç. ALTIN

    4903,03% 0,41

Yusuf Özertürk


HİCRET VE MÂNÂS -2-

B-MECAZÎ MÂNÂSIYLA HİCRET


*Dar mânâsıyla hicret, bir yerden başka bir yere göç etmek demek iken, geniş manâsıyla hicret;Bulunulan hali terk etmek,uzaklaşmak ve vaz geçmek anlamında kullanılır.

*Hicret,Müslümana isabet eden, maddi-manevî,bedenî-ruhî, kendinden-dışarıdan(Enfüsî ve afâkî) her sıkıntıdan,her zorluktan kurtulmak için bir vasıta, sığınılacak bir liman aramadır.

*Hicret; İnsanın, İnsana kulluktan firar edip, Allah’a kulluğa yönelişidir.

*Hicret; Şirkten kurtulup, Tevhide sarılmadır.

*Hicret; Münâfıklıktan uzaklaşıp, ihlâslı mü’min olmadır.

*Hicret; Hevâyı terk edip, Hüdâ’ya itâattır.

*Hicret; ‘Belhüm edall (hayvandan da aşağı) olmaktan çıkıp, ‘ eşref-i mahluk’ olarak hakiki insan olmaya yöneliştir (1).

*Hicret; Günahlardan, haramlardan uzaklaşıp,sâlih amel işlemektir (farzları yapmak, helallere yaklaşmak).

*Hicret; Kötülüklerden, fahşâdan (zina, nikahsız yaşama,vs) uzaklaşıp, iyilik yapmak, edepli olmaktır.

*Hicret; Tembellikten,ataletten,asalak yaşamaktan vazgeçip, çalışmaya, üretmeye, el emeğini yemeye teşebbüs etmektir.

*Hicret; ‘Hepiniz çobansınız.Ve güttüğünüzden sorumlusunuz’ fehvâsınca; Kendisine emanet edilene sahip çıkıp, hıyanet etmemektir (Aile reisi aileden, muhtar köyden, kaymakam kazadan, vali şehirden, Reis-i cumhur devletten, bütün milletten sorumludur) (2).  

*Hicret; Depresyondan, ümitsizlikten, kötü insanların şerrinden, kötü ahlâktan, velhasıl hertürlü olumsuz halden kaçmak, çıkmaktır.

*Bir sıkıntın mı var, dardamısın, kötü bir muameleye mi maruz kaldın, kem bir söz mü işittin vs, vs, vs ?..hemen HİCRET ET !

*Olumsuz durumların üzerinde çakılıp kalma, ikâmet etme ! Bunların üzerinde bir dakika bile durma! Ve şöyle de; ‘Bir dakika önce bu /bunlar yoktu, şimdi de yok/yoklar.Bu kaba, kendini bilmez, edepsiz kişiyi daha önce tanımıyordum, şimdi de hiç tanımıyorum’ söyle ve HİCRET ET !

*Bütün olumsuzluklardan, sıkıntılarından HİCRET ET ! Ve kendini tahrip etme ! 

*Ve ‘ Bu da geçer YA HÛ ! de…..


(1): ‘’ Yoksa Sen (Resulüm) onların çoğunu, hakkı işitiyor, veya anlıyor mu sanıyorsun ? Onlar ancak hayvanlar gibidirler. Hatta yolca daha da sapıktırlar (Belhüm edall) ‘’(Furkân-44).

(2): ‘Hepiniz çobansınız.Hepiniz güttüğünüz sürüden mesülsunuz’ (Buhari, Cuma-11).
 

Yazarın Diğer Yazıları


26.8° / 21.7°

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.