Yusuf Özertürk

Tarih: 06.07.2024 20:40

HİCRET VE MÂNÂSI -1-

Facebook Twitter Linked-in

*Hicret; Kelime olarak , bir yerden başka bir yere  göç  etmek mânâsına gelir. Daha geniş olarak da, ’ terk etmek, vaz geçmek ‘ anlamları verilebilir.
İslâmî  ıstılâh ta; Hz.Peygamber'in  milâdî  622 tarihinde Mekke'den Medine’ye göç etmesidir.

*İslâm gelmeden  önce Mekkeli müşrikler, şirk  içinde her türlü  günâhın fütursuzca işlendiği bir cahiliye hayatı  yaşıyorlardı. Hz.Resûlullah sav. İslâmı tebliğe başlayınca müşrikler bundan çok  rahatsız oldular. Zira islâm, şirke ve vahşet alûd yaşayışlarına  karşı  çıkıyordu. Müşrikler, putlarını (şirki) reddeden, tek Allah’a inanmayı (Tevhidi) ilan eden Hz.Muhammed’e sav karşı çıktılar. Halbuki,İslam’ı tebliğ etmeden önce O’  Abdullah’ın oğlu Muhammed (Muhammed bin Abdullah) iken, O’na ‘Muhammed-ül Emin’ diyor ve kıymetli emanetlerini de O’na teslim ediyorlardı. O, onların en akıllılarıydı.Hacer-ül esved meselesinde savaşın eşiğinden onları, O döndürmüştü. O’nun yalan söylediğine şahit olmamışlardı. Ne zaman ki, Abdullah oğlu Muhammed, Allah’ın Resulü Hz.Muhammed sav oldu ve Kur’ânı tebliğe başladı; Bu sefer müşrikler O’na ‘ kezzab(yalancı), mecnun, sihirbaz’ demeye başladılar.Müşrikler evvela Hz.Peygamber'e, vaz geçmesi  için  çok  cazip teklifler sundular (para,mal-mülk,kadın, reislik vs).

*Resûlullah'ın 'Ayı  bir elime,Güneşi  de bir elime  veseniz, vallahi  bu Dâvâ'dan vazgeçmem' demesiyle (1), müşrikler, Resulullah’ın dâvâsından vaz geçmiyeceğini, tekliflerinin bir işe yaramadığını anladılar .Bunun üzerine müşrikler, başta  Resûlullah olmak üzere bütün  müslümanlara; önceleri boykot ve tecrit, sonra da işkence ve ölüme kadar varan  ezâ ve cefânın  her türlüsünü yapmaya başladılar.Bu zulüm ve gaddarlıklar öyle  dayanılmaz bir hale  geldi ki, müslümanlar, Resûlullah'a gelerek 'metâ nasrullâh' ( Allah'ın yardımı ne zaman) demeye  başladılar (1). 
Cenab-ı Hakk, yeryüzünün geniş olduğunu hatırlatarak Müslümanlar’ın hicretine (göç etmesine) izin verdi. Ve Allah için hicret edenlere yardım edeceğini bildirdi (2,3).

*Allah-ü Teâlâ, bulundukları yerde dinlerini yaşamaları,Allah’a kulluk etmeleri çok zor olunca,mü’minlere , o zor şartlardan çıkıp, dinlerini daha kolay yaşayacakları bir yere gitmelerini  söylemiştir.
*Müslümanların,Allah’a itaâtları ve islâmı yaşamaları esastır.
Çünkü; Dünya fâni ve ölüm gerçektir.Her doğan insan bir gün ölecektir. Dünya hayatı bir imtihandır.Ebedi hayat burada kazanılacaktır. Dünya hayatı, zevk-sefa yeri ve bir oyun-eğlence değildir (4).  

*Bir yerde, baskı ve zulümle Müslümanların dinlerini yaşamaları engelleniyorsa, Müslümanların ,Allah’a kulluğu tercih edip, o yerden (geçim şartları uygun olsa bile) hicret edip,İslâmı yaşayabilecekleri uygun bir yere gitmeleri daha uygun olur( orada geçim şartları zor olsa da). Dini yaşamak,Allah’a kulluk etmek, geçim şartlarından, rızık peşinde koşmaktan daha önemlidir. Rızkı veren Allah’tır (5). Ancak, bir gayret göstermeden,tembel tembel oturarak  da rızık ayağa gelmez.Allah, rızık için insanın çalışmasını,şart koşmuştur (6).

*Allah’ın rahmetinin bir eseri olan hicret etme müsaadesi gelince, 
Mü'minler önce Habeşistan’a, sonra da Medine'ye hicret  ettiler.Son olarak, Hz.Resûlullah, müşriklerin kendinde bulunan emânetlerini vermesi için  Hz.Ali'yi (ra) vekil  ederek,Hz Ebu Bekir ile milâdî 622 bir Muharrem’in de Mekke'den  Medine'ye(Yesrib) hicret  etmiştir. 
 
*Bu tarih, Hz Ömer'in halifeliği döneminde müslümanların HİCRİ TAKVİMİNİN başlangıcı olmuştur.
*O tarihten itibaren Muharrem  ayının  birinci  gecesi Müslümanların yılbaşı gecesi olmuştur.

KAYNAKLAR
(1):" .. İyi biliniz ki, Allah'ın yardımı  çok yakındır"(Bakara-214).
(2):‘’Ey iman eden kullarım ! Şüphesiz yarattığım yer yüzü geniştir (darlandığınız zaman hicret edin). O halde yalnız bana kulluk edin’’(Ankebut-56).

(3):" Şüphesiz ki  Rabbin, eziyete  uğratıldıktan  sonra hicret  edenlerin  yanındadır..." (Nahl-110).

(4):‘’ Bu dünya hayatı sadece bir oyun ve oyalanmadan ibarettir. Ahiret yurduna gelince, işte asıl hayat odur.Keşke bilmiş olsalardı’’(Ankebut-64).

(5):‘’ Nice hayvanlar var ki, rızkını (biriktirip) yanında taşımıyor.Çünkü onların da,sizin de rızkınızı Allah veriyor.O her şeyi işitir ve bilir ‘’(Ankebut-60).

(6):’’İnsana çalışmasından başka bir şey yoktur (insan ancak çalıştığının karşılığını görecektir)’’ (Necm-39).
Devam edecek…
 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —