Güvenilir haber kaynağınız Medya90.com

  • BIST 100

    9977,94%1,13
  • DOLAR

    35,41% 0,16
  • EURO

    36,39% -0,36
  • GRAM ALTIN

    3091,27% -0,06
  • Ç. ALTIN

    4952,22% 0,14

Misafir Kalemler


Kaynaştırma öğrenciler nasıl eğitim almalı?

KAYNAŞTIRMA VE ÖZEL EĞİTİMDEKİ EKSİKLİKLER NELERDİR?


Adından da anlaşılacağı üzere normal ilköğretim öğrencileri ile birlikte alacağı eğitimdir.

  Fakat eğitimdeki yetersizlikler her kesimden insanı etkilediği gibi özel bireyleride etkilemekte.
Kaynaştırma öğrencisinin bulunduğu sınıfta başta öğretmenin bu çocuğa verebilecekleri yani bu çocuğa yetebileceğine bakılmalı. Çünkü tek düze bir eğitimle karşı karşıyayız. Okullardaki eğitimciler maalesef ki özel bireylere yetecek kapasitede donanımlı değiller. Her ne kadar üzücü olsa da bu şekilde.  Sonuçta da suçlanan çocuk olabiliyor, öğrenemiyor. Aslında bunun arka planına bakmak lazım. Bu çocuk öğrenemiyor mu, yoksa öğretilemiyor mu? Yani eğitimci yeteri kadar bilgiye sahip mi? Bu çocuğa öğretme konusunda alışıldığı gibi okullarda hemen öğrenen çocuklar istenir hep. Neden? Eğitimci uğraşmak istemediği için.
  
 Ve bunun yanında eğitimci olmak üzere sınıf hatta tüm okul, idare ve veliler böyle bir kaynaştırma öğrencisi ( Özel Gereksinimli birey ) varsa okulda bilinçli olması diğer çocuklar kadar özel bireylerinde eğitim hakkı olduğu bilinmeli ve desteklenmelidir. 
  Yaşanan bir diğer sorun ise diğer öğrencilerin velilerinden kaynaklı özel bireyin sınıftaki varlığından rahatsızlık duymaları ve çocuklarının psikolojisinin bozulduğu yönünde şikayet etmeleri.

  Düşünemedikleri gerçekse ise yaşamadıkları için bir gün başlarına gelmeyeceğini düşünmelerinden kaynaklı böyle bir ailede büyüyen birey den duyarlı olamıyor. Özel bireyi dışlayıcı tavırlar sergileyebiliyor.

  Unutmayalım ki eğitim önce ailede başlar, çocuklar ailedeki bireyleri rol model alarak alır ve büyür. Edep, ahlak, hoşgörü, merhamet duyguları bireyin 0-6 yaş arasında kazandığı davranışlardır.
Hiçbir eğitim akademik başarı bu değerler yoksa değeri yoktur..

    Gelelim diğer bir hususa MEB raporu hazırlaması gereken eğitimciler.
Kaynaştırma eğitimi alan birey için aile, eğitimci, okul idaresi işçileriyle yıl sonunda bu çocuk neleri kazanmış, neler için desteklenmeli istişare edilip değerlendirilmesi ve rapor hazırlanması aileye bilgi verilmesi gerekiyor.
Fakat çoğu şikayetler okullarda böyle bir raporun olmadığı, hazırlanmadığı, aileye bilgi verilmediği yönünde. MEB takibinde eğitimcinin bu raporu düzenleyip düzenlemediği kontrol edilmeli diğer bireyler kadar özel bireylerinde eğitim hakkına saygı duyulması gerekmektedir.

  Gölge öğretmen, gölge abla  kaynaştırma sınıfındaki bireyler için olması gereken başka bir ihtiyaç okullarda annenin beklemesine müsade edilmiyor gölge abla, gölge öğretmen yok bu çocuk birde fiziksel engeli varsa ihtiyaçlarını nasıl giderecek gölge öğretmen, gölge abla sorunununda çözüme kavuşması gerekiyor. Özel bireylerin hayatlarını zorlaştırmak yerine kolaylaştırılmalı, aile biraz olsun rahatlatılmalı. Bu sorunlar yüzünden çocuklarını okula gönderemeyen aileler var ve bunların çözüme ulaşması gerekmektedir.

  İdareye gidip durumu anlatan aile geçiştiriliyor çok şey bekliyorsun zaten öğrenemiyor ne öğrenebilir gibi tavırlarla karşılaşıyor. Eğitimcilerin her alanda eğitimli kendini yetiştirmiş olması tek düze eğitim değil kapsamlı olması bir eğitimcinin sadece normal birey değil özel bireye de nasıl eğitim verirse öğrenebileceğini bilmesi ve o şekilde yaklaşmasi şarttır..


 

Yazarın Diğer Yazıları


YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.