Prof.Dr. Fatih Satıl

Tarih: 03.10.2024 20:01

Kentlerde Yeşil Tasarım

Facebook Twitter Linked-in

Kentsel mekânda belli noktalara küçük ölçekli yeşil tasarımlar tüm kentin enerjisini etkileyecek önemli iyileştirmelerdir.Bu tasarımlar arasında geleneksel parklar, plaza parkları, toplumsal bahçeler vb. yeşil alanlarsayılabilir.Bu kapsamda Newyork High Line Park Projesi ve Madrid Rio Park Projeleri yeşil örüntü tasarımları sürdürülebilirliğin sağlanmış olduğu örnek projelerdir. ÜlkemizdeEskişehir Hamamyolu Caddesi projesi de kentsel dokuya entegre edilen yeşil örüntünün, kentsel mekânın kullanılabilirliğini artıran örnek bir projedir. Bu projelerde mimari açıdan kentsel çevreyi nasıl iyileştirebiliriz kurgusundan yola çıkılarak yeşil tasarım ve toplum öncelikli mekân konsepti hakimdir. Bu kapsamda yeşil tasarımlar her ne kadar küçük ölçekli müdahaleleri kapsasa da oluşturduğu etki kentin bütününe hitap etmektedir

Kent içerisindeki bu yeşil tasarımlar; rekreasyon ya da doğa koruma amaçlı olmasının yansıra, kentsel planlama sürecinde; sürdürülebilirlikve ekolojik planlamaya dakatkısağlar. Dolayısıyla flora ve faunayı korumaya yönelik doğal koridorlar olarak işlev görür.

Tabi bu yeşil tasarımların bir de insan sağlığı ve psikolojisi üzerine olan olumlu etkisini de unutmamak lazım. Çevre psikoloğu Dr. Mathew White'e göre parklar antidepresan kullanımını azaltıyor. Yine yapılan bazı çalışmalara göre yeşil ve mavi alanlara yakın yerlerde yaşayan veya buralarda vakit geçirenlerin psikolojisi ve fiziksel sağlığı çok daha iyi. Kanser vakaları daha az görülüyor, sonuç olarak da yaşam süreleri daha uzun oluyor. 

Kentlerimizi daha iyi hale getirmekadına uygulanacak bu tür kentsel tasarım uygulamalarında kente ait tüm paydaşların ve kent sakinlerinin iş birliği esastır.

Yazımı bir yerli deyişi ile bitirmek istiyorum: “İnsan doğadan uzaklaştıkça kalbi sertleşir.”

"New York High Line Park Projesi ve Madrid Rio Park Projesi gibi kentsel yeşil tasarımlar, sürdürülebilirliği artırarak kentsel çevreye büyük katkı sağlar."

Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —