• BIST 100

    9758,14%1,89
  • DOLAR

    34,09% 0,23
  • EURO

    37,94% 0,22
  • GRAM ALTIN

    2810,40% -0,51
  • Ç. ALTIN

    4578,81% 0,38

Ahmet AYDIN


Kör-ük İnternet

Eskiden demirciler vardı. Ev aletleri, tarım aletleri veya demirden olan araç gereçlerimiz kırıldığında demirciye götürürdük ki kırılan parçayı yerine ulasın diye.


 

    Eski insanların yenisini alması mümkün mü, hem pahalı hem de ulaşım zor, istediğin yere gidemezsin, istediğini bulamazsın. 
    Eski insanlar, demire istediğin şekli verebilmek için demiri ateşte ısıtırlar kor hâline helinceye kadar. Hemen KÖRÜK devreye girer. Deriden ve içine hava çekip geri verebilecek biçimde yapılmış, açılıp kapandıkça içindeki havayı üfleyen, ateşi canlandırmakta kullanılan araçtır KÖRÜK.
    Körük bir nevi tahrik eden şey. Harekete geçirir, hareketlendirir, alevlendirir körük. 
    İnternet günümüzde adeta KÖRÜK. 
Yeni insanlar,
Şiddeti körüklüyor, 
Dinsizliği körüklüyor, 
Müstehcen, açık saçıklığı körüklüyor, 
Nefreti körüklüyor, 
Savaşı körüklüyor. 
Daha neler neler, ahlaksızlığı, kabadayılığı, tacizi körüklüyor.
Edepsizliğe ve yaptığı, gösterdiği gayri ahlaki davranışlara kahkaha ile gülüyor ve güldürüyor. Bir nevi saygısızlık ve sevgisizliği teşvik ediyor, yalan söylüyor, iftiralar atıyor özgürlük adı altında. Ev mahremiyetini de kaldırıyor ve her şeyi yapıyor, yine özgürlük isteriiiiz diye bağırıyor.
    İnsanlarla; 
Yaşlı, 
Hasta, 
Çocuk 
Fakir,
vs. dalga geçiyor, duygularıyla oynuyor.    
    İyi yönleri yok mu, var elbette. Lâkin devede kulak kalıyor iyi örnekler. Bir kova suyun içine bir damla zehir katılırsa içer misiniz, susamış olsanızda?
     Önceleri sevmediğiniz birine ya da eğlenmek için, iş olsun diye köpekleri insanlara salarlardı ısırsın diye. Köpeklere,
 -"Kis kis kis, hella tut! Kis kis kis, hella tut!"denir ve köpekler de saldırırdı ısırmak için. Bugün internet de aynısı değil mi? Bazıları o köpeklerin yaptığı şeyi kendileri yapar oldu da zarar gören kişinin arkasından kıs kıs gülüyorlar daha çok beğeni almak için. Maalesef, bunları beğeniyor bilinçsizce bir çok kişi. Bunlar körükden de öte körlük var sanırım. Bedensel değil manevi körlük. İyiyi, güzeli, doğruyu, faydalıyı görememe körlüğü.
    Ne diyelim. Allah'ım aklımıza mukayyed ol,
Hakkı batıldan ayıran özlü
İyiyi güzeli gören gözlü
Doğru sözlü
Kılmanı isteriz Sen'den diyoruz. 

 

Yazarın Diğer Yazıları


25.1° / 19.2°

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.