• BIST 100

    9577,46%-1,12
  • DOLAR

    33,99% 0,29
  • EURO

    37,82% 0,63
  • GRAM ALTIN

    2822,85% 0,48
  • Ç. ALTIN

    4560,04% 0,75

Ahmet AYDIN


Kumar ve Arkadaşlık: Gerçeklerin Gösterdiği Tehlikeler

Kumar ve Arkadaşlık: Kökten Bağlar ve Kötü Sonuçlar


Bir gün, kökten akraba olduğumuzu belirten bir kişi, "Sen, benim dedemin kız kardeşinin kocasının torunusun. Biz kökten akrabayız; baban Selahattin Emmi'yi çok iyi bilir. Beni çok severdi, param olmasa bile bakkaldan beni boş göndermezdi," dedi. Yanıt olarak, babam bakkalımızı kapattığında bile alacaklı defterini sakladığını, ancak hiç kimseden para isteyemediğini belirttim.

Kumarın İnsan Üzerindeki Etkileri

Kısaca sözüne devam etti ve bir anısını paylaştı: "Bir gün babam bana beş kilo yağ almak için para verdi. Yolda, cebindeki metal pulları para sandım ve arkadaşım, 'Haydi gel masaya, yağı sonra alırsın' dedi. Masaya oturduk ve yağ parası kumara gitti. Eve gidemediğim için babamdan sopa yemekten kurtulmuştum."

Bu sırada yanımıza güneşten korunmak için yaklaşan bir kişi, "Kumar kötü bir şeydir. İnsanı hasta eder ve kumarcıların tedavi olması gerekir," dedi. "Kumar oynayan hasta mı olur?" diye sordum. Evet, dedi. Kumar bağımlılığı psikolojik bir hastalık olarak değerlendirilir. Kumardan kurtulmuş biri olarak, kumarın insan yaşamını nasıl etkilediğini açıkladı.

Kumarın Toplum Üzerindeki Etkileri

Kumar oynamanın getirdiği sorunları detaylandırdı: "Kumar arkadaşlarımla kumar oynarken, kumarın kritiğini yapardık. Eğer son bir iki eli oynamadan masadan kalksaydım, koyduğum paranın çok daha fazlasını alırdım."

"Bir arkadaşımız cebindeki tüm parayı oynardı ve bir miktar para kalsa bile, o parayı da orada yırtıp evine öyle giderdi."

"Başka bir arkadaşımız, akşam altıyı iple çekerdi. İşten çıkar, saatlerce yürüyerek kumar oynayacağı yere gider, gecenin ilerleyen saatlerine kadar kumar oynar ve yürüyerek eve dönerdi."

"Bir diğer arkadaşımız, karanlık sokaklarda insanların değerli eşyalarını zorla alarak, kumar masasına oturur ve kaybedip evine dönerdi."

Sonuç: Gerçek Arkadaşlık ve Kumarın Zararı

"Arkadaş dediğin olmamalı hoyrat. Tanımadığınız kişiyle arkadaşlık, kötü sonuçlar doğurabilir," dedi. Kumarın getirdiği olumsuzlukları ve pişmanlığı anlatırken, kumarcıların birbirine yardım ettiğini ama bunun da bir çözüm olmadığını belirtti.

Yazarın Diğer Yazıları


22.2° / 18°

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.