• BIST 100

    9481,85%0,66
  • DOLAR

    33,95% -0,08
  • EURO

    37,53% 0,24
  • GRAM ALTIN

    2747,42% 0,11
  • Ç. ALTIN

    4457,90% -0,17

Bedriye Arık ÇAMBEL


MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NEDİR?

Maymun çiçeği virüsü: Maymun çiçeği olarak isim verilen mpox virüsünün Afrika’ da hızla yayılan alt türünün ilk olarak İsveç’te görüldüğü ve bir çok ülkede bu virüsün bir alt kolu olan cladeb1 in ölümlere yol açtığı görülmektedir.


Sağlık Bakanlığı bu virüsle alakalı henüz Türkiye'de görülmediği  konusunda açıklama yapmıştı.

TÜRKİYE BU VİRÜSLE ALÂKALI NE YAPIYOR?

     Türkiye bu virüsle alâkalı herhangi bir önlem almıyor gerekçe ise henüz Türkiye’de görülmemiş olmasından kaynaklanıyor.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NEDİR? BELİRTİLERİ NELERDİR?

  Maymun kolonilerinde çiçek hastalığına benzer bir şekilde görülmesi ile farkedildi. Maymun çiçeği hastalığı çiçek hastalığı semptomlarına benzer ve çiçek hastalığından hafif semptomları vardır. Ateş, baş ağrısı ve kas ağrıları ile başlar. Maymun çiçeği hastalığını çiçek hastalığından ayıran yönü ise lenfadenopati veya adenopati, lenf düğüm'lerinin büyüklük veya kıvam açısından anormal olduğu bir lenfatik hastalıktır. İltihaplanma tipi lenfadenopatisi şişmiş veya genişlemiş lenf düğümleri üretiği lenfadenittir.)

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ İLK NEREDE GÖRÜLDÜ?

  1970 yıllarda Demokratik Kango Cumhuriyetinde görülen maymun çiçeği virüsü günümüzde Afrika ülkelerinde görülmektedir.

MAYMUN ÇİÇEĞİ HASTALIĞI NASIL BULAŞIR?

  Afrika koşullarında M-Çiçeği virüsünün hayvanlardan insana bulaşı, enfekte hayvanların kan, vücut sıvıları, deri veya mukoza lezyonları ile doğrudan temas veya ısırık yoluyla meydana gelebilir.

MAYMUN ÇİÇEĞİ HASTALIĞI CİNSEL YÖNDEN BULAŞIR MI?

  Cinsel  temas olmak üzere enfekte bir kişiyle yakın temas yoluyla yayılabilir.

MAYMUN ÇİÇEĞİ AŞISI VAR MI?

  Çiçek aşısı maymun çiçeği aşısına karşı yüzde 85 koruma sağladığı söyleniyor.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜNE KARŞI TÜRKİYE'DE HANGİ ÖNLEMLER ALINMALI?

   Doktorlara  bildirilmesi, sahanın koordine edilmesi, bir salgın hazırlık stratejisi planının ortaya konulması, aşı ve ilaç tedariğinin sağlanması ve aktif taramanın yapılması

MAYMUN ÇİÇEĞİ HASTALIĞI İLE NASIL BAŞ EDEBİLİRSİNİZ?

  Maymun çiçeği hastalığı sanıldığının aksine ve tüm açıklamaların aksine kesinlikle Türkiye de yok diyemeyiz. Geçen senelerde ülkemizde tükürük ve salgı yoluyla veya cinsel temasla ciddi şekilde bulaşıyor. Vücutta ise kalma süresi kişinin bünyesine ve yaşadığı hijyenik ortama bağlı olarak iki aya kadar sürebilir.
  Beslenme düzeninize, hijyeninize çok dikkat etmelisiniz ve antibiyotikli kremler kullanarak hastalıkla baş edebilirsiniz. Vücudun belli yerlerinde çıkan maymun çiçeği virüsü abartısız  tiksindirici görünür. Bu görüntü ise insanın yaşam kalitesini düşürür.

Sağlıklı Günler Dilerim 
 

Yazarın Diğer Yazıları


26.9° / 21.8°

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.