• BIST 100

    9481,85%0,66
  • DOLAR

    33,95% -0,08
  • EURO

    37,53% 0,24
  • GRAM ALTIN

    2747,42% 0,11
  • Ç. ALTIN

    4457,90% -0,17

Ahmet AYDIN


Merhamet: İnsanın ve Hayvanların En Güzel Duygusu

Merhamet, hem insanlar hem de hayvanlar için en değerli duygulardan biridir. Ancak günümüzde bu duygunun eksik olduğu bölgeler ve yaşanan zulümler, merhametin önemini daha da vurgulamaktadır.


Merhamet, hem insanlara hem de hayvanlara bahşedilmiş en güzel duygulardan biridir. Ancak günümüzde bu duygunun en üst seviyede yaşandığına dair örnekler bulmak zor olabilir. Özellikle bazı bölgelerde merhametin eksikliği ve zulmün yaygınlığı göze çarpmaktadır.

Zulüm ve Merhametin Kayıp Olduğu Bölgeler

Filistin ve Doğu Türkistan gibi bölgelerde, zulüm ve işkencenin zirveye ulaştığı, bebeklerden kadınlara, hayvanlardan ağaçlara kadar her şeyin hedef alındığı olaylar yaşanmaktadır. Bu durumlar, merhametin değil, zulmün hüküm sürdüğü bir tabloyu gözler önüne sermektedir.

Hadislerde Merhametin Önemi

Hadislerde merhamet ile ilgili birçok önemli ifade bulunmaktadır:

Rahmetin Üstünlüğü: "Allah, mahlûkatı yarattığı vakit; kendi nezdinde arşın üstünde bulunan kitabına ‘Rahmetim, gazabıma üstün geldi’ diye yazdı." (Buhârî, Tevhid, 15, 22, 28, 55; Müslim, Tevbe, 14-16)

Merhametli Kalpler: "Bu, Allah’ın kullarının kalplerine yerleştirdiği merhamettir ve Allah, ancak merhametli kullarına rahmet eder." (Müslim, Cenaiz, 11; Buhârî, Merdâ, 9)

Rahmetin Dağılımı: "Allah rahmetini yüz parçaya ayırdı. Doksan dokuzunu kendi yanında tuttu, bir parçasını ise yeryüzüne indirdi." (Buhârî, Edeb, 19; Müslim, Tevbe, 21)

Kıyamet Gününde Rahmet: "Allah, yeri ve gökleri yarattığı gün yüz rahmet yarattı. Bu yüz rahmetten bir tek rahmet yeryüzüne indi." (Müslim, Tevbe, 21)

Merhamet ve Cennete Giriş: "İnsanlara merhamet etmeyene Allah da merhamet etmez." (Buhârî, Tevhid, 2)

Peygamberimizin Merhameti: "Hz. Peygamber (s.a.v.): ‘Allah, merhametlilerin en merhametlisidir’ buyurdu." (Buhârî, Edebü’l-Müfred, 137)

Cennette Merhamet: "Yüce Allah: ‘Ben, merhametlilerin en merhametlisiyim. Bana hiçbir şeyi ortak koşmayanları cennetime koyun!’ buyurur." (Ahmed b. Hanbel, Müsned, I. 4)

Çocuklara Merhamet: "Allah, sizin kalbinizden merhameti söktüyse, ben ne yapabilirim" (Müslim, Fedâil, 64)

Merhamet ve Zalimlik: "Merhamet etmeyene merhamet olunmaz." (Müslim, Fedâil, 65)

Allah’ın Merhameti ve Unutkanlık: "Bazı şeyleri unuttuğu için değil, size merhametinden dolayı onlardan söz etmemiştir." (Hâkim, Müstedrek, IV. 115)

Sonuç ve Dua

Dinimiz, imandan sonra zalim olmamayı emretmektedir. Zalimlere fırsat vermemek ve mazlumların yanında olmak, merhametin en önemli gerekliliklerindendir. Üzücü olaylar ve zulüm karşısında her zaman mazlumların yanında olmamız gerektiğini unutmamalıyız.

Dua ile kalın, hoşça kalın.

Yazarın Diğer Yazıları


26.9° / 21.8°

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.