• BIST 100

    9002,34%0,52
  • DOLAR

    34,18% 0,24
  • EURO

    36,91% 0,09
  • GRAM ALTIN

    2960,38% 0,22
  • Ç. ALTIN

    4907,79% 0,00

Bedriye Arık ÇAMBEL


MİLLET YASAYA EVET DİYOR

İstanbul’da havaların ısınmasıyla birlikte kuşlar, kediler, köpekler susuz kalmaya başlamıştır.


Duyarlı insanlar havaların ısınmasıyla birlikte susuz kalan hayvanlar için evlerinin, iş yerlerinin önlerine su kapları koymaya  başlamıştır. Hiç hayvan bakmayan hayvanlarla alakası olmayan insanlar bu su kaplarına anlam veremezken hayvanlarla ilgilenen insanlar su kaplarının ne derece önem arz ettiğini iyi biliyorlar.

Hayvanlar için hayat sanıldığından daha zor ve tehlikelidir. Dilleri dişleri olmadığı için (konuşma kabiliyeti)  ihtiyaçlarını söyleyip ne istediklerini belirtemezler. Biz insanların bu konuda çok anlayışlı olup onlara eğilip onların isteklerine cevap vermemiz gerekiyor.

Hayvan sevgisi verilmiş veya hayvan bakarak büyümüş çocukların daha anlayışlı, daha sabırlı ve sevgi dolu olduklarına tanık olmuşuzdur.

Çocukların iyi bir şekilde yetiştirilmesinde hayvan bakımının, hayvan sevgisinin yaşanmış olmasının daima olumlu katkıları olmuştur.

Hayvanlar insanları anlar, insanlara sevgi gösterir hayvanlarla güzel dostluklar kurulabilir. Kurulan bu dostluklar sayesinde insanlar da yalnızlıktan ve bencillikten uzaklaşır.

İnsan olabilmenin yolu; yaratılmış her  şeye  sevgi ve merhamet duyabilmektir.

Yaşamımızın ayrılmaz parçası ve en yakın dostlarımız olan hayvanlar, çocukların gelişiminde de önemli rol oynuyor. Doğru ilişki kurulduğu takdirde, empati yeteneğinden ahlaki değerlerin gelişimine kadar pek çok olumlu sonuç alınıyor.


Hayvan severler özel bir insan türüdür; ruhu cömert, empati dolu, belki biraz duygusallığa meyilli ve en az bulutsuz bir gökyüzü kadar kocaman yürekli.

Köpeklerin cennette olmayacağını düşünüyorsunuz !  Söylüyorum size hepimizden çok daha önce orada olacaklar.

Bir kedi onu ne zaman çağırırsanız yanınıza gelir; tabi eğer yapacak daha iyi bir şeyi yoksa.

Kuşlar doğa adlı annenin güzel çalgıcılarıdır.

Bir Müslüman’ın diktiği ağaçtan veya ektiği ekinden insan, hayvan ve kuşların yedikleri şeyler, o Müslüman için birer sadakadır.

İnsanın insanlardan kaçışıdır hayvan sevgisi.

Bütün hayvanlar arasında yalnızca kedidir yaşamı seyreden. Var olmanın döner dolabını mesafeli bir konumdan izler. Kedide sempatik olma kaygısı yoktur. Yalnızca yaşar, uzak, dingin ve bilge.

Köpekler centilmendir. Umarım onların cennetine giderim, insanların değil.
Kedimle oynadığım zaman, kim bilir belki de o benle daha fazla oynuyordur.

Bir milletin büyüklüğü ve ahlaki gelişimi, hayvanlara olan davranış biçimi ile değerlendirilir.

Hayvanlara karşı acımasız olan, iyi bir insan olamaz.

Hayvanlara karşı acımasızlık; ne gerçek eğitim, ne de gerçek bilginlik ile bağdaşır.

Her kim aç bir hayvanı beslerse aynı zamanda ruhunu besler.

Kedinin duygusal dürüstlüğü tamdır. İnsanlar çeşitli nedenlerden duygularını saklayabilirler ama bir kedi asla.

İnsan ruhunun bir parçası hayvan sevgisini tadana kadar uyanmaz

Hayatımı tamamen hayvanlara yardım etmeye adamamın sebebi; hali hazırda onlara zarar vermeye kendini adamış bu kadar çok insanın olması.

Canlı hayvana işkence, eziyet edene lanet olsun.

Hz. Muhammed(sav)

Hayvanlar benim arkadaşlarımdır ve ben arkadaşlarımı yemem.

Her şey aynı nefesten alır: Hayvanlar, insanlar, ağaçlar… Hayvanlar olmazsa insanlar ne yapar? Tüm hayvanlar gitse insanların ruhu büyük bir yalnızlığa boğulur; insanlar yalnızlıktan ölür.

Hiç bir şey yavru bir kediden daha oyuncu, yaşlı bir kediden daha ciddi olamaz.

Hayvana binecekseniz tatlılıkla bininiz.  Yük vuracaksanız takatinin üstünde yüklemeyiniz. Kesecekseniz en az ızdırap verecek şekilde kesiniz.

Hz.Muhammed(sav)  güzel bir sözü ile konuyu sonlandırıyorum.Hayatta önemli olan nefsimize ağır gelen hareketi yapmaktan ğeçiyor.


Köpeğe verilen kemik hayır işlemek değildir. Hayır, sen de köpek kadar açken köpekle paylaştığın kemiktir.

Hayvanlar bize sunulmuş en güzel ve insan olduğumuzu hatırlatan en sağlam örneklerdir. Biz insanların da en önemli görevi hayvanları koruyup kollamaktan geçiyor…

Yazarın Diğer Yazıları


15.1° / 12.9°

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.