• BIST 100

    9758,14%1,89
  • DOLAR

    34,09% 0,23
  • EURO

    37,94% 0,22
  • GRAM ALTIN

    2810,40% -0,51
  • Ç. ALTIN

    4578,81% 0,38

Yusuf Özertürk


Müslüman Ülkeler Neden Sorunlarını Çözemiyor?

Batı Rönesans ile bilim ve teknoloji alanında ilerlerken, Müslümanlar Kur’an’ı anlamak yerine ritüellere odaklandı. İslâm’ın özü yerine şekilcilik ön planda tutuldu ve Kur’an, yaşayanlar için rehber olmaktan çıktı.


Başlangıçta başlıca anahtar kelimeleri doğal bir şekilde metne entegre edebiliriz. Aynı zamanda alt başlıklar ekleyerek içeriğin daha okunabilir ve arama motorlarına uygun olmasını sağlayabiliriz.

1. Batı’nın İlerleyişi ve Müslümanların Durumu

Batı Hristiyan âlemi, Rönesans ile ilim ve teknolojiye büyük adımlar atarken, Müslümanlar maalesef benzer bir ilerleme sağlayamadılar. Özellikle son 500 yılda insanlık tarihine anlamlı bir katkı yapamadılar. Bu durum, Müslümanların İslam’ın özünü anlamak yerine ritüellere odaklanmalarından kaynaklanmaktadır.

2. Kur’an’ın Anlaşılmasındaki Eksiklikler

Müslümanlar, Kur’an’ın ahlâkî öğretilerine odaklanmak yerine Hz. Peygamber’in geleneksel kıyafet ve ibadetlerine yoğunlaştılar. Kur’an, her asra hitap eden dinamik bir kitap olmasına rağmen, onun derin anlamları ilmî bir şekilde araştırılmadı ve hayata geçirilmedi.

3. Kur’an’ın Ritüelleşmesi

Müslümanlar, Kur’an’ın lafzını okumanın sevap kazandırdığı inancıyla yetindiler. Oysa Kur’an, yaşayanlar için bir hayat rehberi olmalıydı. Ancak, Müslümanlar Kur’an’ı ölülerin ruhuna okunan bir kitap haline getirdiler.

4. Düşünce ve Araştırmanın İhmal Edilmesi

Kur’an’da geçen ‘akletmez misiniz?’ ve ‘düşünmez misiniz?’ gibi ifadeler, Müslümanlar tarafından yeterince ciddiye alınmadı. İbadetler şekilcilik düzeyinde kaldı ve anlamı üzerinde derinlemesine düşünülmedi.

 

Yazarın Diğer Yazıları


25.1° / 19.2°

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.