• BIST 100

    9861,03%0,40
  • DOLAR

    33,72% 0,12
  • EURO

    37,26% 0,36
  • GRAM ALTIN

    2717,61% 0,05
  • Ç. ALTIN

    4388,92% 0,00

Yusuf Özertürk


NEFS-İ EMMAREMLE BİR MUHAVERE

NEFİSLE MUHAVERE (Söyleşi)


*İnsan, gaflete düşmemesi için, sakince bir yerde zaman zaman bir muhasebe yapıp, kendini hesaba çekmelidir. Ehl-i târikten bazı zatlar nefis terbiyesi için uzlete çekilirlermiş. Ben de kısa süreli de olsa zaman zaman bu yola başvuruyorum. İyi de oluyor.Yoksa insan, dünyanın binbir türlü gaileleri içinde kaybolup,gidiyor. Uzlet zamanlarında  nefs-i emmaremle, aklım ve vicdanım birbirleriyle hayali düşmanlar gibi mücadele eder, yaka-paça olurlar.Burada  bu mücadelenin bir kısmını Sizlerle paylaşmak istedim.Belki sizlerde nefislerinizle kavgalısınızdır? Hernekadar  insanlara özel olsa da,nefislerin ortak yönleri vardır.
*Nefs-i  emmaremle, akıl-vicdan arasındaki  döğüşü bir ‘MUHAVERE’ şeklinde yazacağım. Bu muhaverede nefs-i emmare ‘NE’, akıl ve vicdan ise ‘ A-V’ şeklinde yazılacaktır. İşte muhavere başlıyor.
*NE; Rahatına bak. hayatın tadını çıkar !
-A-V ; NASIL OLACAK BU ?
*NE ; Etliye-sütlüye karışma, gelen ‘Ağam’, giden ‘ Paşam’ de. Kimin rüzğârı kuvvetli esiyorsa onun gemisine bin.Kimin sofrası zenginse oraya git, sana da birşeyler düşer. Yahu eskiden ben buna ‘şöyleee şöyleeee… dedim, demediğimi bırakmadım  şimdi nasıl olacak’ deme. Nasıl olsa insanoğlu unutkandır, çabuk unutur. Dün, dündür.Bu gün de, bugündür de.. Züğürtlerin yanında ne işin var, o kapılardan sana bir şey çıkmaz ! Öyle vefâ imiş, dostlukmuş, bir kahvenin kırk yıl hatırı varmış.. geç bunları geeeç.. Bunlar eskilerde kaldı.. Yeni konsept;  ‘fast food’ konsepti. Herşey ayak üstü, çabucak, lokma boğazdan geçer geçmez ‘ eyvallah’ bile demeden  terk etme, unutma anlayışı…
*NE, daha bunlar gibi neler neler saydı.
-A-V;  İYİ DE ZENGİN SOFRASI NASIL BULUNACAK ? HERKESİ DAVET EDERLER Mİ? HADİ BULDUN DİYELİM. BUNUN AĞIR BİR BEDELİ OLMAZ MI?  
*NE; Bak bir şey söyleyeceğim; Her kapıyı açan bir anahtar vardır.                                 -A-V; maymuncuk gibi yani.                                                                                                      *NE; aynen öyle.                                                                                                                           -A-V; Nedir ?                                                                                                                               *NE; Dalkavukluk-Yağcılık-Yalakalık                                                                                                            Yanlışta yapsalar,haddi de aşsalar, kusurlu da olsalar.. insanlara karşı çıkmayacaksın, tenkid etmiyeceksin. ‘ Aman efendim çok iyisiniz, çok yerinde hareket ediyorsunuz, isabet buyurdunuz’ vs vs, söylemek lazımdır. İnsanların çoğu yalan olduğunu bildikleri halde övülmekten hoşlanırlar. Övenleri de severler. Doğru sözlerden, tenkid edilmekten hoşlanmazlar.
-A-V;  ADALET, HAKK’IN EMRİ NE OLACAK ?
*NE;  Adaleti siz mi sağlıyacaksınız ? Hakk’ın emrini tebliğ etmek size mi kalmış?  Siz kimsiniz,kendinizi ne zannediyorsunuz? Hem bunları yapacaksa yetkililer var, onlar yapar. Sana ne !
-A-V;  İNSANLAR FITRATLARINI DEĞİŞTİRMESELERDİ, FİTNE-FÜCUR OLUP ,BOZGUNCULUK YAPIP,YERYÜZÜNÜ CEHENNEME ÇEVİRİP YAŞANMAZ HALE GETİRMESELERDİ , RAHMAN VE RAHİM OLAN ALLAH DİNİ VAHYEDİP, ELÇİ,PEYGAMBER VAZİFELENDİRİRMİYDİ ?
*NE; Şimdi bunları düşünme. Bak, pekçok  kafir,ateist,deist,dinsiz-imansız var,dünya böyle.Herkese ne olursa sana da o olur.Üstelik Sen inanıyorsun. Hem Allah affedicidir.Tevbe edersin.Daha çok vaktin var,gençsin.Hem bazı hayırlar da işlersin.Umreye falan gidersin ne bileyim işte yaparsın birşeyler. 
-A-V;  İnsanı bir nutfeden(zigot) yaratan bir Yaratıcı var. Soluduğu havayı,içtiği suyu,yediği sayısız leziz gıdaları bahşeden bir REZZAK-I KERİM var. Hiçbir mal sahibi malını yağmalatmaz.Bağilerden de hesap sorar. Hem  ölüm var. Kabrin kapısı da kapanmamış. Sen de herkes gibi öleceksin. Hesaba da çekileceksin. Hem hesap, öldükten sonra başlıyacak. MAHKEME-İ KÜBRA kurulacak. Peygamberler ümmetlerine şahit olacaklar. Dosyalar açılacak, yaptıkların bir bir ortaya dökülecek. Herkesin suçlu olması, senin suçunu ortadan kaldırmayacak. Her nefis kendi hesabını verecek. Muhakeme eden, hakimler hakimi, ADİL-İ MUTLAK olan Hz. ALLAH’ tır.
Ey NE, Eğer ölümü öldürüp,kabrin kapısını kapatabilirsen, veya ölümün seni bulamıyacağı bir yer biliyorsan ve imkanın da varsa oraya git ve zannınca kurtul. Yok bunu yapamıyorsan ki, bunu yapabilen şimdiye kadar çıkmamış, sen de yapamıyacaksın. Ölüm bir gün senide yakalayıp, istesen de, istemesen de, O MAHKEME-İ KÜBRA’ YA CELB EDİLECEKSİN. Bundan kurtuluş yoktur. O yüzden  tez vaktin varken serhoşluğu bırak ,serkeşlikten vazgeç, bâtıl yoldan dön, Hak yola gir ve kurtul !
Gelecek yazı Nefse yardım….

Yazarın Diğer Yazıları


31° / 22.9°

YAZARLAR