• BIST 100

    9975,61%2,06
  • DOLAR

    34,05% 0,14
  • EURO

    38,03% 0,01
  • GRAM ALTIN

    2833,28% 0,16
  • Ç. ALTIN

    4600,73% 0,00

ENGIN AKYOL


Şeker Pancarı: Ekonomi İçin Hayati Öneme Sahip

Şeker pancarı, ülke ekonomisi için hayati öneme sahip. Bilinçli üretim ve doğru tarım uygulamalarıyla çiftçilerimizin verimi artırılabilir. Duyarlı ve teknik destekle başarılı hasatlar elde etmek mümkün.


Şeker Pancarı ve Ülke Ekonomisi

Şeker pancarı ülke ekonomisine önemli oranda bir etkene sahip, birçok bölgede de ekimi yapılmaktadır. Şeker pancarı ülkemiz için, çiftçimiz için, geleceğimiz için, sürdürülebilir tarım için son derece önemli olmakla birlikte; en büyük yatırımlarından bir tanesidir. Hemen hemen tüm bölgelerde ekimi olan ve bazı bölgelerin alternatif ürün olarak sadece şeker pancarı olduğunu da vurgulamak isterim. Alternatifi olmayan bölgeler veya olan bölgeleri de ele alırsak; bölgelerde işlenen o kadar arazi Ekim’den hasada binlerce insanların ekmek yediği ve evine ekmek götürdüğü söylenilebilir.

Duyarlı Üreticiler ve Bilinçli Tarım

Aslında bölgelerde birçok ürün yetiştirilirken ben sadece şeker pancarı ele almak istiyorum. Şeker pancarında bilinçli ve duyarlı üreticilerin olması adına bazı bilgilere değinmek istiyorum. Bir nebze de olsa hem ülke ekonomisine hem de üreticimize tekniksel olarak desteğimiz olabiliyorsa ne mutlu bize. Şeker pancarı başlangıç olarak toprak hazırlığı son derece önemli. Çünkü tohumun toprakla buluşması toprağın derinliği, toprağın işlenmesi, toprağın güzel olması bunlar çimlenme için son derece önemli faktörler. Eğer toprak güzel hazırlanmamışsa; kesekli, düz bir zemin değilse veya çamurda hazırlık yapılmışsa pancarın gelişimi baştan sıkıntılı olur.

Hastalıklar ve Önlemler

Ekim tarihi mevsimleri gözünün önünde bulundurarak Ekim yapılmalı, iklim şartları el vermiyorsa çimleme problemleri yaşanabilir. Şeker pancarı iyi şartlarda çimlenme yapıldıktan sonra, çapa ve ilk suyu verme noktasında çok uygun zaman tercih edilmelidir. Eğer bitki iyi kök salmamışsa; suyu erken verilirse pancar alt tabaka değil de üst tabakaya çalışmış olur, bu da kök verimine zarar etki yapar. İlk su bizim için çok önemli, ondan sonraki aşamalarda suyu düzenli bir şekilde verilmeli, aşırıya kaçınmamalı. Bazen aşırı su verildiği zaman topraklar ağır ise kök çürüklüğü gibi hastalıklar da ortaya çıkabilir.

Burada önemli bir not bırakmak istiyorum; değerli üreticiler, değerli paydaşlar, üretime üretim katan can çiftçiler lütfen, lütfen gübre kullanırken analiz doğrultusunda ya da mühendislerin doğrultusunda hareket edin aksi durumda zararı size olacaktır. Özellikle üre konusunda lütfen, lütfen duyarlı olun ki verimleriniz azalmasın, hastalıklar baş göstermesin.

Bitki beslemeler kullanılacaksa her bir bitki beslemenin bir zamanı var ve şeker pancarında önemli bir orana sahiptir. Hangi bitki beslemenin hangi dönemde fayda olacağını teknik olarak çalıştığınız veya destek aldığınız kişilerden muhakkak bilgi alarak bitki beslemeleri kullanınız. Şeker pancarında her bir hastalığın bir evresi ve bir zamanı var, bu süre zarflarını dikkate alırsanız ve gerektiğinde uygulamalarınızı yaparsanız bitkileriniz zarar görmez. Şeker pancarında hastalık evreleri erken müdahale edilmezse zarar boyutu çok çok fazla olabiliyor. Örneğin en çok sahada gördüğüm kök çürüklü hastalığı çiftçi için büyük oranda zarar eşiği denilebilir. Çiftçimizin bu doğrultuda önlem alınmalı ve ona göre yol almalı çünkü bozulan her bir pancarın geri dönüşü yoktur. Ve öyle bir zamanda ortaya çıkıyor ki o zaman zarfı Ekim için de geç olunabiliyor. Lütfen lütfen kök çürüklü ile ilgili danışarak hareket edin.

Daha birçok madde sıralayabiliriz, kısa tutmak istedim; bir nebze olsa da siz değerli üreticilere desteğimiz olabilecekse ne mutlu bize. Sonuç olarak şunu söylemek istiyorum, değerli üreticiler; şeker pancarı emek isteyen bir bitkidir, bakım isteyen bir bitkidir. Bu tür adımlar da sizin elinizde; eğer bakarsanız veya size rehberlik eden kişilerle ortak hareket ederseniz maliyet ne olursa olsun ürün de yüksek tonaj aldığınızda veya yüksek polar aldığınızda daima ileriye doğru adım atmış olursunuz. Siz değerli üreticilerimize ekimden hasada şeker pancarı ile ilgili her türlü bilgi, donanım, özellik, hastalık, gelişim gibi tekniksel olarak desteklerle daima sizlerle olacak ve sizlerin birer hizmetkârı olarak çalışacağım.

Saygı ve hürmetlerle,

Yazarın Diğer Yazıları


24.2° / 19.7°

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.