• BIST 100

    10680,00%-0,82
  • DOLAR

    32,95% 0,25
  • EURO

    35,28% 0,18
  • GRAM ALTIN

    2456,69% 0,24
  • Ç. ALTIN

    3987,57% 0,00

Adnan Albayrak ŞİMŞEK


SİNAN ATEŞ DOSYASI

Eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş'in öldürülmesiyle açılan davanın, Cumhur İttifakı'nı oluşturan ikinci büyük siyasi partisi arasında bir kırılma olması noktasında bazı söylemler siyasetimizin gündeminde bayağı ses getirmedi dersek yanlış söylemiş olmayız.


Bu mana ile, Cumhur İttifakı'nın ilk yıllarında, MHP içinden İYİ Parti'nin çıkması sonrası günümüze kadar bir kaç tane daha kendilerini, ülkücü atfeden, Ülkücülüğün sadece MHP de olmayacağını, başka partilerin ana siyasi çizgisinin içinde de olabileceğini söyleyen partilerde çıkmıştır.
     
  Sinan Ateş süikastı ile ne hedeflenmekteydi, yoksa Bahçeli sonrası MHP'ye dizayn mı çekilmek isteniyor?

  Ümit Özdağ'ın Zafer Partisi, Sinan Ogan'ın Ata ittifakı, Meral Akşener'in İYİ Parti'si,
Büyük Birlik Parti'sin den ayrılan BBP Genel Başkan Yardımcısı Remzi Çayır'ın MİLLİ YOL Partisi,
AKP'den ayrılan Ahmet Davutoğlu'nun kurduğu Gelecek Partisi, Ali Babacan'ın kurduğu Demokrasi ve Atılım Partisi

Bu siyasi partiler AKP'den ve  Mhp'den çıkan partilerdir. Acaba bu ayrılarak ortaya çıkardıkları yeni partilerin kuruluş amaçları ne? Niçin ayrıldılar, bu ayrılıklar çıktıkları partilerin amaç ve yagenesinin dışına mı çıktılar veya liderlerin yönetim şekillerini beğenmediler de mi çıktılar? Bunlar ayrı birer makale konusu olsa da, siyasette idolojimi, yoksa lider mi? önemlidir. Yoksa Allah ile aldatanlar misali, ideoloji ile ideolojinin taraftarlarımı aldatılıyor diye sormak her halde her ideoloji taraftarının hakkıdır değil mi? 
  Herkesin herkesi inancı üzerinden aldattığı bir çağda, kimse bunu inkar etmesin.
  Çünkü siyaset halkı yönetme adınadır. Halkı yönetme adına ortada bulunan kesim SİYASETCİDİR. Siyasetçiler de halkı aldatır

  Bazı din adamlarının halkı Allah ile aldatması misali. Bazı din adına dindarların aldatıldığı gerçeği karşısında siyasetcilerin de, siyaset üzerinden aldatması kaçınılmaz bir gerçektir.
      
  AKP 2002 senesinde oyların yüzde 34,3'ünü alarak kazandığı 363 milletvekilliği ile tek başına iktidar olan AK Parti, TBMM'nin üyelik sayısının yaklaşık yüzde 66'sını alarak liste usulü çoğunluk sisteminin uygulandığı 1950'li yıllardan sonra TBMM'deki en büyük temsil gücünü elde eden siyasi parti olmuştu.

  MHP 1999 seçimlerinde,126 millet vekiline sahipken, 2002 senesinde, Genel Başkan Devlet Bahçeli'nin isteği üzerine Temmuz 2002'de alınan kararla erken seçime gidilmişti. 
  3 Kasım 2002 tarihinde yapılan genel seçimlerde MHP için büyük bir yıkım yılı oldu ve %18 olan oy oranı %8.3'e düştüğünden MHP parlamentoya girememişdi.
2002 de, yüzde 8.36
2007 de, yüzde 14.27 
2011 de, yüzde 13.01 
2015 de, yüzde 16.29 
2018 de, yüzde 11.1 
2023.de, yüzde  10  oy oranları ile bu istatistikler üzerinden 2002 senesinde ki seçimlerde almış olduğu oy oranına düştü dersek yanlış olmaz. Çünkü seçim sonuçları kamuoyuna bunu göstermektedir.
     
  Kısaca başladığı yere geri dönmüş olarak ta ifade edersek, bu iki seçim arası yükselmeler dönemin siyasi konjoktörü üzerinden tepki oyları diyebiliriz.
     
  Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Devlet Bahçeli liderliğinde en yüksek oyunu 1999 seçimlerinde aldı. 
  Bu seçimlerde MHP 129 milletvekili çıkarmıştı. Sonraki yıllarda inişli çıkışlı da olsa Türk siyasi hayatında önemli yer edinmeye devam eden MHP, 2015 seçimlerinde yüzde 16 oy oranına ulaştı. Ancak AK Parti ile ittifak yapan MHP'nin kamuoyu araştırmalarına göre oy oranı yüzde 7 olan baraj seviyesinde bulunuyor.
     MHP'nin Cumhur İttifakı'na resmen destek verdiği yıllarda, kamuoyunun içindeki siyasi yapılanmaların alt kadroları içinde, daha düne kadar Akp ile Mhp liderlerinin birbirleri hakkında ağza alınmayacak derecede hakaretlerin bir biri ardına dizilirken nasıl oldu da, Mhp, Akp ye yanaştı sorularına muhatap olanlar, "Mhp, Akp yi dizayn ediyor, edecek," diyenlere karşı şimdi de bu güne kadar, Sinan Ateş Suikastının davası açılmasının geç kalınması 31 Mart seçimlerinin sonrası şimdi kamuoyunda gündem olmasına binaen, bizler de şimdi diyoruz ki, acaba Mhp, Akp yi dizayn edeyim derken kendisi mi dizayn ediliyor, diye aklımıza gelmiyor değil.
    
  MHP'nin 1999 dan bu yana siyasi arenada bu güne %07 lik hâle gelmesi, neyin göstergesidir. Başarının mı?Yoksa başarılıyız diyerek ortaya çıkan sonuç mu gerçektir?
  Gerçeklerin ne olduğu seçim sonuçları ile ortadadır.
  
  1999 da 126 millet vekili sandalyesi bulunan MHP,  2002 senesinde, Genel Başkan Devlet Bahçeli'nin isteği üzerine Temmuz 2002'de alınan kararla erken seçime gidildi. 3 Kasım 2002 tarihinde yapılan genel seçimlerde MHP için büyük bir yıkım oldu ve %18 olan oy oranı %8.3'e düştüğünden MHP parlamentoya girememişdi. İki yıl içinde ne değişti de 126 sandalye sayısından bir tane bile kalmadı.

  Önce siyasi analizciler bu konu üzerinden yola çıkarlarsa, Akp iktidarına gidilen yolda sanki bir buldezer yol temizliği yapıyormuşcasına, yollar mı temizlendi diye sorarlarsa MHP'yi 2002 seçimlerinde %8.3 oy durumuna düşürenler dönem içerisinde, MHP ye AKP eli ile yapılması beklenen ülke dizaynında görevlendirerek, oylarını yükselten hatta Cumhur İttifakına ortakçı yapabilme adına oy oranlarının üzerinden yasallaştırmış olmuyorlar mı? Ne dersiniz?

  Sinan Ateş suikastının hazırlık dosyasının 31 Mart seçimlerinin sonrasın da  gündeme gelmesi kafalarda bir soruyu bu sefer haklı olarak sordurdu.

 MHP ye dizayn mı çekiyorlar? 
Çekiyorlarsa kimler bunlar?Mhp ye dizayn çekmekle beklenen elde edilmek istenen siyasi ATMOSFER NEDİR?
Soruları da gündemimize düşecektir ve düşmüştür.
MHP'siz bir 2.yüz yıl başlangıcı mı hedeflenmektedir?

AKP'nin yeni CUMHUR İTTİFAKI, Mhp olmadan onun yerini dolduracak hangi PARTİLERİ ortaya çıkacaktır? Bu şekilde olması, kimin işine nasıl gelecek ve yarayacaktır? AKP'nin MHP dışında oluşturabileceği,
İttifaka katabileceği, uzlaşı sağlayabileceği partilerin oyu üzerinden de değerlendirmek lazımdır.

  Erbakan Hoca'nın oğlunun kurduğu Yeniden Refah Partisi, 24 Mart 2023 tarihinde ise Cumhur İttifakı'na katılma kararı almıştı.
   14 Mayıs 2023 tarihinde yapılan Türkiye Genel Seçimlerinde Cumhur İttifakı'ndan seçimlere katılan Yeniden Refah Partisi, 1.527.048 seçmenden aldığı oy ile %2,8,
Saadet Partisi 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılan Türkiye genel seçimlerinde aldığı oy oranı %1,34 ile YRP oy oranı ile beraber %4.14 eder.

  BBP 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılan Türkiye genel seçimlerinde aldığı oy oranı %1.56  ile Hüdapar Partisi'nide %0.05 kabul edelim.
Bu dört partinin oy ortalaması Cumhur İttifakı'nın devamı için yeterli olduğu açıktır.

  İyi Parti'nin başına Musavat DERVİŞOĞLU'nun gelmesiyle, MHP'nin Sinan Ogan cinayeti ile çatırdamasını göz önüne aldığımızda, Mhp'den ayrılmaların olma ihtimali üzerinden İYİ Parti'nin İttifak dışı destekleri ile Mhp olmasa da olur mantığının getirisi altarnetif olarak Sinan Ogan'ında hesap edersek olmaması mümkün değil.

  Bu şartlarda MHP siz 2.YÜZYIL HAREKETİ ORTAYA ÇIKMASI KAÇINILMAZ diyebiliriz.
Herkesin bir planı varsa, Allah'ın da bir planı vardır, herşeyi hakkıyla   bilen  Allah'tır.

Selam ve dua ile.
Adnan Albayrak Şimşek

Yazarın Diğer Yazıları


28.1° / 21°

YAZARLAR