SÖMÜRGECİLERİN PLANLARI VE TAŞERON ÖRGÜTLERİN KURULMASI
SURİYE İÇ SAVAŞINDA REJİM MUHALİFİ GURUPLAR
3- Halk Savunma Birlikleri (Yakineyen Parastina Gel - YPG)
YPG, çoğunluğunu Kürtlerin oluşturduğu PYD’nin silahlı gücüdür. YPG’yi oluşturan milis kuvvetlerinin organizasyonu, 2004’te Kürt bölgesinde Suriye Hükümeti’ne karşı yapılan protestolar sonrasında başlamıştır. 11 Haziran 2012’de PYD’nin kontrolündeki “Batı Kürdistan” Halk Konseyi ile Barzani yönetiminin iş birliği ile Kürt Yüksek Komitesi (KYK) kuruldu. 1 Temmuz 2012’de Kürt bölgelerini korumak için halk savunma birlikleri oluşturuldu. YPG, Kürt Yüksek Komitesi’ne bağlı olarak Kürt bölgelerini korumak için kurulmuş olmasına rağmen, KYK’nin temel gücü PYD’nin silahlı gücüdür. YPG resmi olarak 2012 Temmuz’unda kuruldu. YPG, 2012 Temmuz’unda rejim güçlerinin Kürt bölgesinden çekilmesi üzerine devlet binalarını ele geçirdi.
İŞİD, 2014 Eylül’ünde YPG’nin kontrolünde olan Kobani’ye saldırınca ABD havadan YPG’ye silah yardımı yaptı. Türkiye o dönem PKK ile yürütülen çözüm süreci sebebiyle YPG’ye destek vermek isteyen Peşmergelerin Habur Sınır Kapısı’ndan geçip, Kobani’ye gitmelerine müsaade etti. PYD’nin eş başkanı Salih Müslim Türkiye’ye birkaç kez gelerek yetkililerle görüşmüştü. Ancak Türkiye PYD’yi bir terör örgütü olarak görüyordu. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, ABD’nin PYD’yi terör örgütü olarak görmediğini açıkladı. Kobani’de ABD desteği ile İŞİD’i mağlup eden YPG, ABD’den hem tırlar dolusu silah yardımı hem de maddi destek aldı. YPG, bir süre sonra eğitim ve danışmanlık da almaya başladı.
2015 Temmuz’unda Türkiye’deki çözüm süreci sonuçsuz kaldı. Türkiye, YPG ve Salih Müslim’i terörist olarak ilan etti. ABD, Türkiye’nin tepkisini dindirmek için esas yapısını YPG’nin oluşturduğu, az sayıda Türkmen, Arap ve Süryani gruplarının dahil olduğu “Suriye Demokratik Güçleri (SDG)” adlı yeni bir oluşum kurdu. Nitekim bu durumu ABD Özel Kuvvetler Komutanı Org. Raymond Thomas, ABD düşünce kuruluşu Aspen Enstitüsü’nün Temmuz 2017 toplantısında şu sözlerle ifade etmiştir: “Türkiye, YPG’yi terör örgütü olarak görmesi sebebiyle YPG’ye isim değiştirmesi tavsiyesinde bulunduk.”
YPG’nin Askeri Gücü
YPG’nin askeri gücü hakkında resmi bir sayı olmamakla beraber, YPG Sözcüsü Redur Xelil’e göre, 2013’te 45.000, 2016’da 60.000 militanı vardır. Redur, amaçlarının 100.000 savaşçıya ulaşıp YPG’yi geleneksel düzenli orduya dönüştürmek olduğunu bildirmiştir. İŞİD’in Kobani saldırısı akabinde PKK’nın 3.000-4.000 militanı YPG saflarında savaşmaya gönderdiği tahmin edilmektedir. YPG’nin gücünü, kadınlardan oluşan Kadın Koruma Birliği (YPJ) ve yabancı milletler mensubu gönüllülerden oluşan YPG Enternasyonal Birliği (YPGEB) teşkil etmektedir.
a) Kadın Koruma Birliği (YPJ)
PKK içinde 1983’ten beri kadın militanların olduğu bilinmektedir. YPG, ilk kadın birliğini 5 Mart 2013’te Afrin’de teşkil etti. Daha sonra Cizire, Kobani ve Kamışlı taburlarını kurdu. YPJ içinde savaşan kadın mevcudu 7.000-10.000 olarak tahmin edilmektedir.
b) YPG Enternasyonal Birliği (YPGEB)
Dünyanın farklı ülkelerinden yabancı güçler, Suriye’de farklı taraflar safında savaşmaktadırlar. CIA kaynaklarına göre, Suriye’de 25.000-30.000 militan savaşmaktadır. AB Terörle Mücadele Koordinatörlüğü’ne göre Suriye’de savaşan militan sayısı yaklaşık 3.000 kadardır. İŞİD’e karşı savaşmak için Batı ülkelerinden Suriye’ye gelen yabancıların büyük bölümü YPG’ye katılmıştır. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre, ABD, İngiltere, Kanada, Hollanda ve Almanya gibi ülkelerden gelenler YPG saflarında savaşmaktadır. YPG saflarında bulunan ABD savaşçılarının %59’unun emekli asker olduğu ileri sürülmüştür. YPG ayrıca 1.000 kadar Ezidi’yi askeri eğitimden geçirip saflarında savaştırmıştır. Türkiye’den YPG’ye 8.500 civarında katılımın olduğu tahmin edilmektedir.