Sekiz yıl süren ve galibi de olmayan İran savaşı sonunda Irak maddî ve manevî olarak çok yıpranmıştı.Saddam Hüseyin ABD’nin de teşvikiyle zararlarını Kuveyt petrollerinden çıkarma iştihasına kapıldı.2 Ağustos 1990 da Kuveyt’e saldırıp, iki günde Kuveyt’i Irak’ın 19.vilayeti olarak ilan etti.Irak’ın Kuveyt’i işgal etmesi uluslararası tepkilere neden olup, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) üyeleri Irak’a karşı ekonomik yaptırım uygulamaya başladı.ABD Başkanı George W.Bush’un çağrısı üzerine bir koalisyon oluşturuldu.Bu koalisyona ABD,İngiltere,Avustralya,Bangladeş,BAE,Katar,Suudi Arabistan,Mısır,Pakistan,Nijer,Suriye,Türkiye,Yunanistan ve Kanada’nın da bulunduğu 4o civarında ülke katıldı.30 dan fazla ülke de askerî olarak fiilen katıldı.Dünya’nın 5.büyük kara ordusuna sahip olan Irak’ın karşısında 2.Dünya savaşındakinden daha fazla bir güç oluştu.ABD, savaşın yaklaşık 60 milyar dolar tutan maliyetini de koalisyon ülkelerine yıktı.Suudi Arabistan 36 milyar,Almanya 10 milyar, Japonya 7 milyar dolar, kalanını da Körfez ülkeleri karşıladı.BMGK 29 Kasım 1990 da aldığı 678 sayılı kararla Irak’a 15 Ocak 1991 tarihine kadar Kuveyt’ten çekilmesini, aksi taktirde kendisine kuvvet kullanılacağını bildirdi. Suudi Arabistan kralı Fahd’ın çağrısı üzerine ABD askerleri ve uçak filosu Suudi Arabistan topraklarına konuşlandı (7 Ağustos 1990).
*Bir taraftan Irak’ın 955 bin kişilik askeri gücüne karşı, 956 bin kişilik koalisyon gücü oluşturulurken (697.000 ABD gücü), diğer taraftan da görsel ve yazılı medyada Irak ve Saddam aleyhinde müthiş bir algı operasyonu başlatıldı.Öyleki günlerce petrole bulanmış ‘yeşil gözlü bir ördek’ tv.da gösterildi durdu.Bununla ‘güya Saddam öyle zalim ve tehlikeli biri ki, masum hayvanlara bile zulmetti’algısı oluşturulmak istendi.Halbu ki,tv.lerde gösterilen Balıkçıl olayı savaştan önce 24 Mart 1989 da Exxon Valdez petrol tankerinin Alaskadaki kazası sonucu petrolün denize dökülmesi sonucu olmuştu.Yalan haber yapıldı.
Saddam Hüseyin de boş durmadı, O’da karşı propaganda yaptı.Devlet televizyonundan ‘Kâbe ve Ravza-i mutahhara (Hz.Resulullah’ın mezarı) küffarın gölgesinde inliyor’ diyerek elinde Kur’ân ile cihat çağrısı yaptı (senelerce komünistlik yapıp, Kur’ânın hilafına halkına zulmeden Saddam sıkışınca Kur’âna sarıldı.Lakin bu ölüm anındaki tevbe gibi kabule mazhar olmadı Allah bilir.). *Çöl fırtınası adı verilen harekât 17 Ocak 1991 de yoğun bir hava bombardımanıyla başladı (100 bin sorti ve 88.500 ton bomba atıldı.).Bunu 24 Şubat’ta kara harekâtı takip etti.Harekât sonunda Irak Kuveyt’ten çıkartıldı ve koalisyon güçlerinin mutlak galibiyetiyle sonlandı. 3Mart 1991 de Iraklı yetkililerle Koalisyon yetkilileri arasında ateşkes görüşmeleri yapıldı.BMGK’nin 686 numaralı kararı olarak ateşkesin başlıca maddeleri şunlardır; 1-Irak, Kuveyt’i ilhak ettiğine dair kararını kaldıracak.2-Kuveyt’e askeri harekât yapmayacak 3-Irak, Kuveyt’ten kazandığı her şeyi geri verecek. 4-Irak Birleşmiş Milletler üye ülkelerine (Özellikle İsrail) füze saldırılarında bulunmayacak. Irak savaş tazminatı ödemek dahil, ileri sürülen bütün şartları kabul etti. Nisan 1991 de 1.Körfez savaşı resmen sona erdi. IRAK’IN YENİLMESİNDE ROL OYNAYAN SEBEPLER; 1-Irak 8 yıllık İran savaşında çok yıpranmış ve ordusu yorgun ve motivasyonu düşmüştü.2-Irak’ın elindeki silah ve mühimmat teknolojik (Rus teknolojisi) olarak koalisyon güçlerininkinden daha geriydi.Irak, Müttefiklere göre orantısız bir güçle savaştı. 3-Müttefik orduları yüksek teknolojiye sahip, eğitim ve donanım bakımından üstün ve hızlı harekât kabiliyetine sahipti.4-Müttefik orduları, yoğun bombardıman kaabiliyeti olan ve koordineli hareket edebilen bir hava desteğine sahipti.Havadan korunamayan Irak ordusu çöl şartlarında tutunamadı.
Devam edecek…