SURİYE OLAYLARININ PERDE ARKASINDA NELER VAR?
SÖMÜRGECİLERİN PLANLARI VE TAŞERON ÖRGÜTLERİN KURULMASI
SURİYE İÇ SAVAŞINDA REJİM MUHALİFİ GRUPLAR
3- HALK SAVUNMA BİRLİKLERİ (Yakineyen Parastina Gel - YPG)
YPG’nin uyguladığı Askeri Eğitim ve Donanımı
YPG ve YPJ militanları dokuz eğitim kampında 3-4 aylık bir eğitimden geçirilirler. Bu süre içinde ağır makinalı tüfek, tanksavar, el bombası, intihar bombası kullanımı, kalaşnikof (AK.47) silah eğitimi alırlar. Eğitim kamplarında parti tarihi, ideolojisi, Abdullah Öcalan’nın felsefesi, halkla ilişkiler öğretilir. Eğitimler Kürtçe verilir. Kadın militanların evlenmeleri yasaktır. YPG militanlarına aylık 120 Euro ücret verilir (International Crisis Group).
YPG militanlarının eğitiminde, silah ve mühimmat donanımında ABD çeşitli birimleriyle destek sağlamaktadır. ABD, yerel kaynaklara göre havadan ve karadan (binlerce tırla) YPG işgalindeki bölgelere silah ve mühimmat göndermeye devam ediyor. Ayrıca ABD, işgal bölgelerine üs inşasında kullanılan arazi araçları, jeneratörler, yakıt tankerleri ve hazır betonlar da göndermiştir. ABD’nin bölgede 18 üssü ve 2000 civarında personeli bulunuyor.
Nitekim Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan, "YPG-PYD’ye on binlerce tır dolusu silah, mühimmat, her şeyi ücretsiz veriyorlar. Kime veriyor? Terör örgütüne, PKK ve yandaşlarına. Kim veriyor? Bizim stratejik müttefikimiz olarak görünenler veriyor" diyecektir (24 Temmuz konuşması). Uluslararası Kriz Grubu (ICG) 28 Nisan 2017’de YPG’nin, PKK’nın Suriye’deki silahlı kolu olduğunu açıklamıştır.
4- ÖZGÜR SURİYE ORDUSU (ÖSO)
ÖSO, Albay Riyad Esad ve Suriye Ordusundan ayrılan altı subay liderliğinde B. Esad rejimine muhalif gruplardan oluşan bir çatı örgüt olarak 29 Temmuz 2011’de kuruldu. ÖSO’nun askeri liderleri, kuruluş amaçlarının Esad ailesinin yıllarca süren saltanatına son vermek ve Suriye’yi çoğulcu, demokratik bir Cumhuriyete dönüştürmek olduğunu açıkladılar. ÖSO, şehirlerde ve kırsal bölgelerde gerilla taktiklerine dayalı vur-kaç eylemleri yapmayı benimsedi.
ÖSO, en çok Hama ve Humus’ta faaliyette bulundu. Harekâtın amacı toprak ele geçirmek olmayıp, hükümet güçlerini dağıtmak, halkı hükümete karşı tavır almaya sevk etmek ve Esad rejimini devirmekti. ÖSO, Kasım 2011’de bir tür muhalifler koalisyonu olan Suriye Ulusal Konseyi’ni kabul ettiğini açıkladı.
2012’de bir dizi suikast eylemleri düzenledi. ÖSO, 2013’ten sonra önemli destek alamaması, silah tedarikinin yeterli olmaması, fonların azalması sebebiyle zayıfladı. CIA ve ABD’nin özel operasyon birimlerinin Suriyeli muhalifleri eğittiği basında yer aldı (Washington Post). ABD, Türkiye ve ÖSO arasında 19 Şubat 2014’te eğit-donat anlaşması yapıldı.
Rusya’nın ve İran’ın müdahalesi, ÖSO’nun etkisini azalttı ve B. Esad’ın devrilmesini önledi. Rusya ve İran destekli rejim güçlerinin 2016’da başlattığı karşı saldırı, ÖSO’nun kazanımlarını kaybettirdi ve komuta kademesini çökertti. ÖSO’yu kuran komuta yapısı 2016’da dağıldı.
O tarihten itibaren ÖSO kimliği, çeşitli Suriyeli muhalif gruplar tarafından kullanılır oldu. 2016 Ağustos’unda, çoğunluğunu ÖSO’nun oluşturduğu, başlangıçta Türkiye destekli Özgür Suriye Ordusu olarak bilinen yeni bir koalisyon kuruldu.
Devam edecek…