• BIST 100

    10771,40%0,29
  • DOLAR

    32,82% 0,04
  • EURO

    35,04% -0,18
  • GRAM ALTIN

    2449,21% -1,62
  • Ç. ALTIN

    4004,66% 0,79

ÖNDER GÜZELARSLAN


TEMİZ ENERJİ FUARININ ARDINDAN

Enerji kaynaklarının kullanımı sırasında fosil yakıtların aksine karbon emisyonu meydana gelmeden elde edilen enerji temiz enerji olarak adlandırılmaktadır. Bu anlamda güneş, rüzgâr, biyokütle, jeotermal ve hidroelektrik gibi tabii enerji kaynakları temiz enerji olarak tanımlanmaktadır. Dünya da ve ülkemizde son yıllarda gündeme gelen iklim kriziyle de mücadele etmek amacıyla her geçen gün temiz enerjiye geçiş noktasında çalışmalar artmaktadır. Dünya da kaynakların kıt olduğu düşünüldüğünde tükenmeyen tabii kaynaklardan faydalanarak elde edilen temiz enerjinin önemi bir katta daha artmaktadır.


Ülkemizde son yıllarda birçok yerde rastladığımız güneş, rüzgâr ve biyokütle den elde edilen enerji kaynaklarını topluma ve ilgilisine tanıtabilmek, bu alanda çalışma yürütenlerin birbirleriyle buluşmaların sağlamak adına fuarlar düzenlenmektedir. Bu fuarlardan birisi de geçtiğimiz günlerde İzmir fuar merkezinde gerçekleşti. 3 gün boyunca bu fuarı ziyaret ederek temiz enerji kaynaklarının serüveni hakkında daha detaylı bilgiler edinme fırsatı yakaladım. Bu fuarla sadece temiz enerji, yeşil enerji kaynaklarının kurulması değil, bu alanda yepyeni istihdam alanlarının da ortaya çıktığına şahitlik etmiş oldum. İstihdama ve ekonomiye farklı açılardan katkı sunması çok büyük önem arz eden bir durum. Özellikle kısaca Ges diye bildiğimiz güneş enerji sisteminde kurulan güneş panellerinin hava şartları dolayısıyla zamanla tozlanması, kirlenmesi karşısında bu panellerin belirli aralıklarla temizliğinin yapılmasını gerektiğini öğrendim. Bu temizliğin yapılabilmesi için de robotlar üretildiğini ve bu robotlar ile güneş panellerinin yüzeyinin nasıl temizlendiğini görmüş ve anlamış oldum. Güneş panellerinin temizliğini üstlenen bu robotların kullanımı ve yine manuel şekilde yapılan temizlik malzemelerinin kullanılması için bu işleri yapacak personellere ihtiyaç duyulmaktadır. Böylelikle temiz enerji alanı yeni istihdam alanları da ortaya çıkartmaktadır. Fuar alanında tanıştığımız bazı firma yetkililerinden aldığım bilgiler ile temiz enerji alanlarında kullanılan malzemelerin bir kısmı yurt dışından gelmekle birlikte birçoğunun da ülkemizde üretiliyor olması ülkemiz için gurur verici. 
Temiz enerji kaynakları yanı sıra son yıllarda otomotiv sanayiinde elektrikli araçların üretilmesi ve gittikçe de yaygınlaşması sonucunda tıpkı benzin istasyonları gibi elektrikli araç şarj istasyonları kurulumu da gündeme gelmektedir. Elektrikli araç şarj istasyonu ünitesi üreticileri de şarj istasyonu bayiliği vererek bu sektörde yeni bir iş alanı ortaya çıkartmaktadırlar. Her yönüyle yeniliklere açık olan bu alan sayesinde yeni iş imkanlarını beraberinde getirmekle birlikte hem istihdama hem de ekonomiye katma değer sağlamaya devam edeceği görülmektedir. 
Temiz enerji kaynakları tabiatın içinde var olan ve hiçbir zaman tükenmeyecek olan kaynaklardır. Bu yönüyle yenilebilir enerji türleridir. Aynı zamanda sürdürülebilir enerji kaynakları olarak da ifade edilen bu kaynaklar çevreye zararı olmaması yönüyle de çevre dostu olarak bilinmektedir. Daha az maliyetli ve çevre dostu olan temiz enerji kaynakları tabiatın korunmasına ve tabiattan en verimli şekilde faydalanılmasına katkı sunmaktadır. Temiz enerji kaynakları sayesinde tabii yaşam korunmuş olur ve tabii kaynakların tükenmesi tehlikesi de ortadan kalkmış olur. Dünyada her geçen gün azalan yer altı ve yer üstü kaynakları insanlık açısından bir tehlike oluşturmaktadır. İşte tam bu noktada hiç tükenmeyen güneşten enerji elde etmek için kurulan güneş panelleri ile rüzgâr dan istifade edilerek kurulan rüzgâr türbinleri tükenen kaynaklara alternatif olarak insanlığın hizmetine sunulmaktadır. Günümüzde hemen hemen bütün ülkelerin en çok kaynak ayırdığı nokta enerji noktasıdır. Zira bugün enerji, konutlarda kullanılmasından çok, sanayi alanında daha fazla kullanılması bu alana daha fazla yatırım yapmaları gerektiğini ortaya koyuyor. Enerjinin maliyetli olması üretilen ürünlerin direkt maliyetlerini etkilemektedir. Temiz enerji kaynakları daha az maliyetli olduğundan dolayı da üretilen ürünlerin daha ekonomik şartlarla üretilmesini sağlamış oluyor.
Son olarak şunu ifade etmek istiyorum. Fuarlar insanların kaynaşmasını ve bir araya gelip fikir teatisinde bulunmalarını sağlamaktadır. Özellikle sektörel fuarların önemi çok daha büyüktür. Sektörün içinde mal ve hizmet üreten herkesi bir araya getirmesi üretici ile tüketiciyi buluşturması açısından son derece önemli bir işlev görmektedir. Temiz enerji fuarı da bu anlamda büyük bir boşluğu doldurarak her geçen gün önemi artan enerji alanında doğru adımların atılmasına öncülük etmiş oluyor. Çevrenin daha az zarar görmesi, iktisadi kaynakların israfının önlenmesi açısından son derece kıymetli olan tükenmez enerji kaynaklarının kullanılması ile elde edilen temiz enerji daha iyi anlaşılmalı ve bilinmelidir. 
Tabiat dostu temiz enerji sayesinde ülkelerin iktisadi yükleri de hafiflemekte ve ülkelerin dışa bağımlılığı azalmaktadır. Bununla birlikte de yeni gelişen alanlarda istihdama da katkısı olması yönüyle temiz enerji tabiat dostu olmakla birlikte insanlığın da dostudur. Temiz enerji sunduğu sonsuz faydalar ile insanlığın geleceği açısından da son derece kıymetli bir hazine değerindedir.  

Yazarın Diğer Yazıları


29.1° / 21°

YAZARLAR