• BIST 100

    9132,8%1,12
  • DOLAR

    34,51% 0,15
  • EURO

    36,45% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2959,15% 0,83
  • Ç. ALTIN

    4929,17% 0,00

Fahri URHAN


Tırnak Kesme Hakkında

Koruyan, kollayan ve bağışlayıcılığı bol olan Allah’ın ismi ile başlarım.


 Allah’ın selamı, rahmeti, bereketi af ve mağfireti tüm kardeşlerimin üzerine olsun.

Kıymetli Kardeşlerim!
Son zamanlarda, tırnak kesme ile ilgili bir hayli soru aldım. Bunun üzerine bu yazımı kaleme almaya karar verdim.

TIRNAK NE ZAMAN KESİLİR? CUMA GÜNÜ TIRNAK KESMENİN FAZİLETİ NEDİR? TIRNAK KESME GÜNLERİ…

Tırnak kesmek için belli bir günü beklemek gerekmez, uzadığı zaman kesilebilir. (40 günü geçirmek mekruh olarak görülür) Sünnet davranışlardan birisi de tırnakları cuma günü kesmektir. Hadis-i şerifte,

“Kim Cuma günü tırnaklarını keserse, Allah onu öbür Cuma’ya kadar ve üç gün daha fazlasıyla belâlardan korur.” (Dürrü’l-Muhtar, c. VI, sh: 405) buyurmuştur.

Peygamberimiz (SAV), Hazret-i Ali (r.a)' a:

“-Yâ Ali, tırnak perşembe günü kesilir. Cuma günü de, koku sür ve yeni elbise giy.” buyurmuştur. (Deylemî)

TIRNAK NE ZAMAN KESİLMEMELİ? HANGİ GÜNLER TIRNAK KESİLMEZ?

Tırnak kesme şekli
Allah (c.c)'un rızasını kazanmak için keseceğimiz kurbanda, Zilhicce'nin başından, kurban kesileceği vakte kadar (10 gün) tırnakları ve saçları kesmek uygun değildir. Bu durum ''Zilhiccenin on günü girer de biriniz kurban kesme niyetinde olursa, artık saçından ve vücudundan hiçbir şeye dokunmasın (yani tıraş olmasın, tırnak kesmesin)'' (Müslim, es- Sünen, el Ezahi). Bayramda Kurban kestikten sonra saç ve tırnak kesimi yapılabilir.

Kurban kesileceği zamana kadar ki on günde tırnak kesilmesinin uygun olmamasının hikmetlerinden birisi de, vücuttan kıl ve tırnak kesmemekle en küçük parçanın bile kurbanın parçaları, tüyü ve tırnağı karşılığında ateşten azat edilme içindir.

Tırnak kesmek yalnızca hac ya da umre ihramı süresince yasaktır; bunun haricinde her zaman kesilebilir. Kadınlardaki özel durumlardan olan hayız ve nifas hallerinde iken tırnak kesmek caiz, cünüp iken tırnak kesmek ise mekruhtur.

SÜNNETE UYGUN TIRNAK KESME ADABI

Sünnete göre tırnak kesme sırası
Rivayet olarak değil de tavsiye olarak tırnak kesme uygulaması şu şekilde önerilmektedir: Tırnak kesmeye başlarken, önce sağ elin şehadet parmağının tırnağını, sonra orta, yüzük, serçe parmaklarının tırnaklarını sırayla kesip en sonunda başparmağa geçilebilir. Sol elde de serçe parmaktan başlayıp yüzük, orta, şehadet ve başparmağa geçilebilir.

Ayak tırnaklarında, sağ ayak serçe parmaktan sırasıyla devam ederek, sol ayağın başparmağına geçip sırayla en son sol ayak küçük parmağa gidilebilir. Tırnaklar parmağa zarar vermeyecek ölçüde dipten kesilmelidir.

TIRNAK KESME SIRASI NEDİR? TIRNAK KESME ŞEKİLLERİ
Tırnak kesme
Ruhû’l-Beyân tefsirinde tırnak kesimi sıralaması şöyle geçmektedir:

SAĞ EL TIRNAK KESİMİ:

İlk önce ellerdeki parmakların tırnakları kesilir. Tırnak sıralaması; sağ elin işaret parmağı, sonra yüzük parmağı, sonra orta parmak, sonra küçük parmak ve sonra başparmak.

SOL EL TIRNAK KESİMİ:

Serçe parmaktan sonra sırayla başparmağa kadar devam edilir.

SAĞ AYAK VE SOL AYAK TIRNAK KESİMİ:

Sağ ayak serçe parmaktan başlanılarak sıra ile devam edilir ve en son, sol ayağın küçük parmağında bitirilir.

Tırnak kesme şekillerinin birbirinden farklı olmasının nedeni, Sevgili Peygamberimiz (SAV)'in her defasında aynı sırayla kesmemesinden kaynaklanmaktadır.

Saygı ve hürmetlerimle…

Yazarın Diğer Yazıları


YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.