• BIST 100

    10726,59%0,43
  • DOLAR

    32,93% 0,31
  • EURO

    35,26% -0,03
  • GRAM ALTIN

    2466,51% 0,37
  • Ç. ALTIN

    3971,22% 0,44

Ayla YILDIRIM


VERİLENDE DE VERİLMEYENDE DE BİR HİKMET ARA !

Rızkı Allah verir, sana RIZKIN İÇİN işini, memuriyetini vesile eder, falancaya sanatını, fişmancaya ticaretini… Birine yerini yurdunu, öbürüne bilgisini, başkasına beden işçiliğini, diğerine becerisini... Ona beni, bana seni, sana onu.... Rızıkta mülkte Onundur... Asıl sahip ve dağıtıcı Odur.


Bu gün bana infak şansı vermişse Allah; bu benim değil Allah’ın dağıttığı, pay ettiği rızıktır. Benim kazandığım inşallah iradem sayesinde Hak rızasıdır. Benimki görevdir, yalnızca üzerime yazılı vazifedir. Mülkün gerçek sahibi Rabbtir. Bugün sendedir mülk, yarın bende, öbür gün başkasında. En çok mülk ile sınandığını, hem varlığının, hem yokluğunun sadece bir sınav olduğunu ve Rızkı verenin onun yerini de değiştirmeye muktedir olduğunu anlayabildiğimiz gün bu dünyada ne açlık kalacak, ne yokluk...Ne israf kalacak, ne bunca kin... Ne insanlar arasında bunca uçurum, ne hal bilmezlik... Bilen için infakta bulunmak, iyilik yapma  iradesi de rızıktır, Allah , Peygamber,  Din , vatan sevgisi ve hatta  aile , evlat , yurt  da, ahirettin için kazandıkların da rızıktır.  

Allah bizlere mülkün değil mülkü paylaşma iradesinin bize ait olduğunu bunca  ayetiyle hatırlatmış ise paylaştığımızda yapmamız gereken tek şey bu irademizi verene şükretmektir.  Çünkü rızkın en güzeli sonuçları itibarıyla hayırlı amel ve onu yapabilme iradesidir.

Ne diyor Allah;

► De ki: “Şüphesiz ki Rabbim, kullarından dilediğine rızkı genişletir, (dilediğine) daraltır. Her ne infak ederseniz (Allah,) yerine başkasını koyar. O, rızık verenlerin en hayırlısıdır.” (34/Sebe’ 39)

► Allah’ın rızkı dilediğine genişletip (dilediğine) daralttığını bilmediler mi? Şüphesiz ki bunda, iman eden bir topluluk için ayetler vardır. (39/Zümer 52)

► Göklerin ve yerin anahtarları O’nundur. Rızkı dilediğine genişletir (dilediğine) daraltır. Çünkü O, her şeyi bilendir. (42/Şûrâ 12)

► Allah, kullarına karşı latiftir. Dilediğini rızıklandırır. O, (güç ve kuvvet sahibi olan) El-Kaviy, (izzet sahibi, her şeyi mağlup eden) El-Azîz’dir. (42/Şûrâ 19)

► Şayet Allah kullarına rızkı genişletseydi hiç şüphesiz, yeryüzünde taşkınlık yapıp haddi aşarlardı. Fakat O dilediği ölçüde (rızık) indirir. Şüphesiz ki O, kullarının durumundan haberdar ve onları görendir. (42/Şûrâ 27)

► Rızkınız ve size vadolunan (hayırlar) semadadır. (51/Zâriyat 22)

► Ben, onlardan bir rızık istemiyorum, beni doyurmalarını da istemiyorum. (51/Zâriyat 57)

► Hiç şüphesiz Allah, çokça rızık veren, kuvvet sahibi (ve hiçbir şeyin kendisini yıpratamayacağı, müminlere metanet veren) El-Metîn’dir. (51/Zâriyat 58)

► Ve onu hiç ummadığı yerden rızıklandırır. Kim Allah’a tevekkül ederse O, kendisine yeter. Şüphesiz ki Allah, (dilediği) emrini yerine getirecek olandır. Muhakkak ki Allah, her şey için bir ölçü/zaman/vade tayin etmiştir. (65/Talak 3)

► Rızkınızı kestiği takdirde, (Allah’ın dışında) sizlere rızık verecek kimmiş? (Hayır, öyle değil!) İşin aslı onlar bir inat/başkaldırı ve hoşnutsuzluk içinde diretiyorlar. (67/Mülk 21)

Ne çok hatırlatmış Allah rızıkla sınanacağımızı. Öyle ise varlıkta da yoklukta da bir hikmet saklı.

 

Yazarın Diğer Yazıları


27.8° / 21°

YAZARLAR