• BIST 100

    9774,49%0,17
  • DOLAR

    34,01% 0,01
  • EURO

    37,91% 0,19
  • GRAM ALTIN

    2800,50% -0,06
  • Ç. ALTIN

    4589,57% 0,00

BÜLENT ERTEKIN


Ya Adalet, Ya Da...

Birkaç gün önce sitemizde, "Sayın Cumhurbaşkanımıza Türk Milleti Adına Çağrımızdır" başlıklı bir makale yayımlamış, millet olarak adaletin dağıtılması ve korunması konusunda üzüntülerimizi dile getirmiştik. Bu dilek, temenni ya da istek, sadece bizim değil, ülkemizde yaşayan tüm insanların ortak problemlerinden biridir ve bir an önce çözülmelidir.


Adaletin Karikatürize Edilişi

Gelin, bu konuyu biraz karikatürize edelim. Hem deşarj olalım, üzerimizdeki elektriği boşaltalım, hatta amiyane bir tabirle "fantazi" yapalım. Ne dersiniz?

  • Bir apartman, beş katlı. Her katta iki daire var.
  • Saat 00:03. Gürültüler, bağırışlar ve kahkahalar...
  • Bir komşu seslenir: "Komşum, çok ses geliyor."
  • Cevap: "Ne yapayım, kardeşim!"

Bu diyalogdan sonra olaylar daha da tatsızlaşır. Gürültü yapan komşu, iki arkadaşıyla birlikte diğer komşunun kapısını kırarak içeri dalar. Peki ya sonrası?

Mahkeme Kararı

Güvenlik güçlerine yapılan şikayet üzerine mahkeme süreci başlar. Ancak sonuç beklendiği gibi olmaz. Mahkeme, saldırganların tutuksuz yargılanmasına karar verir.

Peki adalet tecelli etti mi? Mağdurlar rahatladı mı? Yoksa mağdur olan kişi kendi adaletini aramaya mı çalışacak?

Adaletin Yokluğu

Yakın zamanda kendi adaletini arayan çeteler ortaya çıkarsa şaşırmayın. Adaletin sağlanmadığı durumlarda insanlar kendi yollarını aramaya başlar. Çeteler, suçlulara kendi yöntemleriyle ceza vermeye kalkarsa ne olur?

Bir örnek: Ev basan saldırganlar kimliği belirsiz bir çete tarafından vurulmuş halde bulunabilir. Ya da tacizciye sokak ortasında ceza kesilebilir.

Fantazi gibi mi görünüyor? Zannetmeyin ki öyle. Adalet tecelli etmezse veya geç tecelli ederse bu tür olayların gerçek olabileceğine inanıyor musunuz?

Kıssasa Kısas: Gerçek Adalet mi?

Kıssasa kısas uygulansa ne olur? Sizce bu gerçek adalet midir? Yorumlarda cevabınızı bekliyoruz.

Hangi Adalet?

Adalet tecelli etmediğinde ortaya çıkan sonuçlar size adaletin olmadığını gösteriyorsa, hangi adaletin gerçekten adalet olduğuna karar vermelisiniz.

Selam ve dua ile.

Yazarın Diğer Yazıları


22.5° / 19.6°

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.