Prof.Dr. Fatih Satıl

Tarih: 20.12.2024 00:08

Yeryüzünde Kusursuz Temizlik ve Temizlik Memurları

Facebook Twitter Linked-in

 Aynı şekilde diğer canlıların da atıkları ve ölüleri de doğada birikmektedir. Peki, binlerce yıldır bu durum devam etmesine rağmen, yeryüzünde bir yığılma, kirlilik ve kokuşma neden olmamaktadır? Yeryüzünde insan elinin değmediği yerler, insanın bulaştığı yerlere nispetle daha temizdir, daha bulaşıksızdır. İnsanoğlunun bulaşık eli karışmamak şartıyla, hiçbir şeyde hakikî bir kirlilik ve çirkinlik görünmüyor.

Peki yeryüzündeki bu kusursuz temizlik fiili nasıl gerçekleşiyor?

Yeryüzündeki bu kusursuz temizlik işi için bazı hayvanlar özel olarak görevlendirilmiştir. Mesela akbabalar, kilometrelerce uzaktaki bir hayvan leşinin bulunduğunu hissetmekte, hem o bölgeye giderek karnını doyurmakta, hem de yeryüzünü pisliklerden temizlemektedir. Aynı görevi denizlerde köpekbalıkları yapmaktadır. Ayrıca, martılar ve diğer deniz kuşları da devamlı denizi ve sahili gözetleyerek, ölmüş ve karaya vurmuş deniz hayvanlarını yiyerek, sahilleri ve denizleri temizlerler. 

Karınca gibi küçük hayvancıklar ise ufak tefek parçacıkları, kırıntıları yemekte ve bu temizleme hadisesinde kendilerine düşen vazifeyi yerine getirmektedirler. 

Sinekler de bu anlamda temizlik fiiline katılan küçük kuşçuklardır. Meselâ, nereye bir artık gıda maddesi bulaşmışsa, hemen orada sinekler peyda olur ve artık maddeleri yiyerek karınlarını doyurdukları gibi o bölgeyi de temizlemiş olurlar. 

Yeryüzündeki bu temizlik hadisesinde önemli yeri olan, ancak çıplak gözle göremediğimiz diğer bir canlı türü de bakterilerdir. Toprakta bulunan bakteriler ve mantarlar, bitki ve hayvan atıklarını parçalarlar. Bazı bakteriler de insan ve hayvan atıklarını, bitki köklerinin emebileceği, istifade edebileceği hale getirmekle görevlidirler. Böylece tabiatta madde döngüsü gerçekleşmiş olur.

Bu temizlik işinde bitkileri de unutmamak gerekir. Bitkiler de havayı zararlı gazlardan, bilhassa karbondioksitten temizleyip havaya bol miktarda oksijen vererek temizlik görevini yerine getirirler.

Görüldüğü gibi insan hariç yeryüzünde tüm canlılar kendilerine biçilen rolleri gereği temizlik görevini başarı ile sürdürmektedir. Umarım biz insanlar da bu canlılardan örnek alır ve yeryüzündeki temizlik faaliyetine katkı verrerek üzerine düşen görevini yerine getirir.


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —