Güvenilir haber kaynağınız Medya90.com

  • BIST 100

    9977,94%1,13
  • DOLAR

    35,41% 0,16
  • EURO

    36,39% -0,36
  • GRAM ALTIN

    3091,27% -0,06
  • Ç. ALTIN

    4952,22% 0,14

Prof.Dr. Ali Alaş


YÜZME HAVUZLARINDAKİ POTANSİYEL TEHLİKELER

Sevgili okuyucularımız, su üretilemeyen bir kaynaktır.


Rabbimiz hayatımızın devamı için olmazsa olmaz bir madde olan su ve havayı lütfundan ve hazinelerinden bizlere ücretsiz olarak ikram etmektedir. Onların ücretsiz olması değersiz olduğu manasına gelmez. Nimetin devamı şükür ile mümkündür. Böylesine kıymettar nimetlere bedel Allah’ın bizden üç önemli husus vardır.  Bunlar; zikir, fikir ve şükür olarak ifade edilmektedir. Her hayırlı işte olduğu gibi sudan istifade ederken de besmele çekmek zikir, istifade ederken su denilen bu nimetin ne kadar kıymetli bir madde olduğunu, insanoğlunun onu üretmekten aciz olduğunu, canlılığın devamı için ona şiddetle ihtiyacımız olduğunu vb. şekilde düşünüp, tefekkür etmek ise fikirdir. İstifade ettikten sonra da şükretmek gerekir.

Okullar tatil edildi ve yaz tatili sebebiyle bazı vatandaşlarımız tatil beldelerine akın ettiler. Buralarda denize ve havuza girmektedirler. Ancak bilhassa havuzlarda ve jakuzilerde farkında olmadıkları tehlikeler sebebiyle sağlıkları tehdit altındadır. Havuzlarda karşı karşıya kalabileceğimiz tehlikeler; Boğulma ve yaralanma vakaları, mikrobiyal tehlikeler, kimyasal tehlikeler olarak sıralanabilir.

İyi filtre edilmemiş ve standartlara ve yönetmeliklere uygun olarak klorlanmamış yüzme havuzlarında, jakuzilerde ve spa merkezlerinde kontaminasyon sebebiyle bulunan çeşitli mikroorganizmalar hastalıklara neden olmaktadır. Patojenik mikroorganizmaların (virüsler, bakteriler, funguslar ve protozoalar) kaynakları arasında insan veya hayvan dışkıları, ter ve deri döküntüleri, balgam, kusmuk ve burun akıntıları olabilir.

Enfeksiyona sebep olan altı tip virüs mevcuttur. Mesela rotavirüsler çocuklarda mide barsak enfeksiyonlarına sebep olurlar. Noravirüsler ise yetişkinlerde virüs kaynaklı ishallere, Adenovirüsler fekal (dışkı) kaynaklı olup, barsak enfeksiyonlarına, faranjit ve conjunktivit problemlerine sebep olurlar.

Shigella bakterisi fekal kaynaklı olarak havuzlarda bulunup, insanlara bulaşabilmekte ishal, ateş ve mide bulantısına sebep olmaktadır. E. coli O157 adı verilen bakteri, kanlı ishale sebep olur. Çoğu durumlarda kusma ve ateş te görülebilir.

Naegleria fowleri göller, göletler, yüzme havuzları, jakuzi ve kaplıca sularında bulunabilen ve serbest yaşayan amiptir. Burun yoluyla bulaşıp, beyine ulaşır ve beyin zarlarını iltihaplandırarak baş ağrısı, ateş, kusma, zihinsel durum değişikliği, koma, tat duyusu kaybına sebep olur. Acanthamoeba keratitis adı verilen tür gözdeki kornea tabakasının iltihaplanmasına ve tedavi edilmezse körlüğe sebep olabilir. Bu bağlamda yüzme havuzlarına giren ve su sporları ile uğraşıp, kontakt lens kullanan kişiler, lenslerinin temizliğini hijyen kurallarına uygun olarak yapmaları gerekir. Giardia denilen tek hücreli mikroorganizma; göllerde, nehirlerde, halka açık su kaynaklarında ve yüzme havuzlarında bulunur. Yüzme havuzlarına giren bezli çocuklar ve bu paraziti taşıyan ishalli bireyler vasıtasıyla kist adı verilen dayanıklı formları yüzme havuzlarına geçerek diğer kişilere özellikle havuz suyunun yutulması suretiyle bulaşabilir. Şiddetli karın ağrısıyla birlikte ishal, kötü kokulu dışkı, iştah kaybı, halsizlik gibi belirtiler görülür. Funguslar sebebiyle saç, parmak araları ve tırnaklar ile ciltte mantar enfeksiyonları oluşabilir.

Virüs, bakteri, fungus ve diğer mikroorganizmaların bertaraf edilebilmesi için yüzme havuzlarının düzenli olarak filtre edilmesi, klorlama ve enfeksiyon önleyici kimyasalların yönetmeliklerde belirtildiği şekilde uygulanması önemlidir. Ayrıca havuz bakımından sorumlu olan kişilerin havuz temizliği, filtrasyonu ve ilaçlanması konusunda eğitilmesi gerekir. Diğer taraftan havuzlara girmeden önce duş alınarak güneş kremi ve ter kalıntılarının arındırılması, dezenfekatan içeren paspaslara basılarak geçilmesi, bone kullanılması, terlik vb materyaller ile havuza girilmemesi, ishal vb. hastalık şüphesi olan kişilerin havuzlara girişinin engellenmesi, havuz kenarlarında kullanılan şezlong vb materyallerin dezenfekte edilmesi gerekir. Ayrıca çeşitli kozmetikler, sabun ve şampuan benzeri ürünlerin havuzlara bulaşması önlenmelidir.

Kaynak: Simge Dergisi

 

Yazarın Diğer Yazıları


YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.