Menü Doğrulanmış Bilgi, Tarafsız Haber, Medya90’da!
EYÜPHAN KAYA

EYÜPHAN KAYA

Tarih: 06.09.2021 08:22

Velileri Okula Davet Ediyorum

Facebook Twitter Linked-in

Sevgili veliler, devlet devasa okullari sizin çocuklariniz okusun diye yapiyor, idareci ve ögretmenler de atiyor, ama sira size gelince okulda yoksunuz.
Birkaç yil önce lise müdürleri hizmet içi seminerinde bir bakanlik yetkilisi demisti ki; “okul veliye hayirli bir evlat yetistirmek için yardimci bir kurulustur” bence çok yerinde bir tespit. Çünkü ögrenci yarinin vatandasi olarak bize de faydasi olabilir ama asil kendisinden faydalanan velidir.
Benim velim günümüzün adiyla kursa binlerce para verirken çocugun asil yetistigi egitim kurumu olan okula 50-100 lira vermiyor. Velinin bu kadar dahi deger vermedigi bir kuruma ögrenci nasil deger verecek?
Malumunuz her yil egitim ögretim yili basladigi zaman en geç ilk iki ayda Okul Aile Birligi yönetimleri yenileniyor,  buna candan talip olamayinca hatir gönül için aile birligi yönetimine veliler aliniyor.
Eger sizin bu millet, bu memleket açisindan bir derdiniz varsa okul aile birligine girin. Okulla ilgili olan kararlara katkiniz olsun, o kararlarin yerine getirilmesi için çorbada tuzunuz olsun.
Okulun sorunlariyla ilgilenin, hayir sever insanlari okula davet edin, her isi devletin isleyisine birakmayin.
Okul aile birligi ne yapabilir?
1-Okulun hijyenik düzeyde temizligine dikkat edebilir,
2-Sorunlu ögrencilerin ev ziyaretlerine katilarak ögrencinin lehine karar verilmesinde katkida buna bilir,
3-Subeler düzeyinde siniflar arasinda bilgi yarismalari düzenleyebilir,
4-Okula disaridan sikinti veren birileri olursa emniyet ile is birligi içinde sorunu giderebilir,
5-Basarisiz ögretmenleri kendini yetistirmesinde yardimci olabilir, olmazsa müdahil olup ona okul degistirebilir,
6-Okulun basarili olmasi için diger paydas kurumlarla iletisimini saglayabilir,
7-Maddi imkani sikintili olan ögrencilere burs temin eder,
8-Velilerin veli toplantisina gelmesi için çalisma yürütür,
9-Okul müdürünün kendisinden yardim istedigi konularda ona yardimci olur,
10-Sene basinda ortaya koydugu bir yillik eylem planinin gerçeklesmesi için çalima ve çaba içinde olur.
Bütün bu çalismalari yaparken güzel söz ve davranislar sergileyerek örnek bir durus ortaya koyar, dolayisiyla okula gidisi okulun tüm paydaslarini sevindirir, bu da okulun basarisina fevkelade bir katki saglar.
Hatta yani basinizdaki okulda ögrencilerimiz olmazsa dahi okul idaresini ziyaret ederek okula nasil bir katkimizin olabilecegini idareye sorarak okul yönetimine dolayli bir destek verilebilirsiniz.
Eger yarinin üretken, kanaatkar, cesur ve huzurlu toplumunu istiyorsak bunun yolu okuldan geçer.
Tabi ögretmen ve idareci profili, okul müfredati hepsinin basari üzerinde payi var. O konularda da bir çalisma ve çaba içinde olmak lazim.
Örnegin bütün okullarimizda “Kur’an ahlaki” adli bir ders olmali, bu derste bir yandan Kur’an-i Kerim ögretilmeli, diger açidan da Allah’in insandan istedigi yasam biçiminin içini dolduracak bir ahlak ögretilmelidir.
Fen ve Matematik ögrenerek kisi adam olmaz, insani insan eden; Dil, Din, Tarih ve Kültürdür. Bu konuda Milli Egitim Bakanliginin Talim Terbiye Kurlu sabikalidir. Tabi yine bunu sorgulama hakki veliye düser. 
Okullarimizin fiziki yapilari iyilestirildigi gibi keske yarisi kadar da ögretmen, idareci ve müfredatta iyilestirme yapabilseydik! 
Iste bütün bu konularda faal olmalari için velileri okula davet ediyorum.
Vesselam. 

Eyüphan Kaya


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —