Güvenilir haber kaynağınız Medya90.com
Aksaray Belediyesi Okullar Arası “Ödüllü Atık Pil Toplama Kampanyası” Düzenleniyor
Aksaray Belediyesi Okullar Arası “Ödüllü Atık Pil Toplama Kampanyası” Düzenleniyor
BAŞKAN DİNÇER “PİLLER ATIK OLMASIN”
Aksaray Belediyesi, çevre bilincini geliştirmek amacıyla okullar arası “Ödüllü Atık Pil Toplama Kampanyası” düzenliyor.
Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer, bünyesinde tehlikeli maddeler barındıran atık pillerin düzenli şekilde toplanarak insan sağlığına ve çevreye vereceği zararın önlenmesi için bu kampanyanın başlattıklarını duyurdu. Belediye Başkanı Dinçer, özelliklede okullarda öğrenim gören öğrencilere çevre bilincinin aşılanması ve ilerleyen yıllarda daha temiz, yaşanabilir bir çevreye kavuşmak amacıyla okullara atık pil kutuları bırakıldığını söyledi.
İl merkezindeki okullar arasında yapılacak yarışmada; 50-249 kg arası atık pil toplayan okula, her 50 kg atık pil için 3 adet top. (Voleybol, Futbol ve Basketbol Topu) ve 1 adet Satranç Takımı verilecek.
Her 250 kg atık pil toplayan okula 1 adet spor (1 Adet Futbol, Basketbol ve Voleybol Topu, 1 Adet Badminton Seti, Düdük ve Atlama İpi) ve 2 adet Satranç Takımı verilecek.
“HEM ÇEVREYİ KORUMUŞ HEM DE GELECEĞİMİZİ KİRLETMEMİŞ OLACAĞIZ”
Yarışma ile ilgili açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer, “Ödüllü Atık Pil Toplama Kampanyası'nda okullarda toplanan atık piller, Aksaray Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü tarafından tutanak karşılığında teslim alınacak. Okullara duyurusu yapılarak başlatılan kampanyamız 15 Şubat 2024’te son bulacaktır. Siz kıymetli çocuklarımıza daha sağlıklı bir gelecek bırakmak için pillerimizi atık pil kutularına atarak hem çevreyi korumuş hem de geleceğimizi kirletmemiş olacağız” dedi.
ATIK PİL NEDEN TOPLANMALI
Piller çoğu zaman organik maddelerle aynı çöp kutusuna atılıyor. Oysa pillerin içerisinde çinko, mangan, civa, gümüşoksit, lityum, nikel, kadmiyum ve kurşun asitleri yer almaktadır. Toprağa karışan piller, bitkiler ve hayvanlar yoluyla insan besin zincirine geçmekte ve büyük tahribatlara yol açıyor.
Pillerin içerisindeki bu zararlı maddelerin sinir sistemi tahribatları, sakat doğumlar, kansızlık, mide rahatsızlıkları ve bazı kanserlere etkisinin olduğu biliniyor.
Evlerde, işyerlerinde, ulaşımda ve sanayide önemli miktarda pil kullanılmaktadır. Piller, motorlarda, elektronik cihazlarda, saatlerde, kameralarda, hesap makinelerinde, işitme aletlerinde, kablosuz telefonlarda, oyuncaklarda v.b. yerlerde geniş bir kullanım alanı bulmaktadır. Son yıllarda artan pil kullanımı insan sağlığı ve çevre için potansiyel tehlike oluşturmaktadır. Dolayısıyla kullanılmış pillerin tehlike oluşturmaması için ayrı toplanması, taşınması ve geri kazanılması gerekmektedir. Ayrıca pillerdeki tehlikeli ve zararlı metallerin azaltılması da zaruri bir konudur.
ATIK PİLLERİ NE YAPMALI / NE YAPMAMALIYIZ!
Ne Yapılmamalı
1.Ev veya iş yerlerinde kullanılmış (atık) piller evsel çöplerle kesinlikle karıştırılmamalı ve rasgele sokaklara atılmamalıdır.
2.Atık piller toprağa gömülmemelidir.
3.Atık piller denize, akarsulara, göllere veya kanalizasyona atılmamalıdır.
4.Atık piller ateşte yakılmamalıdır.
5.Atık nikel-kadmiyum pillerinin insan sağlığına oldukça zararlı kadmiyum maddesi içerdiği unutulmamalıdır.
Ne Yapılmalı
1.Atık haldeki piller ayrı bir yerde (naylon torba, kutu, kavanoz, vs.) biriktirilmelidir.
2.Evinizde veya işyerinizde atık haldeki piller uzun sürelerle muhafaza edilmemelidir.
3.Atık piller bulunduğunuz yere en yakın mahaldeki atık pil toplama kutusuna atılmalı veya satın alındığı yere götürülmelidir.
4.Atık pillerin bünyelerindeki bazı metallerin geri kazanılabileceği unutulmamalıdır.
5.Atık pillerin toplanması için düzenlenecek kampanyalara gönüllü olarak katılmağa çalışınız.
6.Atık pil toplama noktalarının nerelerde olduğunu araştırınız.
7.Çevrenizde pil kullananları yukarıda anlatıldığı şekilde davranmaya davet ediniz ve onlara örnek olunuz.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.