Üsküdar Üniversitesi Egitim Kurumlari ve Rehberlik Hizmetleri Yöneticisi Uzm. Psk. Dan. Ece Tözenis, Yüksek Ögretim Kurumlari Sinavi’na az bir süre kalmasi nedeniyle adaylara ve ailelere önemli tavsiyelerde bulundu. Kalan süre için verimli bir program yapilmali Uzm. Psk. Dan. Ece Tözenis, kalan zamani verimli bir sekilde geçirebilmeleri için adaylarin iyi bir çalisma programi yapmalari gerektigini söyledi ve sözlerine söyle devam etti: “Böyle bir program hem günün daha verimli bir sekilde geçirilmesini saglar hem de zamani daha iyi degerlendirmis olurlar. Çalisma programini gün içinde verimli olduklari saatler dogrultusunda, her ders için dengeli bir çalisma zamani olusturarak hazirlayabilirler. Sinava hazirlanirken yapilan en önemli hatalardan biri kalan kisa zamani da düsündüklerinde adaylarin panige kapilarak konu çalismalarini birakip soru çözümleri üzerinden ilerlemeleri. Ne kadar çok soru çözülse eger konunun ana hatlari iyi ögrenilmemisse zaman içerisinde yanlis sayilari artacaktir. O nedenle önce eksik olan konular tamamlanip sonrasinda ögrenilenleri pekistirmek için soru çözümleri yapilmali.”
Deneme sinavlari süre ile çözülmeli YKS’de çikmis önceki yillara ait sorularin çözülmesini öneren Tözenis, “Yakin geçmisten baslayarak çikmis olan sorularin çözülmesi, sinavda olasi soru tiplerinin görülmesini saglar. Deneme sinavlari, gerçek bir sinav gibi degerlendirilerek ve zaman tutularak çözülmeli. Böylece adaylar hem sinav aliskanliklarini olusturmaya baslayacak hem de sinavda zaman kullanimini ögrenecektir. Deneme sinavlarindan sonra sonuçlar mutlaka analiz edilmeli ve yanlislarin neden yapildigi tespit edilmeli. Bilgi eksikligi varsa konuya bir kez daha dönüp eksikler tamamlanmali. Dikkat eksikliginden kaynakli yanlislarda ise o konuyla ilgili soru çözümleri yapabilir.” dedi. Sinav için ana malzeme ‘Motivasyon’ Adaylara öncelikle derin bir nefes almalarini ve bundan sonraki zamanda neler yapabileceklerine odaklanmalarini tavsiye eden Uzm. Psk. Dan. Ece Tözenis, “Bir yemek yapilirken, bu yemegin olmazsa olmaz malzemeleri yoksa sonuçta lezzeti olmayan bir yemek ortaya çikar. Sinav içinde ana malzeme motivasyon. Sinava dair bir hedef olursa bu adaylara her gün için bir motivasyon saglayacaktir. Hedefleri ve meslek seçimlerine yönelik kararsizliga düstüklerinde hayal kurabilirler. 20 yil sonra kendini nasil bir insan olarak gördügü, nasil bir is yaptigi, evinin ve çalistigi yerin nasil bir ortami oldugu ile ilgili hayaller olabilir. Bu ayni zamanda beyni de kuvvetlendirecektir.” ifadelerini kullandi.
Kalan sürede beslenme ve uykuya dikkat! Çok agir fiziksel güç kullanmalarini gerektirmeyen egzersizlerin adaylara kendilerini daha iyi hissettirebilecegini belirten Tözenis, “Imkân oldukça açik hava yürüyüsleri yapabilir. Kalan sürede beslenme ve uyku düzenine de dikkat edilmeli. Sabah erken kalkma aliskanligini simdiden kazanmak su an için günün daha verimli kullanilmasini saglayacaktir. Sonrasi için de iyi dinlenmis olarak sinava girilmesine yardimci olacaktir.” diye konustu. Ebeveynler olumsuz geri bildirimlerden kaçinmali Ebeveynlerin hem hazirlik sürecinde hem de sinav sonrasinda gençlerin yaninda olmasi gerektigini vurgulayan Tözenis, “Sinava hazirlanan adaylar için en büyük motivasyon kaynaklarindan biri de ebeveynlerinin tutumlari. Sinavla ilgili sürekli olumsuz geri bildirimde bulunmak, ders çalismasi için zorlamak onu daha da kaygilandiracaktir. Bunlarin yerine onunla hayalleri konusulabilir. Neler yapmak istiyor, bu yapmak istedikleri ile ilgili ona nasil yardimci olunabilecegi hakkinda fikir alisverisi yapilabilir. Bu konusmalarda hem çocuklarin beklentileri daha iyi anlasilabilir hem de onun beklentileri ögrenilerek iletisim güçlendirilebilir.” dedi. Tam kapanma verimli bir bireysel hazirlik kampina dönüstürülebilir…
Sinava kalan sürenin bir kisminin tam kapanma dönemine denk geldigine de dikkat çeken Uzm. Psk. Dan. Ece Tözenis; adaylarin bu dönemde diger aday arkadaslariyla farkli dijital platformlar üzerinden düzenleyecekleri etüd ortamlarinda; soru çözme, eksik konurla ilgili beyin firtinasi yaparak, ögrendiklerini kalici hale getirebileceklerini dile getirdi. Tözenis adaylarin tam kapanma dönemini firsata çevirmeleri için önerilerini sürdürdü: “Soru çözümleri ve deneme sinavlarina agirlik verilebilir, geçmis konulara dair tekrarlar yapilabilir, des disinda kitap okumak için de daha fazla zaman bulunabilir.” Tözenis adaylarin bu süreci dogru dogru planlamayla verimli bir bireysel hazirlik kampina dönüstürebilirleceklerinin altini çizdi.