Hirsutizm bir akim degil, bildiginiz erkek tipi asiri tüylenme

Hirsutizm bir akim degil, bildiginiz erkek tipi asiri tüylenme

Istenmeyen tüy kizilderili ismi gibi dursa da aslinda tüm kadinlarin ortak derdi. Ancak burada bahsettigimiz birkaç tüyden fazlasi.

Istenmeyen tüy kizilderili ismi gibi dursa da aslinda tüm kadinlarin ortak derdi. Ancak burada bahsettigimiz birkaç tüyden fazlasi. Hatta erkek tipi tüylenme olarak da biliniyor. Ancak tedavi edilmediginde kisirliga kadar varan pek çok sorunu da beraberinde getirebilir.

 

Avrasya Hastanesi Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Op. Dr. Gökçe Serbetçi, asiri tüylenme hakkinda önemli bilgiler veriyor.

 

Hirsutizm (Asiri tüylenme) nedir?

Kadinlarda androjen yani erkeklik hormonunun normalden fazla olmasi sebebiyle yasanan asiri tüylenme durumudur. Genel olarak kadinlar için normal kabul edilmeyen dudak üstü, çene alti, gögüs arasi ve çevresi, göbek ve bel bölgesinde meydana gelir. Asiri tüylenme basli basina büyük bir saglik problemiyken buna eslik eden adet düzensizligi, sivilce olusumu ve erkek tipi saç dökülme gibi sorunlar genellikle hormon bozukluguna isaret eder.

 

Hirsutizm (asiri tüylenme) en çok polikistikover sebebiyle görülüyor

Asiri tüylenmeye yol açan androjen üretimi böbrek üstü bezlerde ve polikistik yumurtalarda salgilanir. Yumurtaliklarda meydana gelen iyi huylu küçük kistlerle kendini gösteren polikistikover sendromu, üreme çagindaki çogu kadinda siklikla görülüyor. Her ne kadar uygulanan tedavi ile hastaligi kontrol altina alma sansi yüksek olsa da polikistikover sendromlu kadinlarin 70’inde tüylenme görülür. Ayrica polisiktikover sendromu tedavi edilmediginde kisirliga kadar götürebilir.

 

Asiri tüylenmeye yol açan diger sebepler;

Dogustan gelen adrenal tümörler, Androjen üreten tümörler, Androjenik ve anaboliksteroidlerin kullanimi, Troid bezi hastaliklari, Hormonal düzensizlikler, Hipofiz bezi hastaliklari.

Hormonal dengesizliklere dikkat!

Kil kökü olusumunu hormonlar yönetir. Olusan killar kendiliginden dökülene kadar o bölgede kalmaya devam eder. Hormonlar ayni zamanda killarin çikma döngülerini de yönetir. Her kil kökü ayni anda çikmaz, bazilari aktif haldeyken bazilari pasif halde kalir. Bu sayede tüm kil köklerinin ayni anda çikip dökülmesinin önüne geçer. Killar üzerinde belirleyici bir rol üstlenen hormonlar anormal bir durumla karsilastiginda ve dengesi bozuldugunda killarda da normal olmayan degisimler yasanir. Bu sebeple asiri killanma problemleri yasayan kisilerin mutlaka hormonlarina baktirmasi gerekir.

 

Asiri tüylenmenin belirtileri nelerdir?

Saçlarda dökülme, Seste kalinlasma, Normal olmayan yerlerde erkek tipi killanma, Adet düzensizligi, Ciltte yaglanma, Sirtta ve bel bölgesinde akne, sivilce,

Asiri tüylenme tedavi edilebilir mi?

Hastaligin tedavi edilebilmesi için öncelikle asiri killanmaya yol açan sebeplerin belirlenmesi gerekir. Bu durumda hastaligin ortaya çikmasinda rol oynayan böbrek üstü bezi, polikistikover, hormonal dengesizlikler veya çok daha nadir görülen sebepler tespit edilmelidir. Tümör olmasi durumunda medikal tedaviye basvurulur. Polikistikover sendromundan kaynaklaniyorsa diyet ve ilaç tedavisi uygulanir. Tedavinin amaci olusan killarin daha fazla çikmasina engel olmak, killari zayiflatmak ve epilasyonu desteklemektir.



Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.