Pandemi dönemindeki kapanmalar ve evden çalisma sonucu artan siber saldirilar ciddi tehdit olusturmaya devam ediyor. Kisi ve kurumlari güvenlik açiklari nedeniyle zor durumda birakan siber saldirilarin olusturdugu zarar yillik 6 trilyon dolar. Bu zarar, bir ülkenin ekonomisini anlatmak için kullanildiginda, ABD ve Çin’den sonraki en büyük ülke ekonomisine karsilik geliyor. Cerebrum Tech Kurucusu Dr. Erdem Erkul, vaktinde alinan güçlü önlemlerle risklerin en aza indirilebilecegini belirtti. Erkul, “Siber suçlardan dogan zararin 2025 yilinda 10 trilyon dolari asmasi bekleniyor. Siber güvenlik konusunun önemi ve güçlendirilmesi artik bir tercih degil zorunluluk” dedi
Cerebrum Tech Kurucusu Dr. Erdem Erkul, 2019 yilinda 163 milyar dolarin üzerinde degeri olan siber güvenlik pazarinin 2030’da 430 milyar dolari asmasinin beklendigini belirtti. Dijitallesmenin hayatimiza her geçen gün daha fazla girmesiyle kisisel verilerin çalinmasinda ciddi artis oldugunu söyleyen Erkul, Google, Amazon, Facebook/Meta, Apple ve Microsoft gibi dev sirketlerin yillik siber güvenlik anlasmalari ve yatirimlarinin 2021 yilinda ciddi bir artis gösterdigini söyledi. Erkul, “CB Insights tarafindan toplanan verilere göre, sadece 2021 yilinda Google, Amazon, Meta, Apple ve Microsoft, yaklasik 1,8 milyar dolar veya 336 artisla 23 adet siber güvenlik sirketini finanse etmek veya satin almak için toplamda 2,4 milyar dolar harcadi. Cybercrime Magazine’e göre ise yalnizca 2021’de siber suçlarin maliyeti 6 trilyon dolari asti. Bu zarar, bir ülkenin ekonomisini anlatmak için kullaniliyor olsaydi, ABD ve Çin’den sonraki en büyük üçüncü ülkeden bahsediyor olurduk. Bu maliyetin daha da artmasi ve 2025 yilina kadar 10 trilyon dolari asmasi bekleniyor” diye konustu.
Erkul, Facebook'ta 533 milyon satir verinin sizdirilmasina vurgu yapti. Erkul, “Türkiye'nin de içinde oldugu 100'den fazla ülkenin vatandaslarinin verisi geçtigimiz yil sizdirilmisti ve bu verilerin boyutu 15 GB olarak açiklanmisti. Keza yine geçtigimiz yilin subatinda arama motoru ve e-posta hizmeti saglayicisi Yandex, 4 bin 800’den fazla e-posta hesabini tehlikeye atan bir veri ihlali tehlikesini duyurmustu” dedi. Siber saldirilarin uzun yillardir birçok kisi tarafindan endiseyle karsilandigini belirten Erkul, “Insanlarin yarisindan fazlasi kisisel verilerine ait bilgilerinin çalinmasi, özellikle kredi karti bilgilerinin ve sifrelerinin çalinmasi konusunda endise duyuyor. Bu durumun yakin gelecekte iyiye gidecegini söylemek de pek mümkün durmuyor. Siber güvenlik konusunun önemi ve güçlendirilmesi artik bir tercih degil zorunluluk” diye konustu.
Nasil siber güvenli olunur?
Vaktinde alinan güçlü önlemlerle riskin en aza indirilebilecegini söyleyen Erkul, dijital güvenligin ‘kullanici güvenligi’, ‘donanim-ag güvenligi’ ve ‘bilgi güvenligi’ olarak kendi içinde birkaç dala ayirarak ele alinabilecegini belirtti. Erkul, yapilabilecekleri dört maddede özetledi:
Çok faktörlü kimlik dogrulama kullanin: Özellikle banka uygulamasi gibi önemli konularda sifreye ek olarak telefon kilit deseni veya parmak izi dogrulamasi zorunlu tutulmali. Uygulamalari ve sistemleri güncel tutun: Siber suçlular programlarin açiklari üzerinden saldirir, bu sebeple elektronik ve dijital varliklari güncel tutmakta yarar var. Tiklama yaparken dikkatli olun: Zararli dosyalar çogunlukla linkler araciligiyla gelir. Böyle bir durumda taninmayan veya süpheli bulunan linkleri tiklamaktan kaçinmak riski önler. Güçlü sifreler olusturun: Her bir hesap için farkli, standartlara göre güçlü sayilan sifreler tercih edilmeli. Birçogumuz için kolay yol gibi görünse de web sitelerinin ve uygulamalarin sifreleri hatirlamasi risk olusturuyor.
Cerebrum Tech siber güvenlik çözümleri
Cerebrum Tech olarak siber güvenlik için olusturduklari “ Cerebrum Tech Veri Sifreleme ve Anonimlestirme Platformu” ile dört temel hizmet sagladiklarini belirten Erkul, “Bu platform ile kullanicilarin verilerini anonimlestirme, bu verileri sifreleme, sentetik veri olusturma ve veri güvenligi danismanligi hizmeti sagliyoruz. Veri anonimlestirmeyi scramble ürünümüzle yapiyoruz; buradaki üretim verilerin müsterinin ihtiyaçlari kapsaminda karistirilmasi, maskelenmesi ya da anonim hale getirilmesi islemi. Büyük veri hacimlerinde sorunsuz çalisabilen sistemimizle bilgi güvenligi saglayarak müsterilerimize çözüm üretiyoruz. Bunun yaninda sundugumuz özel sifreleme çözümleri ile müsteri verilerinin gizlenmesi saglaniyor. Sentetik veri de olusturulabilen bu platformda ‘create’ ürünümüzle test ortaminin yeterli hacimde yüksek kaliteli veriye sahip olmasi da mümkün” diye konustu.
Gelecegin meslegi: Siber güvenlik uzmanligi
Gelecekte siber güvenlik uzmanlarina ilginin büyük olacagini da söyleyen Erkul, “Süphesiz, siber güvenlik gelecegin sorunlarindan biri. Hayatlarimiz sanal dünyaya daha çok tasindikça dijital güvenligin saglanmasi ve artirilmasi gerekecek. ABD Çalisma Istatistikleri Bürosu (BLS) Bilgi Güvenligi Analistleri, siber güvenlikle ilgili islerin sadece ABD’de 2029 yilina kadar 31 oraninda büyüyecegini öngörüyor. Su an siber güvenlik uzmanlarinin eksikligi nedeniyle talep, arzdan çok daha fazla. Tabii bu noktada farkli uzmanliklar kazanmak önemli. Güvenli ag yönetimi, güvenli sistem yönetimi, bulut güvenligi veya BT dahil olmak üzere farkli alanlarda uzmanlasmak gerekiyor. Ag güvenligi mühendisi, bilgi güvenligi analisti, güvenlik mimari veya siber suçlarla ugrasan adli bilisim analistleri gibi mesleklere ilgi ve talep büyük olacak gibi duruyor” dedi.