Sosyal medya kullanicilarina 'profilime kim bakti' uyarisi!

Sosyal medya kullanicilarina

Sosyal Medya Uzmani Abdi Baktur, ‘Profilime kim bakti’ uygulamalari konusunda uyarilarda bulundu. Baktur, bu tarz uygulamalarin kurulumunda kullanicilarin sifrelerini paylastigina dikkat çekti.

ANKARA (Ankara Masasi)- Milyonlarca sosyal medya kullanicisi kendilerini gizli gizli takip eden isimleri merak ediyor. Instagram, Facebook ve Twitter profilini ziyaret edenleri ögrenmek isteyen kullanicilar, ‘profilime kim bakti?’ sorusuna yanit bulmaya çalisiyor.  Hem Google Play Store'de hem de App Store'de aramasi oldukça önem kazanan ve bugün Twitter gündeminden de düsmeyen ‘Profilime kim bakti?’ uygulamalarinin ne kadar ise yaradigi ise büyük tartisma konusu.  Peki uygulamalar güvenilir mi ve sonuçlari ne kadar gerçekçi?  Sorularin cevabini ve kullanicilarin dikkat etmesi gereken noktalari Sosyal Medya Uzmani Abdi Baktur anlatti.   

ZOMBI PROFIL

Ankara Masasi’na konusan Baktur, Twitter’in kendi içinde ‘profilime kim bakti’ gibi bir hizmeti olmadiginin altini çizerek, "Üçüncü parti uygulamalar araciligiyla da böyle bir hizmet yok. En azindan suan için böyle bir seyin olmasi mümkün degil. Böyle sistemler data toplamak için yapiliyor. Zombi profil gibi tweet attirmak, fotograf begenisi ve retweet yaptirmak için kullanicilari bir havuza topluyorlar.Yani kullanicilar profilime kim bakti diyerek o uygulamaya girecek, izinler verecek, o verilen izinlerle de kullanicilarin hesaplarini yönetecekler. Belki bilgilerini alacaklar, belki kisi adina tweet atacaklar veya retweet yapacaklar. Asil amaçlari bu. Illegal yollarla gelir elde etme, insanlarin izni olmaksizin profillerini kullanma gibi durumlar yasanabilir" dedi.

PROFILLER ÇALINABILIR

Sosyal medya kullanicilarini, bu tarz üçüncü parti uygulamalara izin vermemeleri konusunda uyaran Baktur, "Kullanicilarin 'profilime kim bakti', 'en son kim beni takip etti' ya da 'kim beni takipten çikmis' gibi uygulamalara izin vermemeleri hem de böyle sitelere kullanici adi ve sifreleriyle asla ve asla girmemeleri gerekiyor. Bu yolla insanlarin profilleri de çalinabiliyor. Sadece uygulama izni degil ayni zamanda profile girdiginiz zaman kullanici adiniz ile sifrenizi de isteyebiliyorlar. Siz fark etmeden girdiginizde hesabiniz çalinabiliyor. Özellikle Instagram’da takipçi analizi gibi uygulamalara girildiginde kullanicilari zombiye dönüstürüyorlar. Suan tahminimce Türkiye’de ortalama 500 bin kisi bu tarz uygulamalara kayitli" ifadelerini kullandi.

Ankara HABERI



Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.