Bakan Bilgin, CNN Türk Canlı Yayınında Değerlendirmelerde Bulundu
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, CNN Türk canlı yayınında gündeme ve çalışma hayatına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Bakan Bilgin, memurları, çalışanları ve bütün emekçileri enflasyon karşısında korumayı amaçladıklarını belirterek, “Enflasyon tahribat yapan bir şeydir, bunu koruyacak adımları devreye soktuk. Bunun korunmasının en büyük aracı asgari ücrettir. Bizim dönemimizde yılda bir defa zam yapılıyordu. Cumhurbaşkanımızda söyledi Temmuz ayında bir değerlendirme daha yapacağız. Türk devleti anayasamızda yazdığı gibi sosyal bir devlet. Sosyal bir devlet öncelikle emekçileri korumakla görevlidir. Cumhuriyet döneminde imkansızlıklar içerisindeyken bile emekçileri koruyan düzenlemeler yapılmış. Bugünkü kıdem tazminatının kökeni o döneme dayanmaktadır. Türkiye emekçilerinin üretimi ile büyür” diye konuştu.
“Sermayenin Emek Düşmanlığı Yapmasına İzin Vermeyiz”
Asgari ücretten verginin kaldırılmasının bir devrim olduğunu söyleyen Bilgin, “Bu rahmetli Ecevit’in bir idealiydi ancak uygulayamadı, uygulamak bize nasip oldu. Sermayenin emek düşmanlığı yapmasına izin vermeyiz. Düzenlemeler toplumu ve Türkiye’yi zenginleştirir. Bugün her alanda finanstan tutun dijital teknolojilere kadar emek çeşitlendi, Türk devleti bu emeğin yanında durmak istiyor” ifadelerini kullandı.
“Temmuz Ayında Asgari Ücreti Yeniden Değerlendirerek Bir Zam Yapacağız”
Bakan Bilgin, asgari ücrette paranın alım gücünü belirleyip ona göre uygulama yapacaklarının altını çizerek, şöyle devam etti:
“Paranın alım gücünü, real değerini belirleyip bizim yaptığımız bazı çalışmalar var. Real fiyatlardaki değişimi belirleyip ona göre fiyat belirliyoruz ama yurttaşlarımızın aklında kalsın diye ben 500 dolardan bahsettim. Biz cumhuriyet tarihimizin en büyük artışını yaptık ama şimdi değerlendirmeleri yapıp tekrar zam yapacağız. Geçtiğimiz zamda da dolar bazında en yüksek zammı yaptık. Temmuzda da benzeri bir asgari ücret zammı yapacağız.”
Bilgin, bölgesel asgari ücretin gündeme alınıp alınmayacağı ile ilgili sorulan soru üzerine, “Bölgesel asgari ücret bu eşitliği bozar. Ülkedeki nüfus hareketliliğini farklı bir şekilde yönlendirebilir. Bu sebeple de böyle bir düşüncemiz yok” cevabını verdi.
“Sendikalaşmanın Önünü Yasal Olarak Açıyoruz”
Sendikalaşmayı arttırmak için e-Devlet üzerinden elektronik üyelik sisteminin getirildiğini anımsatan Bilgin, “İşçiler işverenin haberi olmadan da üye olabiliyor artık. Kamu çalışanlarında sendikalaşma oranı çok yüksek. İşçilerde de bunu yükseltmek lazım. Bunun için bir işyerinde eğer vergi borcu yoksa işçiler özgürce sendikaya üye olabiliyorsa biz onlara Beyaz Bayrak ile bazı öncelikler veriyoruz. Bunlarda yetersiz kalacak, yaptığımız kapsamlı bir çalışma var. Sendikalaşmanın önünü yasal olarak da açıyoruz. Geçen haftalarda Beyaz Bayrak uygulamasını başlattık. Beyaz Bayrak uygulaması; bir iş yerinde sigorta prim borcu yoksa işverenin, gelir vergi borcu yoksa, işçiler özgür ve bir sendikaya üye oluyorsa biz o iş yerine bir ayrıcalık tanıyoruz. Beyaz Bayrak veriyoruz, iş yerinin önüne asıyoruz ve ona bir dizi ayrıcalık sunuyoruz. İhracat işlerinde kolaylık, İş-Kur da istihdam önceliği veriyoruz. Mesela 500 işçiyi işe soktuğu zaman eğitim kapsamında onların 4 ay ya da 6 ya ücretlerini biz veriyoruz. Onların sosyal güvenlik destek priminden bir puan daha düşük ödemesini sağlıyoruz. Yaptığımız kapsamlı bir çalışma var” bilgilerini paylaştı.
“Çıraklığa Yönelik Çalışmalarımız Mevcut”
Bakan Bilgin, stajın bir mağduriyet olmadığını belirterek, “Onlarla kimse bir iş akdi yapmıyor. Bu sebeple onların iş emeklilik primleri ödenmemiş oluyor. O yüzden mağduriyetten bahsedilemez. Çıraklık da ise farklı bir durum mevcut. Bu sebeple çıraklığa yönelik çalışmalarımız mevcut” dedi.
“EYT Maaşlarının Tamamı Bu Ay Sonuna Kadar Bağlanmış Olacak”
Bilgin, EYT çalışmalarının pandemi dönemi öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın projeleri arasında olduğunu kaydederek, “Biz sadece bunun maliyeti ne olur ve insanların yaş ortalamasının ne olacağı üzerine çalıştık. Bu talep ediliyor yapalım gibi bir durumdan ortaya çıkmadı. Türkiye hala genç nüfus, 2055 yılına kadar açık. Bunun ölçütü şu; Türkiye’de istihdam yarattığımız sürece, istihdam yaratacak genci var. Türkiye büyümeye devam etmelidir. Alın teriyle prim ödemiş insanlarının emeğini öncelikli değerlendirmemiz gerekiyor. Şu anda 1 milyon 200 bin kişinin üzerinde maaş bağlandı. Bazılarını bankalar bir kaç gün geciktirebilir ama hızlı bir şekilde bağlanıyor. İlk defa bu kadar insanın emeklilik işlemini gerçekleştirdik. Bu ay sonunda veya önümüzdeki ayın ilk 15 gününde bütün işlemler tamamlanmış olacak. Bütün haklarını alacaklar” diye konuştu.
Taşeron İşçiler
Çözüme kavuşturulan birçok sorunun parlamenter sistemde asla çözülemeyecek sorunlar olduğunu belirten Bakan Bilgin, “Başkanlık sistemi bu sorunları çözdü. Önümüzde duran birçok konu daha var. Taşeron işçiler konusu var. Esas işi yapan adamların yerine taşeron işçi alınmamalı. Esas işi yapanın kamu işçisi olması lazım. Bu çalışmayı yaptık. Meclise intikal ettiremediğimiz son dosya buydu. Böyle bir kaç çalışmamız daha var” ifadelerini kullandı.
Bilgin, enflasyonun kontrol altına alındığına değinerek, şunları aktardı:
“Enflasyon şu anda hızlı bir şekilde düşüyor. Çok daha aşağıya düşecek. Esas burada söylemek istediğim TÜFE ile ÜFE arasındaki fark öyle artmıştı ki bu bizi korkutuyordu. Çünkü bu fark kapatılamazsa enflasyon kontrol altına alınmaz ama bu fark düşürüldü. Türkiye ekonomisi ihracatla, turizmle kendi döviz ihtiyacını oluşturmaya başladı. Türkiye’nin kendi için alternatif enerji kaynakları üretmesi, dünyada enerji fiyatlarının düşmesi Türkiye’nin cari fazla verecek bir sürece geldiğini gösteren sağlıklı işaretler içeriyor. Bundan sonra seçim sonrası şöyle olacak böyle olacak diyerek, ekonomik tetikçilik yapanların kara tablolarına kimsenin inanmadığını biliyorum. Enflasyon daha da kontrol altına alındıktan sonra güven iyice artacağına inanıyorum.”
Ev Hanımlarına Emeklilik İmkanı
Ev hanımları için emeklilik çalışmasına ilişkin sorulan soru üzerine Bilgin, “Ev hanımlarının müracaat etmeleri gerekiyor. Primi yatırmaları lazım. Bu primin üçte birini de devlet ödeyecek. Sayın Cumhurbaşkanımız da açıkladı kadınlara pozitif ayrımcılık yapmak için de bir banka kuruluyor. Bu destekler de kurulacak o bankadan sağlanacak. Bahsedilen prim, borçlanma ile de ödenebilir. Ne kadar ödenirse ödensin bunun üçte biri devletten” yanıtını verdi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.