Başkan Gökhan Kent Konseyinde Deprem Çalışmalarını Anlattı
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, 16 Mart 2023 Perşembe günü düzenlenen Çanakkale Kent Konseyi Genel Kuruluna katılarak, Çanakkale Belediyesinin kentte meydana gelebilecek olası bir depreme yönelik düzenlenen planlama ve çalışmalarını katılımcılar ile paylaştı.
Belediye Çalışanları Sosyal Tesislerinde bulunan Ercan Adsız Salonunda düzenlenen genel kurula Belediye Başkanı Ülgür Gökhan'ın yanı sıra Çanakkale Kent Konseyi Başkanı Av. Ali Aydın Çalıdağ, yönetim kurulu üyeleri, muhtarlar, siyasi parti ve STK temsilcileri katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan genel kurulda açılış konuşmasını yapan Kent Konseyi Başkanı Çalıdağ, Kent Konseyinin faaliyetlerine ilişkin katılımcılara bilgilendirmede bulundu. Çalıdağ'ın açılış konuşmasının ardından Kent Konseyi Çalışma Grupları tarafından gerçekleştirilen çalışmalar aktarıldı.
“Çanakkale Belediyesi Bünyesinde Deprem Komisyonu Kurduk”
Genel kurulda söz alan Başkan Gökhan, ülkenin en önemli gündem konularından birinin deprem olduğunu belirterek, Çanakkale Belediyesi tarafından depreme dirençli bir kent oluşturmak için gerçekleştirilen çalışmaları katılımcılarla paylaştı. Deprem konusundaki çalışmaların Çanakkale Belediye Meclisi tarafından oluşturulan Kentsel Risk Yönetimi Komisyonu koordinesinde sürdürüldüğünü ifade eden Başkan Gökhan; “Biliyorsunuz şu anda en güncel konu deprem. Bu konu ile ilgili Çanakkale Belediye Meclisinde olağan üstü bir toplantı yapılmak suretiyle konuşuldu ve tartışıldı. Toplantının sonucu olarak deprem konusunda bir komisyon kurulması kararlaştırıldı. Bu komisyonda Çanakkale Belediye Meclisinde yer alan partilerden her birinden temsilci bulunuyor. Bu komisyonun hedeflerinden bir tanesi alt komisyonlar kurmak sureti ile olabildiğince herkesin katkı vermesi ve deprem öncesi ile deprem sonrasında neler yapılabileceğine karar verilmesi” dedi.
“Komisyon Mimarlar ve Mühendisler Odası İle Toplandı”
Komisyonun ilk olarak Mimarlar ve Mühendisler Odaları ile bir araya gelerek çalışmalara ilişkin görüş alışverişinde bulunduğunu aktaran Başkan Gökhan; “Komisyon çalışmaları doğrultusunda önce Mimarlar ve Mühendisler Odaları ile bir toplantı yaptık. Kent Konseyi de bu komisyon çalışmaları içerisinde yer alacak. Muhtarlar ile de ayrı bir toplantı yapacağız. Onlar da bir biçimde o komisyonun içerisinde yer alacak. Özellikle deprem öncesi hazırlıklar ile ilgili onların görüşlerini alacağız. Bu çalışmalar iki aşamalı bir şekilde yapılacak. Bir tanesi deprem öncesi, yani zemin durumu, zeminin iyileştirilmesi, yapı durumu gibi başlıklarda çalışma yapılacak. Bu çalışmalar ile ilgili Belediye Meclisimiz kararlar aldı ama bu kararlara ilave kararlar da eklenebilir. Ama ikici aşama için AFAD ile görüşmeyi bekliyoruz. Sayın AFAD Müdürü deprem bölgesinde olduğu için görüşemedik ancak döner dönmez onlar ile de bir görüşme yapacağız. Bu süreçte aynı zamanda üniversite ile temas halindeyiz. Üniversitedeki mühendislik ve mimarlık bölümlerinin yanı sıra Acil Yardım ve Afet Yönetimi (AYAY) Bölümü ile görüştük. Deprem sonrasına hazırlık için onları da işin içine katacağız” dedi.
“Çanakkale'nin Zemin Etüdünü 2013 Yılında Çıkardık”
Depreme dayanıklı bir kent oluşturmak için çalışmaların yıllar öncesinde başlatıldığını ifade eden Başkan Gökhan; “Şu an itibari ile yapmamız gereken bütün çalışmaları yapıyoruz. Çanakkale Belediyesi zaten 2013 yılından beri kentin zemin durumunu üniversite ile birlikte yapılan çalışma doğrultusunda tespit ettirmişti. O zemine göre yapıların statik hesapları yapılıyordu. Geoteknik uzmanlarının imzaları isteniyordu. Bu ve buna benzer birçok konuda tedbirler alınıyordu. Biz bunu 2013 yılında yapıyorduk ve bunlar ile ilgili 2019 yılında yasa çıktı. Dolayısı ile biz hazırlıklıyız ama bu konuda daha da ileride olmalıyız. Tabi kentte 1999 yılı öncesinde yapılan yapıların kontrolleri için de kararlar aldık. Bununla ilgili birçok teknik konuda aldığımız kararları uygulamaya geçiriyoruz. Ama deprem sonrası ile ilgili iki konu var. Bir tanesi toplanma alanları. Bir diğeri ise barınma alanları. İnsanlar depremden sonra nerede toplanabileceklerini bilmeliler. Bu konuda hane hane bildirimlerde bulunacağız. Barınma alanları ile ilgili ise de belirlenen alanların şimdiden altyapılarını yapacağız. Kanalizasyonundan tuvaletine suyuna kadar ne ihtiyaç olacaksa şimdiden onların hazırlanmasını sağlayacağız. Bunların yanında Çadır ve araç gereç depolarını hazırlayacağız ve gönüllülerin eğitimlerini sağlayacağız” dedi.
“Mahallelerde Gönüllüler Oluşturacağız”
Depreme dirençli bir kent yaratmak için herkese görev düştüğüne vurgu yapan Başkan Gökhan; “Deprem ile ilgili yapacağımız çalışmalarda Kent Konseyine de önemli görevler düşüyor. Mahalle Meclislerini yeniden harekete geçirip, orada gönüllüleri eğiterek AFAD'ın dışında mahalle bazında da bir örgütlenmeye gidilecek. Tüm bunlara birlikte oturup çalışacağız. Zaman içerisinde eksiklerimiz konusunda uzmanlar da bizleri uyararak destek olacaklardır” dedi.
Başkan Gökhan'ın konuşmasının ardından Çanakkale Kent Konseyi Genel Kurulu, gündem maddelerinin görüşülmesi ile devam etti.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.