Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, işitme engelli bireylerin hayatlarının kolaylaştırılması ve iletişim engellerinin ortadan kalkması amacıyla kendi bünyesindeki gönüllü personeline temel seviye ‘Türk İşaret Dili Eğitimi’ kursu düzenledi. Temel seviye Türk İşaret Dili eğitimi iki ayrı gruba haftada dörder saat alanında uzman işaret dili tercümanı ve eğitmeni personeli tarafından verildi. Eğitim sonunda Karamürsel’de bulunan Ahmet Gazanfer Bilge İşitme Engelliler İlkokul ve Ortaokulu’na ziyaret gerçekleştirildi. Ziyarette işaret dili öğrenen personel, İstiklal Marşını işaret dili ile okuyarak, işitme engeli bulunan öğrenciler ile sohbet etme imkânı buldu.
AMAÇ HAYATI KOLAYLAŞTIRMAK
Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, yaklaşık iki ay süren bu eğitimin sonunda personelin rahatlıkla işitme engelli bireyler ile iletişim kurabileceğini, yönlendirme, refakat ve karşılama gibi konularda destek olunabileceğini aktardı. İşaret dili eğitimi ile birlikte işitme engelli bireyleri daha iyi anlamak ve onların hayatlarını kolaylaştırmak amacıyla bu tür hizmetlerin devam edeceği belirtiliyor.
HİZMETLERE RAHAT ULAŞIM
Hazırlanan bu eğitim kursu ile birçok işitme engelli bireyin sosyal, kültürel, eğitim ve sağlık gibi alanlarda sunulan hizmetlere rahat ulaşması sağlanıyor. Bu kapsamda iletişim engellerini ortadan kaldırmak ve toplumda farkındalığı ortaya çıkartmak amacıyla düzenlenen programa Karamürsel İlçe Müdürlüğü personeli, öğretmenler, Büyükşehir Belediyesi İnsan Kaynakları ve Eğitim Dairesi Başkan Vekili Necla Çavdar, Büyükşehir’de çeşitli dairelerde çalışan ve işaret dili eğitimi alan personeller katıldı.
“EĞİTİM SÜRECİNİ BAŞARIYLA TAMAMLADIK”
Ahmet Gazanfer Bilge İşitme Engelliler İlkokul ve Ortaokulu’nda bulunmaktan dolayı mutlu ve heyecanlı olduklarını ifade eden Büyükşehir Belediyesi İnsan Kaynakları ve Eğitim Dairesi Başkan Vekili Necla Çavdar, “Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olarak personelimize işaret dili eğitimi gerçekleştirdik. Burada bulunan arkadaşlarımız ile eğitim sürecini başarı ile tamamladık. Ziyaretimizin amacı da arkadaşlarımızla birlikte sizlerle beraber olabilmek, tanışmak ve sohbet edebilmekti. Bizleri misafir ettiğiniz için çok teşekkür ederiz” dedi.Ahmet Gazanfer Bilge İşitme Engelliler İlkokul ve Ortaokul Müdürü Kamuran Ögcem ise destek ve katkılarından dolayı Büyükşehir personeline teşekkür etti.Konuşmaların ardından öğrencilere içinde kırtasiye malzemelerin olduğu çanta hediye edildi.
EĞİTİM İÇERİĞİ
Alfabe, Sayılar, Renkler, Günlük Konuşma Terimleri, Kişi-Soru Zamirleri, Sıfat ve Bağlaçlar, Zıt Anlamlı Kelimeler, Fiiller, Duygular, Zaman Kavramları, Sağlık Terimleri, Okul-Eğitim Terimleri, Spor Terimleri, Meslekler, Aile ve Çevre Kavramları, İller, Trafik Terimleri, Coğrafya Terimleri, Yiyecek ve İçecek Terimleri, Eşyalar ve Dini Terimler konularının yer aldığı İşaret Dili Eğitimlerinde, işitme engelli bireylerle uygulama dersleri yapılarak işaret dilinin önemine vurgu yapılıyor.
İŞARET DİLİ EĞİTİMİ NEDİR?
İşaret Dili, işitme ve konuşma engellilerin ya da sağırların aralarında iletişim kurabilmek için el hareketlerini, yüz mimiklerini ve bir bütün olarak vücut dilini kullanarak oluşturdukları sessiz, görsel bir dildir. Bu dili öğrenmeye yönelik gerçekleşen eğitimler işaret dilinin kelime-cümle yapısı, dil bilgisi kuralları ve işitme engelli kültürü gibi temel konuları içermektedir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.