Riskli yapıların tespiti nasıl yapılır?
Kahramanmaraş merkez olmak üzere 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler, 10 ilde hasara ve çok sayıda vatandaşın da hayatını kaybetmesine neden oldu. Depremlerde birçok bina ise ya yıkıldı ya da ağır hasar aldı.
İstanbul'da yaşanabilecek büyük depreme karşı deprem bilimciler vatandaşları uyarırken en çok merak edilen konuların başında ise hasarlı binaların tespitinin nasıl yapıldığı sorusu geliyor.
6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun 16.05.2012 yılında kabul edilerek riskli yapıların tespit ve yıkımına ilişkin süreçler belirlenmişti. Kanunun yürütmesi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca yapılıyor.
Vatandaşlar binalarının hasar tespitlerini elektronik yazılım sistemi üzerinden yaptırabiliyor. Öncelikle yapı malikleri veya kanunî temsilcileri tarafından, masrafları kendilerine ait olmak üzere Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca listedeki (TIKLAYINIZ) lisanslandırılmış kuruluşlardan tercih ettiği birine başvuruda bulunulması gerekiyor.
Yapılan başvuru sonrası yetkili kuruluş tarafından hazırlanan dosya belediyelerce inceleniyor, varsa eksiklerin giderilmesini sağlayarak onaylaması neticesinde yapıların yasa kapsamınca riskli ya da risksiz olduğu tespitleri tamamlanmış oluyor.
Sürecin nasıl işlediğini daha detaylı öğrenmek için TIKLAYINIZ
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.