“TEKNİK, SOSYAL, EKONOMİK VE HUKUKİ BOYUTUYLA DEPREM ÇALIŞTAYI” KARATAY’DA BAŞLADI

“TEKNİK, SOSYAL, EKONOMİK VE HUKUKİ BOYUTUYLA DEPREM ÇALIŞTAYI” KARATAY’DA BAŞLADI

“DEPREM ÇALIŞTAYI” KARATAY’DA BAŞLADI

SORGUN: HERKES ORADAYDI BİR TEK ‘DEVLET NEREDE’ DİYENLER YOKTU

AKYÜREK: KONYA HATAY’DA DESTANSI BİR ÇALIŞMA YAPIYOR

KILCA: KONYA TÜRKİYE’NİN MAYASIDIR

PEKYATIRMACI: DEVLET-MİLLET DEPREM BÖLGESİNDEYDİ

KAVUŞ: HATAY’DA KONYA OLARAK İYİ BİR SINAV VERDİK

BABACAN: ÇALIŞTAY GELECEĞİMİZE ÖNEMLİ KATKILAR SUNACAK

CEYLAN: KONYA’DAKİ SİVİL TOPLUM, TÜRKİYE’NİN EN GÜÇLÜSÜ

Karatay Belediyesi ve HUDER Konya Şubesi’nin işbirliğiyle organize edilen “Teknik, Sosyal, Ekonomik ve Hukuki Boyutuyla Deprem Çalıştayı” başladı. Akademisyenler, hukukçular, belediye başkanları, siyasetçiler ve oda temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen çalıştayın ilk gününde Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı ile AK Parti Konya Milletvekilleri Ahmet Sorgun ile Tahir Akyürek; depremin en fazla vurduğu Hatay’ı ve Konya’nın bölgeye yönelik yaptığı çalışmaları anlattı. Oda ve üniversitelerden alanlarında önemli isimler ise çalıştayda depremin teknik, sosyal ve ekonomik boyutuyla ilgili önemli sunumlar gerçekleştirdi.

Karatay Belediyesi ile Hukuki Araştırmalar Derneği (HUDER) Konya Şubesi işbirliğinde düzenlenen “Teknik, Sosyal, Ekonomik ve Hukuki Boyutuyla Deprem Çalıştayı başladı. Aziziye Kültür Merkezi’ndeki çalıştay, HUDER Konya Şube Başkanı Avukat Levent Babacan’ın açılış konuşmasıyla başladı.

BU ÇALIŞTAYIN GELECEKTE DAHA BÜYÜK ÜZÜNTÜLERİN YAŞANMAMASI İÇİN BİR KATKI SUNACAĞINA İNANIYORUZ

Tüm Türkiye’yi yasa boğan depremlerin ardından Konya’da böylesine önemli bir çalıştay düzenlemek istediklerini aktaran HUDER Konya Şube Başkanı Avukat Levent Babacan, “Asrın felaketini teknik, sosyal, ekonomik ve hukuki boyutlarıyla ele alarak yeni üzüntülerin yaşanmaması, yaşanan üzüntülerin kısmen de olsa giderilebilmesi için bu programı düzenledik. Bu çalıştayın bundan sonra da yaşanılması kaçınılmaz olan deprem başta olmak üzere sel ve heyelan gibi olaylarda büyük üzüntülerin yaşanmaması için katkı sunacağını temenni ediyoruz. Programımızın organizesinde ve hayata geçmesinde emeği bulunan Karatay Belediyemiz başta olmak üzere herkese teşekkür ediyorum” dedi.

KONYA’NIN HATAY’A YÖNELİK YAPTIĞI ÇALIŞMALARI ANLATTILAR

Açılış konuşmasının ardından ise çalıştayın ilk günün birinci oturumunda Konya siyaseti, sivil toplum kuruluşları ile yerel yönetimlerden önemli isimler; “Deprem Bölgesi İzlenimleri ve Bir Depremin Düşündürdükleri” başlığı altında, depremin en çok vurduğu Hatay’ı ve Konya’nın bölgeye yönelik çalışmalarını anlattı.

HERKES ORADAYDI BİR TEK ‘DEVLET NEREDE’ DİYENLER ORADA YOKTU

AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Sorgun, moderatörlüğünü HUDER Konya Şubesi Başkanı Av. Levent Babacan’ın yaptığı oturumda, 11 ili önemli derecede etkileyen depremleri kıyamet tatbikatı olarak nitelendirdi.

Ahmet Sorgun, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Adeta bir kıyamet tatbikatı vardı ortada. Konya’ya çok teşekkür ediyorum. Büyükşehir ve diğer tüm belediyelerimize, STK’larımıza, hayırseverlerimize, işadamlarımıza gönüllülerimize teşekkür ediyorum. Bu günlerde ‘Devlet nerede’ diyenleri de duyduk. Bunu diyenler ya devletin ne olduğunu bilmiyor ya da kötü niyetliler. Orada elinde hilti olan da devletin bir parçası, Kızılay da, AFAD da, STK’lar da, Tırının lastiği patladığı halde aracını jant üstünde götüren de devletin bir parçasıdır. Yani devlet bir organizasyonlar bütünüdür. Herkes oradaydı bir tek ‘devlet nerede’ diyenler orada yoktu. Bosna Savaşı’nda Konya vardı, Çeçenistan Savaşı’nda Konya vardı, Endonezya’nın Java Adası’nda deprem olduğunda Konya vardı, Pakistan’daki deprem ile selde yine Konya vardı. Ülkemizi vuran büyük depremlerin hemen ardından böyle bilimsel bir çalışma bir çalıştay yine ilk defa Konya’da yapılıyor. Emeği geçenleri kutluyorum.”

KONYA HATAY’DA DESTANSI BİR ÇALIŞMA YAPIYOR

Konya’nın tüm gücüyle Hatay’da olduğunu ifade eden AK Parti Konya Milletvekili Tahir Akyürek; “Konya’nın genetiğinde Konya’nın sosyal mirasında, Konya’nın geçmişinde ve bugününde farklı bir mana var. Bu toprakların Selçuklu torunu olmanın özel bir sorumluluğu var. Konya bunu Hatay’da tekrar gösterdi. Deprem bölgesi olarak sadece Hatay’da değil, diğer illerimizde de Konya’dan sivil toplum kuruluşları vardı. Ama Hatay’da ekiplerimiz destansı bir çalışma yaptı. Başta Büyükşehir Belediye Başkanımız Uğur İbrahim Altay kardeşimiz olmak üzere Selçuklu, Karatay ve Meram Belediye Başkanlarımız, milletvekillerimiz ve STK’larımız Türkiye’ye örnek çalışma yaptı, yapmaya devam ediyor. Bu Konya’ya da Türkiye’ye de değerlerimize de değerlerimizi temsil eden insanlarımıza da çok yakıştı. Oraya en güçlü şekilde destek olan Konya oldu. Ben 11 ilimizde görev yapan tüm belediyelerimize teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

KONYA TÜRKİYE’NİN MAYASIDIR

Depremin olduğu ilk saatler itibariyle Konya Valiliği, Konya Büyükşehir Belediyesi ve AFAD koordinasyonunda hareket ederek, bölgeye hareket ettiklerini ifade eden Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, Konya’nın çok büyük bir fedakârlık örneği gösterdiğini dile getirdi.

Başkan Hasan Kılca, şöyle devam etti; “Depremin ardından ilk 8-9 gün Konya’dan birçok kalemde yardım malzemesi gitti. Karatay Halk Ekmek aracılığıyla bu süreçte 1 milyonun üzerinde ekmeği bölgeye ulaştırdık. Karatay bölgesinden topladığımız 100 tırlık yardım malzemesini bölgeye ulaştırdık. Bunun sürdürülebilir olması da son derece önemli. Yine arama kurtarma, enkaz kaldırma ile diğer faaliyetleri yürüttük yürütmeye devam ediyoruz. Bölgede bugüne kadar 60 iş makinası ve 400’ün üzerinde personelimiz görev yaptı, yapmaya devam ediyor. Antakya ve Reyhanlı bölgesinde temizlik, ilaçlama ve benzeri çalışmalar yapıyoruz. Bölgede çocuk oyun grupları kuruyoruz, oradaki çocuklara yönelik birtakım etkinlikler yapıyoruz. Konya’da misafir edilen ailelerin çocuklarına yönelik de faaliyetlerimiz var. Konya Türkiye’nin mayasıdır ve bugüne kadar olduğu gibi bundan sonraki süreçte de Konya’mızın bölgeye yönelik maddi ve manevi yardımlarımızın süreceğine inanıyorum. Konya Valiliğimiz, Büyükşehir Belediyemiz, ilçe belediyelerimiz, STK’larımız ve odalarımızla birlikte Hatay’da 1000 konteynerden oluşan bir Konya Mahallesi inşasına başladık. Kısa bir sürede burayı tamamlayarak depremzedelerin istifadesine sunacağız. Hatay ile Konya arasında bir gönül bağı kuruldu. Bu bağ güçlenerek devam edecek inşallah.”

KARATAY’DA KENTSEL DÖNÜŞÜME BÜYÜK ÖNEM VERİYORUZ

Karatay Belediyesi olarak ilçede büyük kentsel dönüşümler gerçekleştirdiklerinin altını çizen Başkan Hasan Kılca; “Son dört yılda 3 kooperatif kurduk, 2 kooperatifin de kurulması hazırlığındayız. Toplamda 140 bin metrekarelik bir alanda 1700 güvenli modern konutun üretilmesine yönelik bir çabamız var. Şu ana kadar Karatay Belediyesi öncülüğünde 43 kooperatif kuruldu. 3 milyon metrekare olan bu alanlarda toplamda 22 bin konut üretmiş olduk. Aziziye Mahallemizde 250 bin metrekare, Akçeşme Mahallemizde 105 bin metrekare ve Sultan Mesut Mahallemizde 87 bin metrekare alanda kentsel dönüşüm çalışması yapmaya başladık. Büyük bölümünde kamulaştırmalar yaptığımız bu alanlarda Karatay Belediyesi olarak şu ana kadar da 135 milyon kamulaştırma bedeli ödedik” dedi.

DEVLETİMİZ DE MİLLETİMİZ DE YEREL YÖNETİMLERİMİZ DE STK’LARIMIZ DA ORADA

Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Konya Belediyelerinin depremin ilk gününden itibaren afet bölgesinde olduğuna dikkat çekti.

Başkan Ahmet Pekyatırmacı şunları söyledi; “Depremin ilk anından itibaren devletimiz de milletimiz de yerel yönetimlerimiz de STK’larımız da deprem bölgesindeydi. Devlet-millet olarak nereye ulaşabildiyse nereye erişebildiyse orada elinden ne geliyorsa çapa sarf etti, çaba harcadı. Başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere bütün bakanlarımıza milletvekilimize orada görev alan herkese şükranlarımı arz ediyorum. Çünkü böyle büyük bir afette hızlı hareket etmek ve bu kapsamda bu yükü kaldırmak kolay bir iş değil.”

HATAY’DA KONYA OLARAK İYİ BİR SINAV VERDİK

Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş da, tüm Konya belediyelerinin depremin ilk gününden itibaren Hatay’ın yaralarını sarmak için seferberlik ilan ettiğini söyledi.

Başkanı Mustafa Kavuş; “Hatay’da ilk günden itibaren Konya Büyükşehir Belediyemiz başta olmak üzere tüm ilçe belediyelerimizle birlikte seferberlik ilan ettik. Depremin ilk gününden itibaren Konya olarak Hataylı kardeşlerimizin yanındayız. Her ihtiyaçlarıyla ilgilendik, ilgilenmeye de devam ediyoruz. Üzerimize düşen ne varsa elimizden gelenin fazlasıyla yapmaya çalıştık. Hatay’da Konya olarak iyi bir sınav verdiğimizi söyleyebilirim. Kentsel dönüşümle ilgili devam eden çalışmalarımız var. Konya’mız deprem riski yüksek olan bir bölge değil ancak. Bizler yıkıcı etkilerini göz önünde bulundurarak Konya’daki çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Deprem her zaman olacakmış gibi hazırlıklı olmak zorundayız” dedi.

KONYA’DAKİ SİVİL TOPLUM, TÜRKİYE’NİN EN GÜÇLÜSÜ

Çalıştayın ilk oturumunda son olarak söz alan Konya Sivil Toplum Kuruluşları Platformu Başkanı Âdem Ceylan ise, yaşanılan sürecin tanımlanmasının çok zor olduğuna vurgu yaptı.

Adem Ceylan şunları dile getirdi; “Depremin ilk anından itibaren belediyelerimiz çok ciddi bir reaksiyon gösterdi. Kendi gücünü, kendi operasyonel kabiliyetini maksimum düzeye çıkaran sivil toplum kuruluşlarımız da arama-kurtarma birimlerini, yardım tırlarını ve mobil aşevlerini sahaya sevk etti. Türkiye’deki sivil toplum kuruluşlarının içerisinde de Konya’daki sivil toplum gücü ilk sırayı alıyor desek abartmış olmayız. Konyalı sivil toplum kuruluşlarımız destansı bir fedakarlık sergiledi. Kurumlarımızın gönderdiği olduğu tırın sayısı 500’ü geçti. Aynı şekilde arama-kurtarma ekiplerimiz ilk günden itibaren sahada kaldılar. Her gittiğimiz deprem bölgesinde AFAD’la, Kızılay’la Afet koordinasyon merkezlerimizle bir paydaş olarak ellerinden gelen tüm çabayı gösterdik göstermeyi de sürdürüyoruz.”

DEPREMİN TEKNİK, SOSYAL VE EKONOMİK BOYUTU ELE ALINDI

Çalıştayın ilk günün ikinci oturumunda ise moderatörlük koltuğunda Konya Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Nuri Çelik vardı. Konya Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Fetullah Arık, İnşaat Mühendisleri Odası Konya Şubesi Başkanı Süleyman Kamil Akın, Şehir Plancıları Odası Konya Şubesi Başkanı Osman Örs, Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Şükrü Aslan, Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Ruhi Can Alkın ile Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nden Doç. Dr. Erdal Arslan; “Teknik, Ekonomik ve Sosyal Boyutuyla Deprem” konu başlığında sunumlarını gerçekleştirdi.


Konya,Karatay Belediyesibelediye365.com


Haber Kaynak : BELEDİYE365

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.