“Yalvarıyorum çürük evlerinizden çıkın!”
Bahçelievler Belediyesi tarafından düzenlenen Deprem Paneli’nde konuşan Prof. Dr. Şükrü Ersoy, memleketi Hatay’ı 20 yıldır uyardığını ancak gerekli önlemlerin alınmadığını ve sonunda yıkım olduğunu söyledi. Her şeyi düzeltmekten başka şansımız kalmadığına dikkat çeken Ersoy “Çocuklarınıza bir tabut bırakmak ister misiniz?” dedi. “Yalvarıyorum çürük evlerinizden çıkın” diyen Bahçelievler Belediye Başkanı Dr. Hakan Bahadır ise vatandaşları kentsel dönüşüme davet etti
Kahramanmaraş merkezli 11 ilde yıkıma neden olan büyük depremin ardından deprem konusunda tüm ülkede farkındalık çalışmalarına ve tedbirler alınmaya devam ediyor. Bu çalışmalar kapsamında Bahçelievler Belediyesi de bir “Deprem Paneli” gerçekleştirdi. Yıldız Teknik Üniversitesi, İnşaat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Birûni Üniversitesi’nden Afet Yönetimi Uzmanı, Öğr. Gör. Emre Aydın ve Bahçelievler Belediyesi, Kentsel Dönüşüm Müdürü Alper Nevruz’un konuşmacı olarak katıldığı, Bahçelievler arama kurtarma ekipleri ve Reix isimli arama kurtarma köpeğinin de hazır bulunduğu panele vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.
Yalvarıyorum çürük evlerinizden çıkın!
Panelde konuşan Bahçelievler Belediye Başkanı Dr. Hakan Bahadır, herkesi daha sağlam evlerde oturmaya davet etti. “Yanlış zemin de çürük ev de öldürüyor” diyen Bahadır belediyenin kentsel dönüşüm projeleri hakkında bilgi verdi.
Başkan Bahadır, “Burada bizim istediğimiz, Cumhurbaşkanımızın bakanımızın istediği ada bazlı arkadaşlar. Amerika'daki gibi, Avrupa'daki gibi medeni ülkelerdeki gibi biz de düzenli şehir istiyoruz.10, 20, 50 bina birleşecek ada bazlı onu istiyoruz” ifadelerini kullandı.
“Yalvarıyorum çürük evlerinizden çıkın” diyen Bahadır şöyle devam etti:
Bahçelievler’de tek yürek olalım: 100 bin kişi sağlam evde oturuyor, 600 bin kişi gelsin çözüm üretelim. Birliğimiz dirliğimiz için tek vücut olalım. İstanbul depremine birlikte hazırlanalım. Kentsel dönüşümü birlikte yapalım. Birleşmezsek yapamayız.”
“Çocuklarınıza tabut bırakmak ister misiniz?”
Yıldız Teknik Üniversitesi, İnşaat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy “İstanbul’un Deprem ve Tsunami Riski: Etki Alanları” başlıklı bir sunum yaptı. “99 depreminden 24 yıl geçti. Ne dedik ondan sonra bu bir milat artık her şeyi düzelteceğiz. Düzelttik mi, düzeltmedik. En azından bu yıkımların can kayıplarının önemli kesimini kazanabilirdik.” diyen Ersoy sözlerini şöyle sürdürdü:
“Depremi sadece İstanbul'da tehlikeliymiş gibi düşünülüp Anadolu'ya çok bir şey yapılmadı. Yapıldı ama yeterli değildi. Hep birlikte dirsek temasıyla çalışıp bu memleketi ayağa kaldırmamız gerekiyor. Artık başka şansımız yok. Her şeyi partiler üstü düşünmek gerek. Belki siz hayattayken bu büyük depremleri görmeyebilirsiniz ama çocuklarınıza ne diyeceksiniz. Çocuklarınıza bir tabut bırakmak ister misiniz? Bu memleketi birlikte ayağa kaldırmamız gerek.”
20 yıldır Hatay’ı uyarıyordum
Kendisi de Hataylı olan ve depremde yakınlarını kaybeden Prof. Dr. Ersoy yıllardır Hatay’ı deprem için defalarca uyardığını belirtti ve şöyle devam etti:
“20 yıldır her sene Hatay’a, İskenderun’a seminerlere giderim. Yıllardır ovalara ev yapmayın yükseklere gidin derim. Beni severler ama dediğimi yapmazlar. En son 1 ay önce ‘Hatay depreme hazır mı?’ konulu bir seminer vermiştim. Her seferinde seminer sonrası koluma girerler ‘Hocam neden bizi bu kadar korkutuyorsun?’ derler. Maalesef söylediğim her yer son depremde yıkıldı. Daha deprem bölgesine gitmeden nasıl bir tablo göreceğimi biliyordum”
Bu depremleri görmeye devam edeceğiz
Prof. Dr. Şükrü Ersoy “Deprem olan yerlerde uzun süre deprem olmayacak. Garanti verebilirim. Artçılar olabilir. Malatya Elazığ tarafına yeni yükler bindi. Gelecek depremlerin nerede olacağını öngörmek zor değil. Hatay'da 7'den büyük en az 50 sene deprem beklemiyorum" dedi.
Türkiye’nin yüzde yüzünün deprem kuşağında olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ersoy, “ Yaşadığımız sürece bu depremleri göremeye devam edeceğiz. Milyonlarca sene devam edecek bir deprem kuşağındayız” ifadelerini kullandı.
“İstanbul 80 ile bakar ama 80 il İstanbul’a bakamaz”
İstanbul’daki olası deprem ve Tsunami tehlikesiyle ilgili de bilgi veren Ersoy “27 yılda 6 büyük deprem oldu ve depremin ucu İstanbul’a geldi.” dedi. İstanbul’da mutlaka büyük depremler olacağını dikkat çeken Prof. Dr. Ersoy “ İstanbul dünyanın en kritik noktalarından birisi. İstanbul’daki deprem sadece İstanbul ve Türkiye’de değil kıtalararası sorun yaşanmasına neden olur. İstanbul 80 ile bakar ama 80 il İstanbul’a bakamaz” şeklinde konuştu.
Birûni Üniversitesi’nden Afet Yönetimi Uzmanı, Öğr. Gör. Emre Aydın afetlerde ilk 72 saatin önemini anlattı. “İlk 72 saat kendimizle baş başa kaldığımızı unutmayalım” diyen Aydın, “Demren bizi gafil avlıyor. Her an hazır olmalıyız “uyarısında bulundu, hayatta kalmak için deprem anında ve deprem sonrasında yapılması gerekenleri anlatı.
Bahçelievler Belediyesi, Kentsel Dönüşüm Müdürü Alper Nevruz “Güvenli Gelecek için Kentsel Dönüşüm” başlıklı bir sunum yaptı ve ardından Bahçelievler sakinlerinin kentsel dönüşüm konusundaki sorularını cevapladı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.