*Okumayan,gerçeğin peşinde olmayan,olup-bitenin farkına varamayan,cahil fertlerden müteşekkil toplumlar, gelişmemiş ve geri kalmış toplumlardır.
* Cahil toplumların fertleri empati yapmaz,hep ‘ben merkezli’ ve bencildirler.
* Cahil toplumun fertleri düşünmez ve düşünceyi bir angarya olarak görürler.Sadece içi boş basit sloganları ezber ederler.
* Cahil toplumun fertleri anlamak için zihinlerini yormazlar. Sadece kendilerine söyleneni ezber ederler ve aynen papağan gibi tekrar ederler.
* Cahil toplumun fertlerinde, sorgulama kültürü gelişmemiştir.Bu yüzden algı operasyonlarına açıktırlar.
*Cahil toplumun fertleri yanlış-doğru demeden inatla sadece kendi ezberlerini savunurlar.Ezberlerini katiyyen bozmazlar.
*Cahil toplumun fertleri tahammülsüzdür.Kendi fikirlerinden farklı olan fikirlere tahammülleri yoktur.
*Cahil toplumun fertleri konuşma, münazara âdabını da bilmezler. Fikirlerine uymayan bir şey söylendiğinde sert tepki verirler.Hep kendileri konuşsun, başkaları dinlesin isterler.Fakat, başkaları konuşurken, muhatabı dinleyip,anlamaya çalışmak yerine,ona verecekleri kalıplaşmış sloganları düşünürler.
*Cahil toplumun fertleri sakin ve yumuşak, iknâ edici bir uslûb kullanmaz, sert, emredici, alaycı, hakaret edici, sanki kavga ediyormuş gibi bir üslupla ve bağırarak, vücut hareketleri yaparak konuşurlar. Bazen de daha ileri gider, işi muhatabıyla kavgaya kadar götürürler.
*Cahil toplumun fertleri kendi savunduklarının kabul veya reddini muhataba bırakmaz ve adeta muhatabı kabul etmeye zorlarlar.
*Cahil toplumun fertleri hakikât peşinde koşmazlar.Bu sebepten karşı taraf haklı da olsa, hakkı teslim edip, kabul etmek yerine, ona asla hak vermezler.
*Cahil toplumun fertleri muktesebatları olmadığı için bir kaç cümle konuştuktan sonra dağarcıklarındakiler tükenir, bundan sonra dağılır ve kırık plâk gibi hep aynı kelimeleri 'cız, cız’larlar'.
*Cahil toplumun fertleri âsablarına hakim olamazlar.Bir olumsuzluk karşısında çabuk sinirlenirler ve hemen tehevvüre kapılırlar.
*Cahil toplumun fertleri lânetçidir. İşine-menfeatına, ezberine uymayan bir fikri hemen lânetlerler.
*Çahil toplumun fertleri iftiracı ve yaftacıdır. Kendi menfeati için zararlı, tehlikeli gördüğü kişileri zamanın ' lânetli, öcü görülen kelimeleriyle' hemen yaftalar (vatan hâyini, bayrak düşmanı, şeriatçı, şucu, bucu, vs), veya toplumun ekserisince kutsal sayılan 'değerler düşmanı' ilân eder (...falanca düşmanı, şu düşmanı, bu düşmanı, vs vs vs).
*CAHİLLİK KANSERDEN DAHA TEHLİKELİDİR.
*CAHİLLİK KISA SÜREDE TEDAVİ EDİLEMEZ.
*CAHİLLİĞİN TEDAVİSİNİN TEK BİR İLACI VARDIR.
O DA; BIKMADAN, USANMADAN, SABIRLA BELKİ BİR ASIR SÜREBİLECEK, DOĞRU, İLMÎ, AKL-I SELÎM, VAHYÎ- KUR'ÂNÎ BİR EĞİTİMDİR.