Vücuttaki en uzun sinir olan siyatik, bel kemiginin alt kismindan baslayarak diz altlarina kadar uzanir. Bacagin duyu ve motor fonksiyonlarini saglayan siyatigin belin son omurlarinda sinirin sikismasina siyatik ya da siyatik agrisi denir.
Vücuttaki en uzun sinir olan siyatik, bel kemiginin alt kismindan baslayarak diz altlarina kadar uzanir. Bacagin duyu ve motor fonksiyonlarini saglayan siyatigin belin son omurlarinda sinirin sikismasina siyatik ya da siyatik agrisi denir.
Siyatik agrisinin genellikle hafif siddette basladigini ve zaman içerisinde siddetinin artigini belirten Avrasya Hastanesi Nöroloji Uzmani Dr. Türkan Uslu, konu hakkinda önemli bilgiler veriyor.
Siyatik nedir?
Vücuttaki kalin ve en uzun sinir olan siyatik, diger adiyla nervus ischiadicus, belin son omurlarindan çikarak dizin alt kisminda sona erer. Diz ekleminde dallara ayrilip ayaklara kadar ulasir ve bu bölgede duyu ve motor fonksiyonlarini gerçeklestirir.
Siyatik sinirin bel bölgesinde gerilmesi ya da sikismasi sonucu bacakta agri olusur. Bazen iltihap, omur kaymasi, tümör ve kist gibi durumlar da siyatik agrisina yol açabilir.
Bel agrisiyla baslayan siyatik agrisi, sinir yoluyla ayaga kadar yayilir. Siddetli geçen siyatik vakalarinda bacak güç kaybeder, bilek ve diz refleksleri azalir. Kisi bacagini ne kadar yukari kaldirirsa agri da o kadar artar.
Siyatik belirtileri nelerdir?
En yaygin belirtisi, agrinin kisinin kalçasindan ayak topuguna dogru ilerlemesidir. Diger belirtileri asagidaki gibidir:
Harekete bagli siddeti artan agrilar Bacak ve ayaklarda siyatik sinir yolu boyunca hissedilen güçsüzlük ve hissizlik Ilerleyen süreçlerde hareketlerde kayip Parmaklarda veya ayaklarda agrili karincalanma Ayak ve parmaklarda igne batmasi hissi Idrar kaçirma
Siyatik neden olur?
Siyatik agrisi, genellikle fitiklasan bir diskten dolayi baslasa da baska nedenlerden dolayi da olusabilir.
Hareketsizlik: Uzun süre hareketsiz kalmak siyatik sinir agrisina yol açabilir. Uzun süre oturmayi gerektiren meslek gruplarinda siyatik daha fazla görülür.
Obezite: Asiri kiloya sahip olmak vücut agirliginin omurga üzerinde stres yaratmasina yol açar. Dolayisiyla bu durum siyatik olusumunu tetikler.
Gebelik: Gebelik süresince artan kilo ile siyatik sinir baskilanabilir. Ayrica ani olarak büyüyen gögüs ve karin, agirlik merkezinin degismesi sonucu siyatik agrilarina neden olabilir.
Agir Kaldirmak: Sürekli agir yük kaldirilmasi gereken meslek gruplarinda çalisan kisilerde siyatik sinir sikayeti daha fazladir.
Diyabet: Seker hastaligi olarak da bilinen diyabet, sinir sistemine hasar verebilir.
Yaslilik: Yaslanma ile beraber kemik ve kas dokularin zayiflamasiyla siyatik sinir agrisi olusabilir.
Kaza: Yasanan yaralanmalarla siyatik sinir dokunun zarar görmesi sonucu siyatik sinir agrisi olusabilir.
Siyatik nasil tedavi edilir?
Hastanin sikayetlerine, siyatik sebebine ve siyatigin siddetine bagli olarak farkli tedavi türleri uygulanir.
•Analjezik ilaçlar
•Epidural steroid enjeksiyonu
•Traksiyon ve spinal manipülasyon tedavisi
•Cerrahi müdahale
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.