Bolat, Ankara Ticaret Odası'nda (ATO) düzenlenen Yasa Dışı Ticaretle Mücadele Konferansı'nın açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 154 aktif gümrük kapısı olduğunu ve 623 milyar dolarlık mal ticaretinin bu gümrüklerden yapıldığını bildirdi.
Ticareti hızlandırıp, ülkeye daha fazla döviz kazandırmayı amaçladıklarını dile getiren Bolat, "Ülkemize zarar verecek yasa dışı ticareti engellemeyi, sağlığa ve halka zararlı tehlikeli maddelerin ticaretini yasaklamayı, gençleri ve toplumun sağlığını korumayı amaçlıyoruz." ifadesini kullandı.
Bolat, Birleşmiş Milletler verilerine göre küresel düzeyde ticaret yoluyla aklanan para miktarının ticaretin yüzde 2,5'ine tekabül ettiğine dikkati çekerek sözlerini şöyle sürdürdü:
"Küresel mal ihracatı 25 trilyon dolar. Ticaret yoluyla aklanan rakam bir trilyon dolar. Bir trilyon dolarlık para, ticaret yoluyla aklanan yasa dışı ticaret parası oluşuyor. Narkotik endüstrisinin de yıllık 300 milyar dolarlık hacme ulaştığını üzülerek söylemek zorundayız. Yasal ticareti sanayicilerin, ihracat ve ithalatçıların zarar etmeyeceği şekilde yapmaya çalışmak gümrük idarelerinin görevlerinden biri. Uyuşturucu ticaretini engellemek için çalışmalar kararlılıkla yürütülüyor."
Ekiplerce bu yılın 11 aylık döneminde yapılan operasyonlarda 4,7 milyar liralık uyuşturucu ele geçirildiğini bildiren Bolat, 17 milyar 200 milyon liralık da kaçak ticari eşyaya el konulduğunu ve yakalanan uyuşturucu miktarının 11 ton olduğunu söyledi.
Gerçekleştirdikleri operasyonlarla zehir tacirlerine yönelik mücadeleye devam edeceklerini vurgulayan Bolat, "Ekiplerimizin teknik ve beşeri kapasitesini geliştiriyoruz, yatırım yapıyoruz, cihazlar alıyoruz, dijital alana geçiyoruz. İstihbarat tekniklerimizi modernleştiriyoruz, ekiplerimizin sayısını artırıyoruz. Yaptığımız yatırımların meyvesi olarak da 2022'nin 11 ayına kıyasla yakalamalarda yüzde 94 artış sağlandı. Birçok kaçakçılık teşebbüsü de bertaraf edildi." diye konuştu.
Bolat, yerli olarak geliştirilmiş x-ray cihaz sistemlerini kullanmaya başladıklarını, ilk yerli araç ve konteyner tarama sisteminin devreye alındığı belirtti.
- "Sonradan kontrol mekanizmasıyla yakalıyoruz"
Transit taşımalar ve e-ticaret faaliyetlerini de yakından takip ettiklerini dile getiren Bolat, şu değerlendirmede bulundu:
"e-Ticaretin artan hacmini de göz önünde bulundurarak teknolojik altyapımızı sürekli geliştiriyoruz. Yapılan analizlerle ya da ihbarlarla gümrükten geçmiş ürünleri 'sonradan kontrol' mekanizmasıyla gittiği yerlerde tespit edip, kontrollerini yaparak gerekli yakalamaları yapabiliyoruz. 2023'ün 11 ayında, sonradan yapılan kontrol ve ikinci kontrol çalışmalarıyla 3 milyar liraya yakın gümrük vergisi ve cezası tahakkuk ettirildi. Böylece devletimizin ve ekonomimizin gelir kaybı engellenmiş oldu. Amacımız, adil, istikrarlı ve rekabetçi bir ticaret ortamının meydana getirilmesi, işini dürüst yapan, çalışan, vergisini ödeyen imalatçı, çiftçi, sanayici ve ihracatçının haklarının korunabilmesi."
Bolat, internet ortamında yapılmaya çalışılan kayıtsız ticari işlemlere de işaret ederek, "Getirdiğimiz düzenlemelerle bunların da önüne geçmek, kayıtlı hale getirip adil rekabet ortamı içine girmelerini ve vergi ödemelerini mümkün kılmaya çalışıyoruz." dedi.
Gümrük idarelerinin, kayıt dışı ticaretle mücadele, haksız ticaretin engellenmesi açısından önemli fonksiyonu olduğunu vurgulayan Bolat, Türkiye'de vergi gelirlerinin yüzde 30'unun gümrüklerden toplandığını söyledi.
Bolat, 2023'te gümrüklerde 22 milyar liralık kaçak ticarete konu ürün ele geçirildiğini belirterek şunları kaydetti:
"1375 ton akaryakıt, 4 milyon 743 bin elektronik eşya, 1 milyon 130 bin paket sigara, 389 milyon makaron, 47 milyon sigara kağıdı ve filtresi, 1 milyon 165 bin elektronik sigara ve aksamı, 4 bin 700 ton gıda ve 3 bin 924 tarihi eser ele geçirdik. 4,7 milyar liralık uyuşturucu da yakalamaların arasında yer alıyor. Bakanlık olarak yasa dışı ticaret ve kaçakçılığın her türüyle mücadelede bütün imkanlarımızla çalışmaya devam edeceğiz, kararlılıkla görevimizi yapacağız. Ülkemizin güvenliğini, ekonomideki adil ticareti, halkımızın sağlığı ve refahını, ekonomik istikrarı ve dürüst ticaret erbabının hakkını korumak adına ticari kaçak eşya kaçakçılığıyla mücadelemiz hız kesmeden devam edecek. Gençlerimizin, toplumumuzun sağlığını zehirleyen uyuşturucu madde kaçakçılığına da asla geçit vermeyeceğiz."
- "Yasa dışı ticaret kamu gelirlerini azaltıyor"
ATO Başkanı Gürsel Baran da yasa dışı ticaretin, sınırları aşan tehlike ve tehditleri bünyesinde barındırdığını, ekonomik faaliyetler üzerinde daraltıcı etki oluşturduğunu ve vergi gelirlerinde kayıplara yol açarak büyümeye zarar verdiğini vurgulayarak, "Kamu hizmetlerinin kalitesini ve vergi oranlarını da etkiliyor. Yasa dışı ve kayıt dışı ekonomiyle mücadelede en iyi yöntemlerden biri, kayıtlı ekonomiye geçişin etkin şekilde sağlanması. Geleneksel metotlardan dijitalleşmeye geçiş, kayıtlı ekonominin güçlenmesine katkı sağladı." diye konuştu.
Baran, Türkiye'nin, kayıt dışı ekonomiyle mücadeledeki kararlılığını Hazine ve Maliye Bakanlığınca hazırlanan "Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Eylem Planı" ile de ortaya koyduğunu belirtti.
Kayıt dışı ekonomiyle mücadelenin başarılı olması için toplumsal farkındalığın sağlanmasının önemine dikkati çeken Baran,"Bu mücadele için veri paylaşımının geliştirilmesi, hukuki ve idari önlemlerin alınması, denetim kapasitesinin artırılması gerekiyor. Tüm bunların hakkıyla uygulanabilmesi de tüm kurum ve kuruluşların işbirliği içinde çalışmasıyla mümkün." dedi.
Afganistan Platformu (AP), savaşın değil barışın dilini dünyaya taşımak için Türkiye’den güçlü bir iletişim atağı başlattı.
Başkan Erdoğan’ın talimatıyla AFAD ekipleri Gazze’ye gidiyor. İsrail basını Türkiye’nin sahada fiili güç oluşturmasından rahatsız. Ankara, Gazze’de yeni bir insani ve siyasi etki merkezi kurmaya hazırlanıyor.
Gazze’ye insani yardım götürmek için yola çıkan Sumud Filosu, İsrail’in ablukasını aşamadı ama insanlığın onurunu tüm dünyada ayağa kaldırdı.
HABER - ÖNDER GÜZELARSLAN - Birleşmiş Milletler, Türk iş insanı Mustafa Tatar’a “Uluslararası Barış Elçisi” unvanı verdi.
İstanbul’da bisiklet severler “Sumud İçin Pedallıyoruz” diyerek Gazze’deki insani krize dikkat çekti.
HABER / ERCAN KUTLU - Hijyenik ortamı, kendi üretimi lezzetleri ve güler yüzüyle Vanilla Patisserie, Bahçekentlilerin yeni gözdesi oldu.
Balıkçı Kenan, Cumhuriyet Bayramı öncesinde gazetecileri Türkiye’nin ilk ve tek Balık Müzesi’nde ağırlayarak hem balık ikram etti hem de dostluğu pekiştirdi.
Evlilik sadece bir başlangıç değil, aynı zamanda idari ve ekonomik bir süreçtir.
Şarjdayken telefon kullanımı, sosyal medya paylaşımları ve geç yatma alışkanlığı... Uzmanlar bu üç hatanın gençlerin sağlığı ve güvenliği için ciddi risk oluşturduğunu söylüyor.
HABER / ERCAN KUTLU – Bahçekent’teki Bahçekent Klinik’te Esra Demiryürek ile kısa ama samimi bir sohbet yaptık. Güler yüzüyle ve hastalarına olan özeniyle diş sağlığına adeta insani bir dokunuş katıyor.
Çekmeköy Çamlık Mahallesi'nde İETT şoförü tartışma sonrası kontrolü kaybetti, otobüs kaldırıma çıkarak araçlara ve yayalara çarptı. Olay yerinde panik yaşandı, yaralılar yola savruldu.
Tuzla Tersaneler Bölgesi'nde bir gemide bakım sırasında karbondioksit tüpü patladı. İlk belirlemelere göre 1 işçi hayatını kaybetti, 4 kişi gazdan etkilenerek hastaneye kaldırıldı.
HABER / NEZİR KARAYÜN / ADOM AJANS - İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Tokat merkezli 12 ilde düzenlenen yasa dışı bahis operasyonlarında 32 şüphelinin yakalandığını duyurdu.
HABER / AHMET KARAYÜN / ADOM AJANS - İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul, İzmir, Artvin, Kastamonu, Mersin ve Mardin merkezli olmak üzere 21 ilde 1 Milyar Liralık İşlem Hacmi Ortaya Çıktı.
AK Parti’nin açıklamasıyla gündeme oturan “PKK silah bırakıyor” iddiası sonrası uzmanlar konuştu. Güvenlik, siyaset ve kamuoyunun ortak beklentisi: Kalıcı barış ve toplumsal huzur.
18. TTI İzmir Uluslararası Turizm Fuar ve Kongresi’ ile ‘TTI Health 2. Sağlık Turizmi Fuarı’ düzenlenen törenle açıldı. Turizm sektöründen birçok katılımının bir araya geldiği fuara Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Z
Çan’dan Çanakkale’ye gelirken uğramanız gereken leziz bir mekan. Özkan'ın misafirperverliği ve kırmızı etin çeşitliliğiyle damak tadınıza hitap edecek.
Çanakkale, doğası ve tarihi dokusuyla son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin yeni gözdesi oldu. Şehir, yılın dört mevsimi ziyaretçi akınına uğruyor.
2025 yılı resmi tatil günleri ve tatil önerileri ile yeni yıla hazır olun.
Yunanistan, Türk vatandaşlarına cazip fiyatlarla gayrimenkul satın alıp oturma izni alma fırsatı sunuyor. Yeni projelerle bu imkan genişletiliyor.
Bilim, kültür ve eğitimin bir araya geldiği “Halk Kültürü Sempozyumu”, akademisyenlerden eğitimcilere, yerel aktörlerden girişimcilere uzanan geniş bir katılımla gerçekleştirildi.
20–22 Ekim’de Kocahan’da, 23–24 Kasım’da Çayırhan Gazi Mete Okutucu İlkokulu’nda gerçekleşecek 2. Ankara Nallıhan Kitap Fuarı başlıyor.
İzmir Tutaklılar Derneği’nin düzenlediği 18. Kete Gecesi, kültür, dayanışma ve birlik ruhunu Ege’ye taşıdı.
Aydın Benli’nin yeni romanı “Eylül – Cumhuriyet Savcısı”, adalet, aşk ve direniş ekseninde güçlü kadın karakterlerin hikâyesini merkeze alıyor.
Medya90 yazarı Ahmet Sağlam’ın “Sahabenin Peygamber Efendimize Sadakati” adlı kitabı, Türkiye genelinde yapılan oylamada birinci seçildi.
Basit belirtiler bazen ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Vücudun verdiği 20 önemli sinyali doğru okumayı öğrenin.
Uzmanlara göre yaşlılarda en sık ölümle sonuçlanan iki tehlike var: düşme ve boğulma. Basit önlemlerle bu riskler büyük ölçüde azaltılabiliyor.
Bel ve boyun fıtığından eklem ağrılarına kadar birçok sıkıntıya manuel masaj ile çözüm sunan Masör Murat Poyraz, “Şifalı Eller” merkezini yeni yerine taşıdı.
Aydın’da geliştirilen HBX-2371 protokolü, sekiz farklı formuyla acil onkoloji tedavilerine yeni bir ufuk açıyor.
Yorgunluk, baş ağrısı, mide yanması, saç dökülmesi… Tüm bu belirtiler ne anlama geliyor olabilir?
RÖPORTAJ / ERCAN KUTLU - Bahçekent’te ilk kez açılan çikolata mağazası, özel günler ve sağlıklı yaşam için tatlı bir buluşma noktası oldu.
HABER: / Ercan KUTLU - Başakşehir Belediyesi’nin geleneksel “Çaya Geldik” etkinliği 654 Ada’da yoğun ilgi gördü. Komşuluk bağı güçlendi, çocuklar eğlendi, belediyeye teşekkür mesajları yağdı.
Bahçekent’te yaşayan Orhan Sami’nin kızı Hevi Zana Sami, 3 yıl üst üste okul birincisi olarak plaketle ödüllendirildi. Başarı hikâyesi ilham veriyor!
HABER / ERCAN KUTLU - Bahçekent’in kuruluşundan bu yana hizmet veren Bahçekent Copy ve Baskı Merkezi matbaa, tabela, promosyon ve kurumsal baskılarda kalitenin adresi olmaya devam ediyor.
ÖZEL HABER / MEDYA90 - Yeni yönetimiyle dikkat çeken Bahçekent 654 Ada Sitesi, tecrübeli isimler Volkan Sarıca ve Kadir Kaya öncülüğünde site sakinlerinden tam not alıyor.
Yozgat’ta “Anadolu Selçuklu Hastaneleri ve Darüşşifa Uygulamaları” Konuşuldu
Niğde Belediyesi, toplumun temel taşı olan aile yapısını güçlendirmek ve gençlerin geleceğe daha sağlam temeller üzerine inşa edilmesini sağlamak amacıyla önemli bir adım attı.
Niğde Belediyesi’nin düzenlediği 2. Tiyatro Festivali, 15-22 Şubat 2025 tarihleri arasında gerçekleşti. Sekiz farklı oyunun kapalı gişe sahnelendiği festivalde, 4000 sanatsever Niğde Belediyesi Kültür Merkezi’nde sanatla buluştu.
Niğde Belediyesi Zabıta ekipleri, yılbaşından bu yana 438 iş yerini denetledi. Hijyen, gıda güvenliği ve fiyat kontrolü yapılarak halk sağlığının korunması hedefleniyor.
Niğde Belediyesi, sömestr tatilinde çocuklar için tiyatro festivali düzenliyor. 18 Ocak-2 Şubat 2025 tarihleri arasında gerçekleşecek etkinlikler eğlenceli ve öğretici oyunlar sunuyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.