Güvenilir haber kaynağınız Medya90.com

  • BIST 100

    10011,30%0,14
  • DOLAR

    34,99% 0,15
  • EURO

    36,77% 0,09
  • GRAM ALTIN

    2969,83% -0,34
  • Ç. ALTIN

    4819,81% -0,22

Adnan KALKAN


İyi Niyetle Yuva Yıkan Akrabalar

Bir gün Temel yardım etmek için Dursun'un yanına tarlaya gider.


 Dursun'un elektrik direğinde sırtı yapışık şekilde titrediğini görür. Dursun'a elektrik çarptığını düşünerek yerdeki küreği alıp Dursun'un omuzlarına vurur ve Dursun'u yere serer yoğun bakım sonrası adam öldürmeye teşebbüsten yargılanır Temel. Hakim Temel'e "Dursun'u niçin öldürmek istedin?" diye sorduğunda Temel, "Dursun sırtı direğe yapışık şekilde titriyordu, dokunursam elektrik beni de tutar diye kürekle vurup Dursun'u elektrikten ayırmak istedim" der. Oysa Dursun, sırtı kaşındığı için direk ile sırtını kaşıyordu. Meseleyi anlayan hakim, Temel'e "iyi niyetle adam yaralamaktan beraat" verir.

Toplum olarak aileye bakış açımız modern ve geleneksel aile tipi arasında gidip gelmektedir. Çekirdek aile yapısı ile birlikte geniş aile ile bağlar zayıflamış olsa da farklı yönlerden geniş ailenin etkisi olumlu ve olumsuz yönden devam etmektedir. Olumlu yönde etkisine baktığımızda kültürlenme ve kültürün aktarımı konusunda geniş ailenin çekirdek aileye önemli bir etkisi vardır. Aile bağlarının sağlam olması aynı zamanda medeniyet bağlarının da sağlamlaşmasına vesile olur. Diğer taraftan olumsuz etkilerine baktığımız zaman evlenen gençlerin aile tarafından ciddi bir baskıya maruz kaldığını görürüz. 

Kız tarafı, kızını evlendiği erkeğe ve ailesine ezdirmemek; erkek tarafı bir nevi erkeği bir sigorta olarak görmesi sebebiyle erkeği kendine bağlı tutmaya ve iki tarafın da yeni evlilerin yuvasını yönlendirmeye çalışması, daha yeni kurulmuş olan yuvanın sarsılmasına sebebiyet vermektedir. Bu müdahaleler her ne kadar bazen iyi niyetle olsa da olumsuz vakalarla sonuçlanmaktadır. 


Genel anlamda yeni evlenenlerin aileleri "onlar bilmiyorlar, daha yeni evliler yuva kurmayı ve yönetmeyi onlara öğretmemiz lazım" düşüncesi ile müdahale etmektedirler. Oysa şartlar psikolojik ve sosyal açıdan hatta fiziki açıdan bile iki nesil arasında değişiyor. Kendi zihnindeki yuvayı çocuklarına da aktarmaya çalışmaları ve bazen arada yaşam tarzı ve bakış açısı farkının olması sebebiyle yeni kurulan yuvaya zarar vermektedirler. 
İyi niyetle de olsa, netice itibariyle genç evlilerin yuvalarına zarar vermek, sonrasında geniş ailede (kaynana, kayınbaba, görümce, baldız, elti, kayın vs.) ciddi pişmanlıklara sebebiyet vermektedir. 

Örnek Vaka:
Bir gün 25'li yaşlarda bir hanımefendi kurum üzerinden bana ulaştı. Ablası ile eniştesi arasında sürekli söz taşıdığı için ablasının eniştesinden ayrılmak istediğini söyledi. Aslında niyetinin kötü olmadığını ama meselenin buraya kadar gelebileceğini düşünemediğini, ablasının yuvasının yıkılma aşamasına geldiğini ve çok pişman olduğu için destek istediğini söyledi. Gerçekten ablasının ailesine ciddi zarar vermişti. Ve kendisi de pişmanlıktan terapilik olmuştu. Çok kötü hissediyordu. Daha beteri ise yıktığı yuvanın farkında dahi olmayanlar var. 
Anne babalar ve kaynana kayınbabalar yeni kurulan yuvaya sadece rehberlik etmeli ve sadece kendilerine sorulduğu zaman fikir beyan etmelidir. Yeni kurulan yuvanın dizaynına, alınacak eşyalarına ve kurulacak düzenlerine karışmamalıdırlar. Nereye yerleşeceklerine müdahale etmemelidir. Yeni evlenecek gençlerin kendi evlerinde beraber yaşamalarına zorlamamalıdır.Bu yeni evlilerin mahremiyetlerine zarar verebilir. Cinsel yaşamlarına zarar verebilir.

Örnek Vaka:
Gençler evlenince aile ile beraber yaşamaya başladılar. Ortak yaşam alanı her ne kadar yalnızlık konusunda destek olsa da cinsel konuda sorun yaşadılar. Beyefendi, "babamla bazen gusül abdesti sırası bekliyoruz" diyor. Bundan dolayı sabah namazını kaçırdığını söylüyor. Diğer bir genç, "eşim sabah banyo yaparken annem ve babamın bakışları ve dokunaklı sözleri sebebiyle cinsel ilişkiden kaçıyordu ve neticede duygusal yönden birbirimizden koptuk" diyor. Diğer bir aile "cinsel ilişki yaşadığımız gecenin sabahı erken uyanan annem bunu anlıyor ve o gün suratı asık oluyor, huzurumuz kaçıyor, boşanma aşamasına geldik" diyor. 
Bu ve bunun gibi çok fazla vaka örneği vardır. Gençler yuvalarını kurarken sadece rehberlik edilmelidir. Müdahale edilmemelidir. Eksik, yanlış, olumsuz bir durum fark edince usulünce sadece müspet bir dille anlatılmalı sonra geri çekilmelidir. Onlara aile içi iletişim konusunda kitap tavsiyeleri yapılabilir. Uzman videoları gönderilebilir. Lakin ısrardan ve baskıdan kaçınmalıdır. İyi niyetle yapılan müdahaleler zarar verir. Unutulmamalıdır ki, yuva kurmak da devamını sağlamak da zamanla öğrenilir. 

Siz hiç iyi niyetle adam yaradınız mı? Yaralıyor musunuz?
Adnan Kalkan
adnankalkan01@gmail.com

Yazarın Diğer Yazıları


YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.