Bozulan akilli telefonunuzun veya bilgisayarinizin, ortaya çikan problemi kendi basina gidermesi ve kendisini arizalara karsi korumasi artik bilim kurgu senaryosu olmaktan çikti.
ABD'li bilimadamlari, arizalanmalari halinde kendi kendilerini milisaniyeler içinde iyilestirme yetenegine sahip çipler gelistirmeyi basardi.
California Institute of Technology (Caltech) yüksekokulunun, Yüksek Hizli Entegre Devreler Laboratuvarindan arastirmacilar, kendi icatlari olan, çok küçük boyutlardaki bir güç yükselteci üzerinde, yeni gelistirdikleri entegre devre çiplerin kendi kendilerini iyilestirme yetenegini uygulamali olarak gösterdi.
Yaklasik 5 kurus büyüklügünde olmasina karsin, içinde 76 adet çip ve kendi kendini iyilestirme yetenegi için gerekli olan her seyi barindiran güç yükseltecini, yüksek güçlü lazerlerle birçok kez vuran arastirmacilar, çiplerin bir saniyeden daha kisa bir süre içinde otomatik olarak ince bir isçilik ortaya çikardiklarini gözlemledi.
Arastirma ekibinin basi olan Elektrik Mühendisligi Profesörü Ali Hajimiri "Gerçekten de güç yükseltecinin yarisini havaya uçurduk, transistörlerde oldugu gibi pek çok birlesen parçasini buharlastirdik ve çip kendi kendini, neredeyse ideal performansina erisecek ölçüde iyilestirdi" dedi.
Sistem, ortaya çikmasi muhtemel 4 farkli gruptaki problemi çözebiliyor. Bu gruplar, "sistemin bilesen parçalarindaki farkliliklar sonucu ortaya çikan, statik farklilik"; "sürekli kullanim sonucu sistemin iç özelliklerindeki meydana gelen degisikliklerden kaynaklanan, eskimeye bagli olarak asamali ortaya çikan problemler"; "sarj, isi, sahip oldugu voltaj miktarindaki degisikliklere bagli olarak ortaya çikan, kisa dönemli farkliliklardan kaynaklanan problemler" ve son olarak "devre parçalarinda kazayla veya kasten meydana gelen yikici tahribata bagli olarak çikan problem" olarak siniflandiriliyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.