https://search.google.com/search-console/

  • BIST 100

    10642,6%-0,43
  • DOLAR

    40,53% -0,48
  • EURO

    47,61% -0,42
  • GRAM ALTIN

    4352,92% -1,37
  • Ç. ALTIN

    6999,67% -0,32

BÜLENT ERTEKIN


Otoyollar Fevkalâde Güzel Lâkin Ya Fiyatlar?


Geçmis günler de hizmete yeni açilan Istanbul/Izmir parali yol ile alâkali olarak bir yazi kaleme almis ve bu yolun benim gibi emekliler için rantabl olmadigini gidis ve dönüs rakamlari ile  izah etmeye çalismistim.

 

O günden bugüne köprünün altindan bir hayli sular akti, akmaya da devam edecek. Yapilan her güzel hizmeti yürekten alkisliyor yapanlara ve her ne sekilde olursa olsun emegi geçenlere sonsuz sükranlarimi arz ediyorum. Lâkin ne olursa olsun yapilan bu hizmetlerden herkesin ve her kesimin faydalanacagi ve maliyet hesabi yaptiginda  üzülmeyecegi, gönül rahatligi ile faydalanabilecegi rakamlar üzerinde olmali. 
Rakamsal bazda maliyet bununda hesabini yapmamali. Dar gelirli bunu düsünmemeli. Ufak tefek rakamlardaki farkliliklar tercihini klasik yollara çevirmemeli.

ISTANBUL IZMIR OTOYOLU

Son bilgilere göre 2020'de 292 lira olan Istanbul-Izmir otoyolu geçis ücreti 367 TL'ye yükseldi. Buna karsilik 170.98 TL ile Istanbul-Izmir uçak biletinin otoyol fiyatinin yarisindan bile az olmasi tercihleri tekrar gözden geçirilmesine vesile oluyor.

Istanbul-Izmir otoyolu ücretinin 367 TL'ye çikmasinin ardindan yapilan fiyat karsilastirmalari, 170.98 TL'ye mal olan uçakla seyahatin yari yariya daha ucuz oldugunu ortaya çikardi. 

KÖPRÜNÜN MALIYETI VE YOLCULARA MALIYETI

11 milyar dolara (89 milyar 836 milyon 690 bin lira) mal olan asma köprülü, 3 tünel, 2'si çelik olmak üzere 38 viyadük ile 179 köprünün bulundugu 426 kilometrelik Istanbul-Izmir seyahati, artan köprü ücretinin yani sira ortalama 250-350 TL'lik yakit masraflari da eklendiginde ortalama 700 TL'ye kadar yükselebiliyor. Tabi ki bu bir depo üzerinden hesaplarsaniz. Yolun cillop gibi olmasi araçlarinda son model olduklarini hesaba katarsaniz iki depodan asagisi ile izmir'e varmaniz mümkün degil.

Yolda geçen zaman, yol boyu yiyecek, içecek ve aracin zorunlu yag ile zorunlu diger masraflar göz önüne alindigi zaman bu rakamin çok daha yükseklere çiktigi gözleniyor.

Sonuç: Yapilanlari tebrik taktir ediyor ve sükranlarimizi iletiyoruz. Lâkin artik su yüksek fiyatli köprü geçislerini lütfen bir kez daha gözden geçirin. 

Burada bu tekliften dolayi rahatsizligini iletenleri de duyuyor okuyoruz. Neymis efendim yolun ücreti çoksa diger alternatif yollardan geçsin mis. Kimsenin bunu söylemeye hakki yok. Zira devletin vazifesi yapilan tüm hizmetlerden herkesin esit bir sekilde faydalanmasini temin etmektir.  Parasi olan Osman Gazi köprüsünü kullansin, olmayan ne yaparsa yapsin yâni ekmek yoksa pasta yesinler diyen zihniyet ile ayni. 

Gene yakin bir zamanda gazetelere manset olan bir haber yüreklerimize âdeta su serpti 

" 2021 ilk 5 ayinda Osman Gazi köprüsünden geçis yapan günlük araç 42 bin, Garanti edilen araç 40 bin." 
Mutlu olduk...
Sevindik...
Devletim adina gurur duydum.

O halde geçis ücretlerinin bu kadar- ki benim gibi emeklilere göre- pahali olmasina ragmen 42 bin araç geçiyorsa varin siz bu ücreti makul rakamlara düsürdügünüzde ki araç geçis sayisini hesaplayin.
Dilegimiz...
Temennimiz...
Duamiz...
Yürekten istedigimiz odur ki bir an önce geçis ücretlerinin  dar gelirlilerin ve  emeklilerin zorlanmadan ödeyecegi seviyelere getirilmesidir.

Emin olun günlük geçis rakamlari yüzde yüz artacaktir.  
Yapar misiniz?
Ümidim yok.
Olsun biz genede söylemek gibi üzerimizdeki vazifeyi ifa edelim.
Selâm ve dua ile.
 

Yazarın Diğer Yazıları


Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.