Güvenilir haber kaynağınız Medya90.com

  • BIST 100

    9659,48%0,49
  • DOLAR

    37,93% -0,11
  • EURO

    41,03% -0,23
  • GRAM ALTIN

    3809,24% 1,10
  • Ç. ALTIN

    6070,97% 0,00

Prof.Dr. Fatih Satıl


Sıfır Atık, Sıfır İsraf: Evde Uygulamanın Yolları

. Sıfır atık, temel olarak çöpe gönderdiğimiz atık miktarını minimum seviyeye çekmek demektir. Yaşam şekli haline getirebileceğiniz bazı etkili yöntemler sayesinde mutfaktaki atığı azaltabiliriz. Bu küçük adımlar hem aile bütçemizi hem de doğayı korur.


“Sıfır Atık”, israfın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, oluşan atığın miktarının azaltılmasını ve atıkların geri dönüştürülmesini kapsayan atık önleme yaklaşımı olarak tanımlanan bir hedeftir. 2017 yılında başlatılmış olan ‘Sıfır Atık Projesi’, 2022 yılı sonunda BM Genel Kurulu'nun gündemine kadar geldi ve Türkiye'nin iklim değişikliği ile mücadele ve sürdürülebilir kalkınma planları kapsamında sunduğu "sıfır atık" kararı BM Genel Kurulunda kabul edildi. Türkiye’nin başlatmış olduğu sıfır atık ideali böylece küresel boyuta ulaşmış oldu ve BM Genel Kurulundaki 105 ülkenin oyuyla 30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü ilan edildi. BM ayrıca sıfır atık girişimlerini teşvik amacıyla gönüllü ve seçkin kişilerden oluşan bir danışma kurulu kuracağını da duyurdu. 

Atıkları tamamen sıfırlamak mümkün olmayabilir ancak biraz gayretle hayatımızın her alanında uygulanabilir. Bu noktada bireysel çabalar adeta bir çığ gibi büyüyerek öngörülenden çok daha büyük bir etki oluşturabilir. Sıfır atık, temel olarak çöpe gönderdiğimiz atık miktarını minimum seviyeye çekmek demektir. Yaşam şekli haline getirebileceğiniz bazı etkili yöntemler sayesinde mutfaktaki atığı azaltabiliriz. Bu küçük adımlar hem aile bütçemizi hem de doğayı korur. 

Peki, sıfır atık evde nasıl uygulayabiliriz? Gıda atıklarını nasıl değerlendirebiliriz? İşte size 6 öneri:

1) İhtiyacımızdan Fazlasını Almayalım: Sıfır atık felsefesinin en önemli amaçlarından biri israfın önüne geçmektir. Bu doğrultuda ihtiyacımızdan fazlasını almamalıyız

2) Tek Kullanımlık Ürünleri Sınırlandıralım: Kürdan, pipet, plastik tabak, kaşık, çatal gibi ürünler kullanmamaya özen gösterelim. Tek kullanımlık pet şişeler yerine cam şişe veya matara tercih edebiliriz. Havlu kâğıt yerine ise devamlı olarak kullanabileceğiniz kurulama bezi, mutfak bezi vb. ürünler tercih edilebilir. Alışverişlerde bez çanta ile alışverişi alışkanlık haline getirmeliyiz. 

3) Bayat Ekmeklerden Farklı Lezzetler Üretebiliriz: Ülkemizde her gün yaklaşık 5 milyon ekmek maalesef çöpe atılıyor. Eğer evde bayatlayan veya kuruyan ekmekler varsa, bunları çöpe atmak yerine farklı lezzetlere dönüştürebiliriz.

4) Yeşillikleri Solmadan Değerlendirelim: Yeşilliklerin ömürleri kısadır. Bu sebeple alındıktan sonra birkaç gün içerisinde tüketilmelidir. Pazar poşetleri yeşillik saklama için ideal bir yol değildir, bunun yerine yeşilliklerin üzerindeki suyu kuruttuktan sonra kâğıt havluya sararak bozulmalarını geciktirebiliriz.

5) Yeşilliklerin Sap ve Köklerini Çöpe Atmayalım: Öncelikle şunu bilmeliyiz ki; yeşilliklerin sapları çöp değildir. Ayırdığınız bu sapları, elma, limon ve salatalıkla birlikte katı meyve sıkacağından geçirerek sağlıklı bir sebze suyu elde edebiliriz.

6) Organik Atıkları Kompost Yapabiliriz: Doğadan geleni doğaya döndürmektir. Bu amaçla mutfaklardaki yiyecek atıkları kompost için oldukça uygundur. Kompost uygulaması toprağa mineral kazandırmak için en iyi yollardan biridir. Bu amaçla sebze ve meyve atıkları balkonda, uygun bir kompost kabında bir miktar toprakla birlikte çürütüldükten sonra toprağa gömülebilir.

Unutmayalım ki Atıklar Çöp Değil Gelecektir.

Yazarın Diğer Yazıları


Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.