Güvenilir haber kaynağınız Medya90.com

  • BIST 100

    10000,72%1,11
  • DOLAR

    35,31% -0,04
  • EURO

    36,44% -0,06
  • GRAM ALTIN

    3027,72% 0,06
  • Ç. ALTIN

    4888,06% 0,02

Prof.Dr. Fatih Satıl


Soğuk Kış Günlerinde İçinizi Isıtacak Şifalı Bir İçecek: SALEP

Yazın elimiz soğuk su ve içeceklere giderken, kışın “Şimdi sıcak bir şeyler olsa da içsek” deriz. Gözlerimiz çay, salep gibi içecekleri arar. Kış mevsiminde soğukla birlikte artış gösteren grip ve nezle gibi hastalıkların tedavisinde destekleyici bir içecektir. Özellikle öksürüğün azalmasına yardımcıdır. Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayan salep, göğsü yumuşatır ve boğaz ağrısına da iyi gelir.


Salep, Orkide ailesinin türlerinden olan toprak altı yumrulara sahip bir bitkidir. İnsanlar tarafından kontrolsüz bir şekilde aşırı ve hatalı toplanması nedeniyle doğal yayılışı azalmıştır. İşte hoş kokusu ile soğuk kış günlerinin vazgeçilmez içeceği olan salep bu bitkinin yumrularından elde edilen tozdur.

Yazın elimiz soğuk su ve içeceklere giderken, kışın “Şimdi sıcak bir şeyler olsa da içsek” deriz. Gözlerimiz çay, salep gibi içecekleri arar.

Kış mevsiminde soğukla birlikte artış gösteren grip ve nezle gibi hastalıkların tedavisinde destekleyici bir içecektir. Özellikle öksürüğün azalmasına yardımcıdır. Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayan salep, göğsü yumuşatır ve boğaz ağrısına da iyi gelir.

Sütle hazırlandığı için güçlü bir kalsiyum ve protein kaynağıdır. Süt ile hazırlanan salep vücutta yağ yağma hızını artırıcı etkiye sahiptir. Ayrıca süt ve yoğurdu yeterince tüketmeyen kişiler, saleple süt içmiş olur. Bu noktada amaç, süt tüketimini artırmaksa hazır değil, evde süt ile yapılan tercih edilmelidir.

Tarçınlı salep kan şekerini kontrol altına aldığı için aniden ortaya çıkan tatlı krizlerini de engeller. İyi bir ara öğün alternatifi olan tarçınlı salep, midede uzun süre kalarak tokluk hissi verir. Bu sayede evde, sağlıklı koşullarda hazırlanan salep ile aç kalmadan kilo vermek de mümkün olabilir. Salepte bulunan glukomanan (bir çeşit lif), kendisinin 80-100 katı su çekebilen yapıya sahiptir. Böylece midede hacim oluşturarak tokluk süresini uzatır.

Salepte bulunan müsilaj su ile şişen bir çeşit polisakkarittir bu özelliği ile dışkı hacmini artırarak kabızlığı önlenmesine de yardımcı olur. Ancak bu etkiden yararlanmak için o gün yeteri kadar su içilmesi gerektiğini de unutmamak gerekir.

Evde hazırlayacağınız salep, şeker oranını kendinize göre belirleyeceğimiz ya da hiç kullanmayacağımız için çok daha sağlıklıdır. Bunun için 1 litre yarım yağlı süt, 3 yemek kaşığı toz salep, tarçın, isteğe bağlı olarak şeker yeterli olur. Bir litre yarım yağlı sütü bir tencereye koyun. Toz salebi içine yavaş yavaş ekleyin ve topaklanma olmaması için sürekli karıştırın. Süt ve toz salep karışımı kaynayınca kısık ateşte birkaç dakika daha karıştırıp, ocaktan alın. İçine istediğiniz oranda tatlandırıcı ekleyin ve üzerine tarçın ekleyerek afiyetle sıcak sıcak için.

Tarifte olduğu gibi evde yarım yağlı sütle yapıldığında salepin bir fincanı, ortalama 100 kaloridir. Hafif olsa da bir enerji değeri olduğu unutulmamalı ve kontrollü tüketilmelidir. Enerjisi ve şeker oranı yüksek olduğundan hazır salep tüketiminden kaçınmak gerekir.

Salep oldukça kıymetli ve ender bulunan bir gıdadır. Pahalı bir ürün olduğu için piyasada daha uygu fiyatlı sahte salep satılabilmektedir. O nedenle salep satın alırken güvenilir işletme ve markalardan satın almak oldukça önemlidir. Fakat, yine de gerçeğini sahtesinden ayırmak için tarif edecek olursak, gerçek salep krem veya bej rengi tonlarındadır. Ayrıca, gerçek salebi anlayabilmemiz için kokusuna bakabilirsiniz. Gerçek salep köksü biraz da ağır bir kokuya sahiptir. Eğer içinde tarçın, karanfil, nişasta kokusu alıyorsanız ona katkı katılmış demektir.

Yazarın Diğer Yazıları


YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.