• BIST 100

    9777,46%-0,53
  • DOLAR

    34,16% 0,08
  • EURO

    38,11% -0,21
  • GRAM ALTIN

    2913,97% -0,65
  • Ç. ALTIN

    4899,30% 0,64

AHMET MARANKİ


KUR’AN! SÜNNET KURBAN ! BAYRAM!

Kur'an ;bütün insanlığa gönderilmiş ilahi bir mesajdır!


Kuran;

herkesle açık açık konuşan bir kalp telefonu gibidir ve yol gösterici bir navigasyondur!

Allah'ın mektubudur!

 herkes onu mutlaka manasını anlayarak dinlemeli ve okumalıdır!

Kur’an’da kurbanla ilgili insanlık için çok önemli tespit ve uyarılar vardır..!

 

Kur’an’da ;

KURBAN NEDIR  !

Arapçada hem maddi hem de manevi anlamda hür türlü yakınlığı, yakınlaşmayı ve yakın olma durumunu anlatan son derece geniş bir anlam yelpazesine sahip bir kelimedir. İslam alimleri ise kurbanı İslam hukukuna göre “Allah’a yakınlaşmak, yakın olmak yani ibadet amacı ile belirlenen zamanlarda belirlenen hayvanların kesilmesi ve bu amaç doğrultusunda kesilen hayvan” olarak tanımlamışlardır. Bu tanımı ile kurban kesmek aslında bir ibadet olarak Allah’a yakınlaşmanın, yaklaşmanın bir aracısı olarak son derece önemli bir ibadettir!

KUR’AN’DAN KURBAN AYETLERI !

 

“Sen de Rabbin için namaz kıl ve kurban kes!” (Kevser / 2. Ayet)

KURBAN FARZ BIR IBADETTIR !

Biz her ümmete bir kurban ibâdeti belirledik ki, kendilerine rızık olarak verdiğimiz hayvanları kurban ederken üzerlerine Allah’ın adını ansınlar. 

KURBAN VE PAYLAŞMAK !

“Biz, kurbanlık sığırları ve develeri de sizin için Allah’ın dininin işaretlerinden kıldık. Onlarda sizin için pek çok hayır vardır. Onlar boğazlanmak üzere ayakta dururken üzerlerine Allah’ın adını anarak kurban edin. Nihâyet yan üstü yere yıkılıp canları çıkınca da onlardan hem siz yiyin, hem kanaat edip istemeyen fakirlere, hem de açıkça isteyen fakirlere yedirin. İşte böylece biz, o kocaman hayvanları sizin emrinize verdik ki şükredesiniz.” (Hac / 36. Ayet)

KURBAN’DAKI MÜJDE !

 

“Unutmayın ki, o kurbanların ne etleri ne de kanları Allah’a ulaşır. Sizden Allah’a ulaşacak olan tek şey takvânızdır…(Hac / 37. Ayet)

Kurban ile ilgili Peygamber sav  Efendimizin hadisleri!

”Kim imkânı olduğu hâlde kurban kesmezse, bizim mescidimize yaklaşmasın!” İbn-i Mâce, Edâhî, 2; 

“Ey insanlar! Her sene her bir ev halkına kurban kesmek vâciptir.” (İbn-i Mâce, Edâhî, 2

KURBANDA GÖNÜLLERI HOŞ ETMEK !

“Âdemoğlu Kurban Bayramı gününde Allah için kurban kesmekten daha daha sevimli bir iş yapmamıştır. Şüphesiz o kesilen kurban, kıyamet günü boynuzları, kılları ve tırnakları ile gelir. Hiç şüphe yok ki, kurbanın kanı yere düşmeden önce Allah katında kabul görür. Öyleyse gönüllerinizi kurban ile hoş edin” 

(Tirmizî, Edahî, 1)

Bayramlar Bir yılın muhasebesinin yapıldığı günler olmalıdır..!

Bayramlar şükür günüdür!

Şükür nimeti ziyadeleştirir gafleti kaçırır..!

Malum, sevenler sevdiklerine “kurban olayım” derler. 

Bu söz sevginin ve fedakârlığın son haddini gösterir. Kurban etmek yine; en sevdiklerini imanın uğruna feda etmektir. Acaba biz de Hz. İbrahim misali İsmail’imizi,veya Bediüzzaman’lar misali canımızı ve cananımızı feda edebiliyor muyuz?

Bediüzzaman;

“Bunun içindir ki, bayramlarda gaflet istila edip gayrimeşru daireye sapmamak için, rivayetlerde zikrullaha (Allah’ı zikretmeye) ve şükre azim tergibat (büyük teşvikler) vardır. Ta ki, bayramlarda o sevinç ve sürür nimetlerini şükre çevirip, o nimeti idame ve ziyadeleştirsin. Çünkü şükür nimeti ziyadeleştirir, gafleti kaçırır.” (Lem’alar, 230.) diye tavsiye etmiş!

Bayramların asıl süsü ve zineti tekbirlerdir.!

Arefe gününde ve Kurban Bayramında unutulmaması gereken en önemli zikir, hiç şüphesiz teşrik tekbiridir. Arefe günü sabah namazından bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar her farz namazın ardından teşrik tekbiri getirilmelidir. Teşrik tekbiri şöyle getirilir:

“Allahu ekber Allahu ekber. Lâ ilâhe İllâllahu vallahu ekber. Allahu ekber ve lillâhil hamd.” (Allah her şeyden yücedir, Allah her şeyden yücedir. Allah’tan başka ilâh yoktur, Allah her şeyden yücedir. Allah her şeyden yücedir, hamd sadece O’na mahsustur.)

BAYRAM VE KURBAN İBADETİ!

Arefe günü Kurban’a erişmenin sevinçle karşılandığı bir gündür. 

Müslümanlar kendilerini bayrama eriştiren Allah’a (c.c) çeşitli ibadet, dua ve zikirlerle teşekkür ederler. 

Bu ibadetler;

1-kendine farz olanlar için Allah rızası için kurban kesmektir !

2-İmkanı olanlar için hacca gitmektir!

2-Müslümanlara sadaka vermektir. 

ATA BABA KABIRLERINI ZIYARET !

Bunun yanında bizi  dünyaya getiren büyük ata ,baba ,dede ,nine ,anne, ve babalarının rızasını da almak için kabirlere gidip kuranlar ve fatihalar okuyarak hayrı hasenatı mızı Dostlarımızla bayramlaşarak arttırmalıyız..! Bayram eğlenceleri sapkınlığa sebep olmamalı.,!

 bayramdaki sevincin gaflete dönüşecek kadar taşkınlığa varmaması lazımdır. 

Eğlence meşru dairede olmalı ve günah unsurlarını taşımamalıdır. 

BAYRAMDA DUAMIZ  !rahmeti sonsuz olan Allahın rahmetinden Tövbe edelim ,yeni bir sayfa açalım, Bismillahirrahmanirrahim diyerek kurtuluşa erenlerden olalım !

Paylaşmanın, yardımlaşmanın ve dayanışmanın en güzel yaşandığı bu kutsal günlerde, tüm dünyaya barış ve huzur getirmesi dileğiyle. Kurban Bayramınız mübarek olsun.

 

Yazarın Diğer Yazıları


27.1° / 19.7°

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.