Kapkara Bir Gün, Türkçe Ezan Inkilâbi!

Türkiye Yazarlar Birligi Kurucu Baskani, Türkiye Aile Birligi Baskan Yardimcisi: D. Mehmet Dogan: 90 yil önce: Kara, kapkara bir gün “Türkçe ezan” inkilâbi!

21.02.2022 16:17:00 417 0
Kapkara Bir Gün, Türkçe Ezan Inkilâbi!

D. MEHMET DOGAN: 90 YIL ÖNCE: KARA, KAPKARA BIR GÜN “TÜRKÇE EZAN” INKILÂBI!

Türkiye Yazarlar Birligi Kurucu Baskani, Türkiye Aile Birligi Baskan Yardimcisi: D. Mehmet Dogan: 90 yil önce: Kara, kapkara bir gün “Türkçe ezan” inkilâbi!  

Süleyman Nazif, Istanbul’u isgal eden Itilaf devletlerinden Fransa’nin isgal kuvvetleri kumandani general Franchet d’Esperey’in 8 subat 1919’da Istanbul Fatih’ine nazire mahiyetinde bir kir atin üzerinde Beyoglu’ndan zafer alayi ile geçmesini seyrettikten sonra bir makale yazmisti: Kara bir gün!  


Hadisat Gazetesi'nin 9 Subat 1919 günkü nüshasinda yayinlanan bu yazi Istanbul’un isgaline gösterilen en güçlü yazili tepkilerden biridir.  
  
Isgal güçleri Istanbul’da neler yaptilar? Ciddi bir çatisma olmadi. Tek silahli saldiri “Sehzadebasi Baskini” olarak bilinen, 1920’de 16 Mart sabahi bir Ingiliz müfrezesinin Sehzadebasi’nda 10. Kafkas Tümeni ve Mizika Takiminin kogus olarak kullandigi binaya saldirarak istirahat halindeki askerlerimizin üzerine ates açmasidir.   

Dört kisi oracikta, bir yarali da daha sonra sehid olmustur. Bu zaten isgal altinda olan Istanbul’un ikinci isgalinin kanli bir safhasidir. Yine ayni gün Osmanli Meclisi’nin kapatilmasina matuf olarak Mebusan Meclisi’ni basmislar, bazi Ittihatçilari Malta’ya sürmüslerdir.
  
Neticede Istanbul Meclisi kapanmis, Ankara’da Meclis toplamanin yolu açilmistir.
Isgalcilerin Istanbullularin dinî hayatina müdahale ettiklerine dair bir bilgiye sahip degiliz.   

Camiler, medreseler, tekkeler açik kalmis, Kur’an, ezan yüzlerce yil oldugu gibi okunmaya devam edilmistir.
  
Eger böyle bir sey vaki olsa idi, yani dogrudan dine veya dinî sembollere müdahale edilse idi; mesela medreseler, tekkeler kapatilsa, Latin harflerine geçmeye zorlansak, camilerde Türkçe Kur’an veya ezan okutulmaya kalkisilsa, din ögretimi yasaklansa idi, en siddetli tepkinin Anadolu’da Heyet-i Temsiliye Reisi Mustafa Kemal Pasa’dan geleceginden süphe edilmezdi.   

Nitekim, Pasa Istanbul’un isgali üzerine 17 Mart 1920’de “Âlem-i Islâma Beyanname” yayinlamis ve bu beyannamede Istanbul’un isgalinin “saltanati Osmaniyeden ziyade makami Hilafette istiklâllerinin istinatgâh-i yegânesini gören bütün âlem-i Islâm’a râci” oldugu ifade edilmistir.  

Yani: “Istanbul’un isgali Osmanli saltanatindan çok Hilafette istiklâllerinin tek dayanagini gören bütün Islâm dünyasina yöneliktir.”   

Beyannamenin devaminda “Hilafet makamini esaret altina alarak 1300 seneden beri payidar olan ve sonsuza kadar zeval bulmayacagindan süphe olmayan hürriyet-i Islâmiye hedef seçilmektedir” cümlesine yer verilmektedir.
  
Aradan 12 yil geçmistir…
Peki ne degismistir de dine ve dinin sembollerine karsi böyle bir harekat yürütülmektedir?
 
Bayrak ve ezan: Degismez semboller!

Bayrak simdi yalnizca millî bir sembol olarak bilinmekle birlikte esasen dinî bir semboldür. Hilâl, en azindan Haçli seferlerinden beri Islâm’in sembolü olmustur.   

Ebced hesabinda Allah ism-i celili ile ayni rakama tekabül ettigi için, Müslümanlar bayraklarina Allah lafzini yazmak yerine hilâli timsal olarak koymuslardir.   

Hilâlin yanina konulan yildiz ise, Muhammed isminin üslûplastirilmis seklidir. Müslümanlari temsil eden Osmanli Bayragi Türkiye Cumhuriyeti’nin bayragi olarak benimsenmistir.
  
Ezan da dinî bir sembol olmakla beraber, ayni zamanda millî bir mahiyeti haizdir. Nitekim, Mehmed Âkif Istiklâl Marsi’nda, yani millî marsimizda, ezana atifta bulunmaktadir
  
O ezanlar ki sehadetleri dinin temeli
Ebedî yurdumun üstünde benim inlemeli.
  
Cumhuriyet’ten sonra bayragi degistirme yönünde bazi düsüncelerin oldugu biliniyor, fakat bunlar düsüncede kalmistir.   

Bu köklü timsalimiz basimizin üstünde eskiden oldugu gibi dalgalanmaya devam etmistir. Bayragin sekline müdahalede bulunmak da düsünülmemistir, hatta bu suç sayilmistir.   

Son yillarda görülen bayragin üzerine Atatürk resmi koymak gibi bazi tuhafliklar Bayrak Kanunu’na açikça aykiridir.  

Nasil bayrak degistirilemezse, ezana da dokunulmamasi gerekir. Dinî mahiyeti bilinen bayrak Türklestirilmeye kalkisilmadigi gibi, ezanin da Türkçelestirmesi gibi bir hata islenmemeliydi.  
  
Ezanin degistirilmesi uygulamasinin baslangicini bu yüzden milletimiz için “kara” degil “kapkara” bir gün oldugu kanaatindeyiz.
  
“Dinî inkilâb”in ilk zirvesi: Türkçe ezan!
 
1932 yilinin ocak ayinda, ki ayni zamanda ramazandir, “Dinî inkilâp” olarak ilan edilen bir operasyon baslatilmistir.   

Baslangiçta bazi hâfizlarin “Türkçe Kur’an” denilen metinleri okumalari buyrulmus, küçük camilerde baslatilan uygulama selatîn camilere dogru yayginlastirilmistir. Isin nereye varacagi baslangiçta belli degildir. 

Ramazanin sonlarina dogru, 30 Ocak günü gazeteler sürmansetten “Bugün Fatih Camii'nde ikindi ezani Türkçe okunacak” haberini vermislerdir.   

Ayni günün gazetelerinde Sultanahmet’te Türkçe mukabele yapildigi haberi yer almaktadir.  

Bu “kapkara gün”ün kara haberi gazetelerde neden daha önce verilmemistir? Muhtemelen gelisebilecek bir halk tepkisinden çekinilmistir.  

Neden Fâtih Camii seçilmistir? Çünkü Istanbul Fatihi’nin armagani bu sembol yapi dinî ilimlerin merkezi olan Fatih Medresesi ile bir külliye teskil eder. Ve Fatih semti Müslüman Istanbul’un merkezi olarak kabul edilir.  
 
Ertesi gün, 31 Ocak tarihli gazetelerde “Türkçe Ezan”in haberi yer almaktadir: “Ilk Türkçe ezan dün Fatihte okundu.”

Bütün gazetelerde ayni basligin yer almasi, operasyonun “yukari”nin talimati ile yapildigini göstermektedir. Haberin nasil verilecegi bile yukaridan tesbit edilmistir.   

Habere göre, ezan Fatih meydanini dolduran halk tarafindan alâka ile dinlenmis. Haber resimlidir ve resmin alt yazisinda su ibare vardir:   

“Hafiz Rifat bey Türkçe ezan okurken.”
Haber metninde, Hafiz Rifat Beyin sesinin gür oldugu halde minarenin yüksekligi ve rüzgârin fazlaligi yüzünden bazi noktalari iyi isitilmemis, “ezanin daha yüksek okunmasi rica edilmis, halkin bu ricasi isaf olunmustur (yerine getirilmistir)” denilmektedir. 

Ezanin tekrarlanmasi halinde duyulacagi iddiasi, sartlar degismedigine göre, pek makul görünmüyor. Muhtemelen tekrar okunarak halkin dikkati çekilmek istenmistir.  
 
Ayni gün gazetelerde, “Gazi Hz.nin Hafiz Sadettin (Kaynak) Beye ihda (hediye) ettikleri Türkçe Kur'ani kerim” haberi yer almaktadir.   

Bu “Türkçe Kur’an” Diyanet Isleri’nin 1924’de hatali bularak reddettigi Cemil Sait’in tercümesidir.
 
22 Ocak’da Yerebatan veya Yeralti camiinde Hafiz Yasar’in “Türkçe Kur’an” okumasiyla baslayan operasyon, Fatih Camii’nde “Türkçe ezan” okunarak zirveye ulastirilmistir. 

Türkçe ezan bir süre gayri nizami uygulandiktan sonra Diyanet Isleri’nin genelgesi ile mecburi hale getirilecektir.

“Türkçe ezan”in ilk hâli sudur:
Allah büyüktür
Tanridan baska tapacak yokdur
Ben sahidim ki Tanrim büyüktür
Nebi Muhammet, Allah rasulü
Ben sahidim ki o Haktan geldi
Ey dinleyenler, gelin namaza!
Ey isitenler kosunuz felaha
Allah büyüktür
Tanridan baska tapacak yoktur
“Felah”in Türkçesi yok mu?
 
Daha sonra “Türkçe Ezan”da bazi degisiklikler yapildigi anlasilmaktadir. Bastaki Allah adi çikarilmis, “Tanri” konulmustur (Tanri uludur), nebi ve rasül çikarilmis elçi konulmustur. Bunlar yapilirken “felah” kelimesi degistirilmemistir. Bunun Türkçesi “Kurtulus” olmalidir. 

Kurtulus kelimesinin kullanilmama sebebi olarak ise 1929 yanginina kadar adi Tatavla olan semtin adinin Kurtulus’a çevrilmesi gösterilmektedir. Bu semtte daha çok Rumlar otururdu. 

Asil sebep, “kurtulus” kavraminin liderle birlestirilmesi olmalidir. Çünkü o “kurtarici”dir, hatta “büyük kurtarici”! Bu yüzden baska bir “kurtulus” sözkonusu olamaz. O zaman kelime Türkçe olacagina Arapça kalsin!

https://www.indyturk.com/node/125681/kültür/fatih-camisi’nde-türkçe-ezan-okundu-ve-binlerce-yilin-yabancisi-bir-ses-degdi. 

Dört Türk askerinin hayatini kaybetmesi, onunun yaralamasi ile sonuçlanan bu baskin, Istanbul’un isgalinin en ibret verici olaylarindan biri olarak tarihe geçmistir.[1]  

Baskinin Istanbul halkina dehset havasi vermek için yapildigi düsünülür. Karakol Cemiyeti kurucularindan olan tümen komutani Kemalettin Sami Bey’i alikoymak için yapilmis olmasi da muhtemeldir.[2]

Türkiye Yazarlar Birligi Kurucu Baskani, Türkiye Aile Birligi Baskan Yardimcisi: D. Mehmet Dogan:   

1/2
Kapkara Bir Gün, Türkçe Ezan Inkilâbi!

Türkçe ezan bir süre gayri nizami uygulandiktan sonra Diyanet Isleri’nin genelgesi ile mecburi hale getirilecektir.


2/2
Kapkara Bir Gün, Türkçe Ezan Inkilâbi!

Kurtulus kelimesinin kullanilmama sebebi olarak ise 1929 yanginina kadar adi Tatavla olan semtin adinin Kurtulus’a çevrilmesi gösterilmektedir. Bu semtte daha çok Rumlar otururdu.



Hayrünnisa Gül'ün Para Dolu Zarflarını İngiltere Polisleri Çaldı

Hayrünnisa Gül, İngiltere ziyaretinde büyük bir şok yaşadı. Zarflar dolusu euro ve sterlin, İngiliz polisleri tarafından çalındı. Olay, Türk ve İngiliz Büyükelçiliklerine bildirildi.

İran'dan İsrail'e Onlarca Füze Saldırısı Gerçekleşti

İran'dan İsrail'e onlarca füze ateşi açıldı. Tel Aviv dahil birçok bölgede sirenler çaldı. İran Devrim Muhafızları, saldırının intikam amacıyla gerçekleştirildiğini açıkladı. Ürdün, hava sahasını uçuşlara kapattı.

Hasan Nasrallah'ın Ölümünün Ardından Hizbullah Lider Seçimini Hızlandıracak

Hasan Nasrallah’ın ölümünden sonra Hizbullah’ın yeni lider arayışı başladı. Naim Kasım, örgütün güçlü bir şekilde direnişe devam edeceğini açıkladı.

Hizbullah Lideri Hasan Nasrallah İsrail Saldırısında Öldü

İsrail ordusu, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın Beyrut’a düzenlenen bir hava saldırısında öldüğünü açıkladı. Hizbullah ise "Savaşmaya devam edeceğiz" diyerek intikam alacaklarını duyurdu.

Hasan Nasrallah'ın Ölümü: Beyrut'taki Saldırı, 'Batı'nın Güçsüzlüğünü Gösterdi'

Hasan Nasrallah’ın ölümü sonrası Beyrut'ta gerçekleşen saldırı, Batı'nın güçsüzlüğünü gözler önüne serdi. Orta Doğu'da savaşın eşiğinde olunduğu uyarıları arttı.

İsrail'in Hizbullah'a Yönelik Siber Saldırısı: Çağrı Cihazları Nasıl Bombaya Dönüştürüldü?

İsrail'in Hizbullah'a yönelik gerçekleştirdiği siber saldırıda, Nitrogliserin ile donatılmış çağrı cihazları kullanıldı. Saldırıda 12 kişi hayatını kaybetti, 3 bin kişi yaralandı.

Lübnan'da Eş Zamanlı Patlamalar

Lübnan'da Hizbullah mensuplarına ait eski teknoloji Pager cihazlarının İsrail siber saldırısıyla patlatılması sonucu binlerce kişi yaralandı. Patlamaların, lityum pillerin aşırı ısınmasıyla meydana geldiği bildiriliyor.

Uluslararası Özgür Filistin Kongresi İstanbul'da Düzenleniyor

Uluslararası Özgür Filistin Kongresi 12 Ekim’de İstanbul’da yapılacak. Kongrede, Gazze katliamı, Avrupa'nın sessizliği ve İsrail'in işgal politikaları akademik olarak ele alınacak.

Mazhar Alanson'un Kızı Eda Alanson Hayatını Kaybetti

Eda Alanson, ani hastalığı nedeniyle 50 yaşında hayatını kaybetti. Cenazesi yarın ailesi tarafından teslim alınacak. Mazhar Alanson'un kızı, gazetecilik ve metin yazarlığı yapıyordu.

Güneri Cıvaoğlu Hayatını Kaybetti

Güneri Cıvaoğlu, Türk basınının duayen isimlerinden biri olarak, 85 yaşında hayatını kaybetti. Başsağlığı mesajlarıyla anılan Cıvaoğlu, medya dünyasına önemli katkılarda bulunmuştur.

Engelliler Hakları: Neler Bilinmeli?

Engelliler hakları hakkında bilgi sahibi olmak, nasıl müracaat edileceğini öğrenmek ve kimlerin engelli sayılacağını bilmek, toplumun önemli bir parçasıdır.

Kırşehir'de 37. Ahilik Haftası'nda Siirt ve Eruh Kadın Kooperatifleri Parlak Bir Performans Sergiledi

37. Ahilik Haftası etkinlikleri çerçevesinde Eruh Levendi Kadın Kooperatifi ve Siirt Tomurcuk Kadın Girişimi, Kırşehir'de yöresel ürünlerle büyük ilgi gördü.

52 Yıl Önce Kurulan Türkiye Deniz Canlıları Müzesi, Ziyaretçileri Büyülemeye Devam Ediyor!

Türkiye Deniz Canlıları Müzesi, 52 yıllık geçmişinde her yaştan ziyaretçiye ev sahipliği yaparak denizlerin zenginliklerini gözler önüne seriyor. Ücretsiz giriş imkanıyla, 300 ton mumya balığıyla dolu bu eşsiz müze dikkat çekiyor.

Balıkçı Kenan’ın Öncülüğünde Deniz Canlıları Müzesi 52. Yılını Kutladı

Deniz canlılarının korunması ve balıkçılığın sürdürülebilirliği için farkındalık yaratan Balıkçı Kenan, Türkiye Deniz Canlıları Balık Müzesi’nin 52. yıl dönümünde ziyaretçilere deniz ekosisteminin önemini anlattı.

Cem Garipoğlu Mezarı DNA Eşleşmesi İçin Açıldı

Cem Garipoğlu’nun mezarı bugün DNA eşleşmesi için açıldı. Garipoğlu’nun 2009’da öldürdüğü Münevver Karabulut’un ailesi, bu süreçte adalet arayışını sürdürüyor.

Engelli Çoban Darbedildi: "Ellerinden Zor Kurtuldum"

Kahramanmaraş'ta engelli çoban Nail Yener, genç kızların alkol isteğini reddettikten sonra dövüldü. Yener, "Çok dövdüler, ellerinden zor kurtuldum" dedi. İki kızın sorgusu devam ediyor.

KK'nın Avustralya Yapılanmasındaki Çiğdem Aslan İstanbul'da Yakalandı

Terör örgütü PKK/KCK'nın Avustralya yapılanmasında aktif olan Çiğdem Aslan, İstanbul'da gerçekleştirilen ortak operasyonla yakalandı.

Yeşil Pasaport Nasıl Alınır? Adım Adım Rehber

Seyahat dolu günleri yaşamak isteyenler için yeşil pasaport alma süreci burada! Yeşil pasaport çıkartmak için gereken adımları ve detayları öğrenin.

Bafra’da Öğrencilere Mobil Trafik Tırı ile Trafik Eğitimi Verildi

Samsun’un Bafra ilçesinde, İçişleri Bakanlığı Mobil Trafik Tırı ile öğrencilere teorik ve uygulamalı trafik eğitimi verildi. Eğitimle, trafik bilinci kazandırılması amaçlanıyor.

Kırmızı ve Gri Kategoride Aranan 2 Terörist Etkisiz Hale Getirildi

Diyarbakır'da gerçekleştirilen "Gürz-14" operasyonunda, kırmızı kategoride aranan Hebun Piro Amed ve gri kategoride aranan Fehmi Başkurt, silahlarıyla birlikte etkisiz hale getirildi.

Kadınlara Yönelik Şiddeti Önlemek İçin Yeni Proje: Çağrı Derneği'nden Önemli Adım

Çağrı Sağlıklı Yaşam Derneği, kadınlara yönelik şiddeti önlemek amacıyla yeni bir proje başlattı. Ücretsiz savunma kursları, İçişleri Bakanlığı desteğiyle sunulacak ve kadınların güvenliğini artırmayı hedefleyecek.

TÜRSAB Boğaziçi BTK, Seyahat Acentaları ile 2024 Sezonunu Değerlendirdi

TÜRSAB Boğaziçi BTK'nın TZL SUITES Otel’de düzenlediği etkinlikte seyahat acentaları, 2024 sezonunu değerlendirdi ve 2025 turizm beklentilerini ele aldı. Etkinliğe TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya da katıldı.

Doğa Tutkunları OutdoorFest’te Buluşuyor

21-22 Eylül tarihlerinde Nefes Orman’da düzenlenecek OutdoorFest, offroad, binicilik, enduro gibi etkinliklerle doğa ve macera tutkunlarına nefes kesici bir deneyim sunacak.

“İzmir Turizm’de yerinde sayıyor”

Etik Yönetim Kurulu üyesi ve Destination İzmir Başkanı Bülent Tercan, “İzmir Turizm’de yerinde sayıyor” dedi.

GÜRKAN: ACILARI YÜREĞİMİZE GÖMDÜK MALATYA’YI GELECEĞE TAŞIYORUZ

.

Prof. Mevlüt Özben’e nezaket ziyareti

Erzurum Palan Otel Turizm Koordinatörü ve Palan Belek Genel Müd. Yrd. Ali Güney’den Yafa Direktörü Prof. Mevlüt Özben’e nezaket ziyareti.

Turizmin yol haritası belirleniyor

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, ‘Turizm Master Planı Arama Konferansı’nda yaptığı konuşmada “Samsun turizm Türkiye’nin en önemli turizm potansiyeline sahip kentlerinden birisi. Samsun bölgenin merkezi. Bölgeye ait tüm özellikler bu şehi

Foça’ya Turizmden Anlayan Acar Başkan Lazım

Yerel seçimlere az bir süre kala belediye başkan adaylığı için dillendirilen Foça sevdalısı Taner Acar ”Turizm’dej anlayan başkan lazım” dedi.

Gönül Dağı Oyuncuları TEKNOFEST Adana’da Hayranlarıyla Buluştu

Gönül Dağı dizisinin oyuncuları, TEKNOFEST Adana'da hayranlarıyla bir araya gelerek unutulmaz anlar yaşattı. Etkinlikte, imza dağıtan oyuncular, fanlarıyla hatıra fotoğrafları çektirdi.

Siirt'in Tanıtımında Kültür Elçileri Derneği'nden Ses Getiren Çalışmalar

Siirt’in tanıtımı için harekete geçen Kültür Elçileri Derneği, belgesel ve çeşitli projelerle kentin kültürel değerlerini ön plana çıkarma hedefinde. Çalışmalar, 21 Eylül'de başladı ve 4 Ekim'e kadar sürecek.

Kızılcık Şerbeti Bölüm İzle 69. Bölüm İzle

Kızılcık Şerbeti son bölümlerini kaçırmayın! İzlemek için tıklayın ve oyuncular, yayın günleri hakkında bilgi alın. Kızılcık Şerbeti dizisi 69. bölüm full izle

Türklerin 2025 Seyahat Tercihleri: Yurt İçi Tatil ve Aile İle Zaman Geçirmek Ön Planda

2025'te Türk gezginler, yurt içi seyahat ve aile dostu tatil deneyimlerine odaklanıyor. Tatil motivasyonları arasında dinlenme, yenilenme ve aileyle zaman geçirmek öne çıkıyor.

Uluslararası Mitoloji Film Festivali İzmir’den Üç Şehre Yayılıyor

Uluslararası Mitoloji Film Festivali, ikinci yılında İzmir’den Manisa ve İstanbul’a genişleyerek, sinemaseverlere mitoloji dolu bir festival sunuyor.

Murat Boz Evlenmeyi Düşünmüyor

Murat Boz, Harbiye konserinde evlilik ve müzik kariyeri hakkında açıklamalarda bulundu. Şarkıcı, doğru kişiyi bulana kadar evlenmeyi düşünmediğini ve ekonomik şartlar nedeniyle single yapmaya yöneleceğini belirtti.

Türk Sinemasının Ustaları Adana’da Onurlandılar

Türk sinemasının önemli isimleri, 31. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nde Onur Ödülleri ile taçlandırıldı. Demet Akbağ ve Uğur Polat, ödüllerini almanın mutluluğunu yaşadı.

"Prof. Dr. Ahmet Maranki Canlı Yayında Hangi Sorulara Cevap Verecek?"

Prof. Dr. Ahmet Maranki, 6 Ekim Pazar günü Türkiye saatiyle 12:00’de, Avrupa’nın en prestijli kanallarından biri olan Kanal Avrupa’da canlı yayında, kanserden ruhsal bozukluklara kadar pek çok sağlık sorununa çözüm sunacak!

Kilo Vermek: Kilo Vermek İçin En Etkili Yöntemler

Kilo vermek, diyet ve sağlıklı yaşam için neler yapılmalı? Kilo vermekle ilgili sıkça sorulan sorular ve etkili ipuçları burada!

Grip Belirtileri: Grip Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Grip belirtileri, soğuk algınlığı ve grip tedavisi hakkında en çok merak edilen sorular. Grip ile ilgili en sık sorulanlar ve detaylı bilgiler burada!

Meyvelerin Faydaları: Sağlığınıza Katkıları

Meyve faydaları, sağlığımız üzerinde olumlu etkilere sahip, vitamin ve mineraller açısından zengin doğal gıdalardır. Bu haber, elma, muz ve portakalın sağlık üzerindeki etkilerini incelemektedir.

Türkiye’nin Cilt Sağlığına Acil Doktor İhtiyacı Var

Türkiye’de dermatolog açığı, hastaların şifa arayışını zorlaştırıyor. İstanbul Lepra Hastanesi’nin eğitim ve araştırma hastanesine dönüştürülmesi, cilt sağlığı alanında kalıcı bir çözüm olabilir.

Magnezyum Eksikliği: Belirtiler, Nedenler ve Sağlığınız Üzerindeki Etkileri

Magnezyum eksikliği, yorgunluk, kas krampları ve zihinsel bulanıklık gibi sağlık sorunlarına neden olabilir. Günlük 280-350 mg magnezyum tüketimi önerilir. Eksikliği önlemek için magnezyum açısından zengin gıdaları beslenmenize da

"İbn-i Sina'nın Zaman Testinden Geçen 8 Şifalı Besin: Doğal Sağlık Reçeteleri"

İbn-i Sina'nın yüzyıllardır süren sağlık önerileri, kuşkonmazdan ısırgan otuna kadar 8 etkili besinle modern yaşamda da geçerliliğini koruyor. Bu doğal reçeteler, sağlığınızı desteklemek için etkili bir yol sunuyor.

İsraf Skandalı: BİM Vatandaşın Tepkisini Çekti

BİM'in meyve ve sebzeleri çöpe atması vatandaşlardan büyük tepki topladı. İsrafın önlenmesi ve stok yönetiminin düzeltilmesi gerektiği dile getiriliyor.

Başakşehir'de 15 Temmuz Demokrasi Zaferi ve Şehitleri Anma Programı

Başakşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, 26 Eylül 2024 tarihinde Bahçeşehir Emin Saraç Kültür Merkezi'nde 15 Temmuz Demokrasi Zaferi ve Şehitleri Anma Günü Programı düzenliyor. Tüm Bahçeşehir ve Bahçekent halkı davetlidir.

Pazartürk Esnafı Yönetimden Şikayetçi: Sorunlar Çözüme Kavuşmalı

Pazartürk’te Kriz ve Güvenlik Endişesi: Yüksek tezgah kiraları nedeniyle birçok esnaf tezgahlarını açamıyor. Vatandaşlar ise güvenlik eksikliklerinden dolayı endişeli ve yetkililerden destek bekliyor.

Caféde Hizmet Kalitesi Düşüyor: Vatandaşlar Mola Cafe'nin Eski Günlerini Arıyor

Başakşehir'in gözde mekanlarından Mola Cafe, belediye yönetiminde eski kalitesini aratıyor. Bakımsız masalar, karton bardakta servis edilen çaylar ve yetersiz oturma alanları, vatandaşların şikayetlerine neden oluyor.

"Başakşehir’in Efsane Lezzeti Bahçeşehir’de: Balıklıgöl Kebap Şimdi Daha Yakın!"

Başakşehir’in ünlü lezzeti Balıklıgöl Kebap &Lahmacun Salonu, 25 yıllık deneyimiyle Bahçeşehir’de yeni şubesinde hizmet vermeye başladı. Zırh kıymasıyla hazırlanan kebapları ve zengin menüsüyle damaklarda iz bırakmaya devam ediyor

Halkalı Bahçeşehir Arası Tren Seferleri Yetersiz: Vatandaşlar Çözüm Bekliyor

Bahçeşehir'de yaşayan vatandaşlar, Halkalı-Bahçeşehir tren seferlerinin yetersiz olduğunu ve bu durumun uzun yıllardır çözülemediğini belirtiyor.

Başakşehir'de 30 Ağustos Coşkusu

Başakşehir Belediyesi, 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı coşkulu bir kortej yürüyüşü ile kutlamaya hazırlanıyor. Vatandaşlar, bando eşliğinde meşalelerle ve bayraklarla Bahçeşehir'de bir araya gelecek.

Çalık; Kaynakların Adil Dağıtımı Temel Meselemizdir

Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, Esenyurt’ta düzenlenen 3. Kardeş Kültürler Festivali kapsamında gerçekleştirilen ‘Sosyal Belediyecilik’ konulu söyleşide sosyal belediyeciliğin önemine dikkat çekti.

Bağcılar Belediyesi’ne Dijital Başarı Ödülü!

Bağcılar Belediyesi, Türkiye Bilişim Derneği’nin düzenlediği “Türkiye Bilişim Ödülleri”nde “Dijital Şehir İkizi Sürdürülebilir Şehir Yönetimi Projesi” ile “Belediyecilik Özel Başarı Ödülü”nü kazandı.

Başkan Bıyık'tan Sert Cevap: “Şov Yapmanın Anlamı Yok!”

Darıca Belediye Başkanı Muzaffer Bıyık, Zıpkınla Balık Avı Türkiye Şampiyonası hakkında yaptığı açıklamada, eleştirileri sert bir dille yanıtladı ve etkinliğin amacını vurguladı. 300 balığın ihtiyaç sahiplerine dağıtıldığını belir

Esenyurt Belediyesi’nden Miniklere Afet Farkındalık Eğitimi

Esenyurt Belediyesi ve İBB'nin ortak çalışmasıyla düzenlenen afet farkındalık eğitiminde, minikler hem eğlendi hem de afetlere karşı bilinçlendi. Eğitim sonunda çocuklar "Afet Dedektifi" unvanı aldı.

Esenyurt Belediyesi'nden Sosyal Yardım Atağı

Esenyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) İstanbul Vakfı ile ortak yürütülen proje kapsamında ihtiyaç sahibi vatandaşlara yardım kolisi ve kavurma dağıtımı yaptı.

BAĞCILAR BELEDİYESİ'NİN PROJELERİ OPSI PLATFORMU'NDA

BAĞCILAR BELEDİYESİ'NİN ÖRNEK PROJELERİ OECD KAMU SEKTÖRÜ İNOVASYONU GÖZLEMEVİ (OPSI) PLATFORMU'NDA YAYINLANDI

Manisa'da sorunlar tespit edildi, kalıcı çözüm için projeler hazırlanacak

MASKİ Genel Müdürü Talat Postacı, Ahmetli ilçesini ziyaret etti.

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 7 6 0 1 15 19
2.Fenerbahçe 7 5 1 1 11 16
3.Beşiktaş 6 5 0 1 10 16
4.Samsunspor 7 5 2 0 5 15
5.İstanbul Başakşehir 6 4 1 1 5 13
6.Eyüpspor 7 3 1 3 4 12
7.Göztepe 6 2 1 3 4 9
8.Bodrum FK 7 3 4 0 -2 9
9.Alanyaspor 7 2 2 3 -2 9
10.Trabzonspor 6 1 0 5 1 8
11.Konyaspor 7 2 3 2 -2 8
12.Sivasspor 7 2 3 2 -2 8
13.Antalyaspor 8 2 4 2 -6 8
14.Kasımpaşa 7 1 2 4 -2 7
15.Rizespor 8 2 5 1 -11 7
16.Gazişehir Gaziantep 6 1 4 1 -4 4
17.Kayserispor 6 0 3 3 -7 3
18.Hatayspor 6 0 4 2 -6 2
19.Adana Demirspor 7 0 6 1 -11 1

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.