SOSYAL MEDYA DEVI ÇOCUKLARIN VERI GÜVENLIGINI SAGLAYAMADI!
SOSYAL MEDYA DEVI ÇOCUKLARIN VERI GÜVENLIGINI SAGLAYAMADI!
Internet siteleri, sosyal medya ve cihazlara indirilen çesitli uygulamalar çocuklarin kisisel verilerini tehdit ediyor. Ebeveynleri tarafindan dogru bir sekilde bilinçlendirilmeyen çocuklarin veri ihlali riskleri karsisinda savunmasiz kaldigini belirten Siberasist Genel Müdürü Serap Günal, çocuklarini kisisel veri ihlallerinden korumak isteyen ebeveynlerin almasi gereken 4 kritik güvenlik önlemi oldugunun altini çiziyor.
Yasanan teknolojik gelismeler günlük konusma dilinden tüketim trendlerine ve sosyallesme biçimlerine kadar pek çok aliskanligi sekillendiriyor. Özellikle 7 ile 13 yas arasi çocuklar, bir sosyallesme biçimi olarak sosyal medya uygulamalarini yogun olarak kullaniyor. Ancak sosyal medya söz konusu oldugunda çocuklarin bu dünyanin tehditlerini tespit etmede ve güvenlik önlemlerini yeterli düzeyde almada savunmasiz kaldigi görülüyor. Ayrica geçtigimiz günlerde de en çok kullanilan sosyal medya platformlarindan Instagram’a çocuklarin verilerini korumadigi gerekçesiyle 450 milyon euro para ceza kesildigi ve kesilen bu cezanin da GDPR’nin bugüne kadarki kestigi en büyük ikinci cezasi olarak kayitlara geçtigi rapor edildi. Büyük yanki uyandiran bu olay sonrasinda ebeveynlerin veri güvenligi hususunda endiselerinin arttigini belirten Siberasist Genel Müdürü Serap Günal, kisisel verilerin korunmasi hakkinda ebeveynlerin çocuklariyla iletisim kurmalari gerektigini ve alinmasi gereken 4 kritik önlemin bulundugunu ifade ediyor.
Çocuklari Veri Ihlali Hakkinda Bilgilendirmek Çok Önemli!
Internet siteleri ve sosyal medya uygulamalari kullanicilarindan isim, iletisim bilgisi ve fotograf gibi birçok farkli bilgiyi talep edebiliyor. Bu talepler karsisinda savunmasiz kalan çocuklarin kisisel veri ihlallerinden korunmasi için ebeveynlerin üstüne çok fazla sorumluluk düsüyor. Ebeveynlerin veri ihlali ve internet güvenligi hakkinda çocuklari bilinçlendirmeleri gerektiginin altini çizen Siberasist Genel Müdürü Serap Günal, ebeveynlerin alabilecegi önlemleri 4 adimda siraliyor.
1. Önce kendinizi egitin. Çocugunuzun hangi uygulamalari ve siteleri kullandigini ögrenmek onu veri ihlallerinden korumanin ilk adimi olarak görülüyor. Sik kullandigi internet siteleri ve uygulamalar hakkinda ayrintili bilgi sahibi olun. Gerekirse site ve uygulamalarda bir hesap edinin, böylece uygulamalarda ne yapip ne yapamadigini ögrenebilir ve onlari daha dogru yönlendirebilirsiniz.
2. Çocugunuza mahremiyetin önemini aktarin. Çocugunuza tipki fiziksel dünyada oldugu gibi internet ortaminda da mahremiyetin çok önemli oldugunu aktarin. Öyle ki çocugunuza internet ortaminda açiklanmamasi gereken kisisel bilgiler arasinda adresleri, sifreleri, telefon numaralari, yasadiklari sehir ve okuduklari okul bilgileri oldugunu hatirlatin.
3. Uygulama sartlari ve kosullarini okumak için zaman ayirin. Çocugunuzun yeni bir hesap açtigi durumlarda kaydolurken sunulan sartlar ve kosullari beraber okuyun. Bu hem size çocugunuzun kisisel verilerinin nasil kullanilacagi ve kime aktarilacagi konusunda fikir verecek hem de çocugunuzu bilinçlendirecektir.
4. Gizlilik ayarlarinizi gözden geçirin. Dijital ortamda çocugunuzun kullandigi sosyal medya uygulamalarindaki gizlilik ayarlarini gözden geçirin ve arkadas listelerini periyodik olarak inceleyin. Bu sayede çocugunuzun yabancilarla kisisel verilerini paylasip paylasmadigini gözlemleyebilirsiniz. Ebeveyn denetimlerine izin veren uygulamalari kullanmak ekstra güvenlik kontrolünü size saglayacaktir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.