Müfredatlar Ne Için, Kimin Için Yapilir?

Bu yazimda egitim ve ögretimin esas yönlendirilmesini yaptigi kabul edilen müfredat programlarina bilimsel ve akademik bir yaklasimdan ziyade, müfredat planlarinda yapilmasi ve bu baglamda, üzerinde düsünülmesi gerekenleri aktarmaya çalisacagim.

EGITIM 22.03.2022 23:38:42 185 0
Müfredatlar Ne Için, Kimin Için Yapilir?

Bu yazimda egitim ve ögretimin esas yönlendirilmesini yaptigi kabul edilen müfredat programlarina bilimsel ve akademik bir yaklasimdan ziyade, müfredat planlarinda yapilmasi ve bu baglamda, üzerinde düsünülmesi gerekenleri aktarmaya çalisacagim.

Müfredatlar bir ülkede yetistirilmesi hedef alinan, o ülkenin geleceginde söz sahibi olacak gençligin daha donanimli yetistirilmesi için hazirlanir. 
Günümüzde egitime verilen önem ve ayrilan bütçe her geçen gün daha da artmakta ve yeni misyonlar yüklenerek yeni beklentiler olusturulmaktadir. Egitime her geçen gün daha fazla deger verilmesine ve konunun öneminin herkes tarafindan bilinmesine ragmen egitimin çiktisindan ayni oranda memnuniyet duyulmadigini görmekteyiz. 
Özellikle son yillarda egitime genel bütçeden ayrilan payin artmasina ve egitimin nicelik sorununun çözümünde büyük yol kat edilmesine ragmen bu memnuniyetsizlik daha da artarak birçok boyutuyla devam etmektedir. Egitime toplumun bütün katmanlarinin gerekli degeri vermesine ve devletin de egitimde nicelik ve parasal sorununu çözmek için birçok yenilige basvurmasina ragmen neden fazla bir yol alinamamaktadir? Egitim sistemi neden toplumsal beklentileri karsilayamamaktadir?
Iste tam bu noktada ülkenin geleceginde söz sahibi olmasi gereken gençligin yetistirilmesinde temel anayasa gibi kabul edilen müfredat programlari, muhtevasi ve içerigi tartismanin temelini olusturmaktadir. Ülkemizin varmasi istenilen nokta, hedef ve ülküler ile yetisen gençlik arasinda büyük uçurumlar mevcuttur. Bu durum Sayin Cumhurbaskanimizin kendisi tarafindan da defalarca ifade edilmesine ragmen maalesef halen bir mesafe alinamamistir.
Daha net ve anlasilir bir örnek vermek gerekirse egitimdeki girdi ile çikti arasinda bir sorun yasamaktayiz. Mesela; ilkokul 1. sinifa gelen ve ögretmenine hayran olan bir çocuk lise son sinifa geldiginde ögretmenine saygisizlik yaptigi gibi biçak çekebilecek noktaya gelebilmektedir. Ya da bir çocuk ilkokula Müslüman olarak baslayip ateist olarak bitiriyorsa bizim sorunu baska yerde aramamiza gerek yok. Demek ki okula kaydolan çocuk (girdi) ile çikti arasinda bir uyum problemimiz var. 
Yine bu cümleden olarak memnuniyetsizligin nedenleri ile ilgili çok sebep sayilabilir. Mesela egitime yeni yaklasimlar yapilirken kendi kültürümüzde yer alan "Merhamet Temelli Egitim, baskasina yardimci olmak gibi anlayislar yerine, baska kültürlerden etkilenerek en yakin arkadasini geçmek için herkesle amansizca yarismaya girmesi gereken BASARI ODAKLI EGITIM diye bir popülist moda gelistirilmistir. Ayrica ÖGRENCI MERKEZLI EGITIM diyerek ÖGRETMENLER SAF DISI BIRAKILMAYA ÇALISILMISTIR. Ögrenci merkezli egitim gibi yaklasimlar egitimimize bir maharetmis gibi monte edilerek bizim kendi kültürümüzle çatisma alanlari olusturmaktadir.
Ögretmenlik yaparken sene sonlarinda, bu seneki Bakanligin gönderdigi müfredati bitirdik diye hepimiz okul müdürünün verdigi kâgidi imzalardik. Oysa gerçek hiç de böyle degildi. Birçok arkadasimiz gönderilen müfredatin belki yarisini bile islemedigi hâlde bitirilmistir diye prosedürü yerine getirirdi.
Çünkü ayni sinifta farkli zekâ düzeyine sahip çocuklarla ne kadar önüne konulan müfredati bitirebilirsin. Bu mümkün olmadigi için herkes mecburen rahmetli Dogan Cüceloglu'nun dedigi gibi “mis gibi hayatlar...” dan bir örnek olarak bizler hepsini bitirmis gibi yapardik.
Dolayisiyla Millî egitim sisteminin en önemli sorunlarindan biri müfredat teknigi ve müfredatin nasil bir nesil için yapildigidir. Müfredatin tamami Bakanlik merkezinde belirlenmekte ve asiri merkeziyetçi bir sekilde tartismasiz, mutlak uygulanmasi gereken bir anayasa gibi sunulmaktadir. 
Bir ülkenin müfredati, bu ülkenin sadece egitime bakisini degil; ayni zamanda zihniyetini, nasil bir birey ve toplum istendiginin yol haritasini da ortaya koyar. Egitimin felsefesi hedefleri, müfredat üzerinden ögrencilere aktarilir.
Geçmiste çesitli tarihlerde ülkemizde müfredatlar da pek çok degisiklik yapilmistir. Müfredatlar da günün kosullarina göre degisiklik yapilmasi normaldir ve gereklidir. Bu yüzden müfredatlar dinamik olmali fakat ideolojik olmamalidir.  Ideolojik oldugu zaman gerçekçiligini ve bilimselligini koruyamaz.
Gelismelere göre ve yeni egitim paradigmasi ile hazirlanan müfredat maalesef isin uygulayici kisminda bulunan yönetici ve ögretmenlere eski yöntemlerle anlatilarak egitimin esas is görenlerinin dönüsümü saglanamamistir.
Bu durum, okula ve ögretmene sürecin sadece uygulayici olarak rol biçtigi ögretmeni pasiflestirmektedir. Oysa sistemin etkili olabilmesi için okul yönetici ve ögretmenlerinin özgün görüslerini süreçlere katmasi, kendilerini gelistirmesi, inisiyatif almalari, okulda degisim ve yenilik yapmalari gerekir.  
Öte yandan egitim fakültelerinden mezun olan ögretmen profili ile Millî egitim Bakanliginin istedigi ögretmen profili arasinda tam bir uyum da bulunmamaktadir. Egitimde genis tabanli egitim gibi özünde bizim kültürel anlayisimizla entegre olmayan/olamayan yöntemler denenmektedir.
Ülkemizin çesitli yörelerinde farkli kültürler ve inançlar olmasi ayni zamanda bir zenginlik göstergesidir. Bu nedenle yerel bazi anlayislar ve kültürel uygulamalara da arada firsat tanimak gerektigini düsünüyorum.
Müfredatin tek olmasi herkesin tek tip egitimden geçme/ geçirilme istegi, ögrencilerin kisisel özelliklerini gelistirememelerine de neden olmaktadir. Nitekim halk tarafindan kabul edilen "Bu çocuk okula gittikten sonra daha çok geriledi" anlayisinin ardinda yatan sebebin farkli mizaçtaki insanlarin hepsine ayni müfredat egitim anlayisinin dayatilmasi oldugunu söyleyebiliriz.
Egitimde nitelik sorununun çözümünde mesafe kat eden ülkelerde ögrencilerin merakina bireysel farkliliklarina ve yaraticiliklarina daha fazla katkida bulunulmaktadir. Zira ögrencilerin bireysel farkliliklari egitim ihtiyaçlarinda da farkli yönelimler olusturmaktadir. Su anda var olan müfredat ve zorunlu dersler bireysel gereksinimlerinin karsilanmasina cevap niteliginde degildir. Torna makinesinden çikarilan, birbirleri arasinda farkliliklari olmayan, rejimin vermek istediginden farkli düsünemeyen tek tip bireyler yetistirmek amaçlanmaktadir. 
Farkli düsünmeyen matematik ögretiminde daha fazlasina ihtiyaç duyan üstün yetenekli ögrenci ile sifir düzeye sahip ögrenci ayni seviyede degerlendirilmektedir.  Dolayisiyla farkli düsünceye sahip sanatçi ve zanaatkârlar yetismemektedir.
Bunlarin sonucunda egitimde uluslararasi sinavlarda istenilen basarilar elde edilemezken bir de ögrencilerin üst sinifa gerekli bilgi ve becerileri kazanmadan geçtigi görülmektedir.
Egitim müfredatinin temel sikintilarindan biri de her seyin ders kitaplarinda toplanmasi ve ders saatinde anlatilmaya çalisilmasidir. Müfredat; söylenip yazilacak degil, yapip yasanacak bir müfredat olmalidir.  Program buna göre düzenlenmelidir. 
Ögrencilerde, istenen temel degerlerin olusmasinda ders kitaplarinin çok fazla bir katkisinin oldugu düsünülmektedir ki ben o kanaatte degilim. Eger birtakim degerler ögrencilere kazandirilacaksa bu degerler okuldaki ve ildeki kanaat önderlerinden de istifade edildigi kurum kültürü içerisinde yapilmalidir. 
Zaten devlet tarafindan bedava kitap dagitilmasinin da (ilk zamanlar belki çok güzel bir uygulama olabilir) su an için çok dogru bir uygulama olmadigini düsünüyorum. Çünkü devlet tarafindan verilen kitaplar genellikle kullanilmamakta, resmî ve özel her kurum diger farkli kaynaklardan istifade etmektedir. 
Ülkemiz genç nüfusunun diger ülkelerinkine oranla daha fazla olmasina ragmen istenen sayida sporcu, sanatçi, bilim adami yetismiyor. Bunun yani sira her yil meslek liselerinden ve üniversitelerin mesleki teknik bölümlerinden yüz binlerce ögrenci mezun oluyor. Bütün bunlara ragmen is sektöründe, sanayinin nitelikli eleman bulamiyoruz serzenisleri de bu memnuniyetsizliklere örnek verilebilir. 
 Yazinin sonunda sizlerle espri niteliginde bir sey de paylasmak istiyorum. Sultan Abdülhamid 1876'da 1. Mesrutiyeti ve Kanuni Esasi ilan ettikten bir sonra Kanuni Esasi’yi askiya almis, Meclisi Mebusan’i da feshetmistir. Ancak (son okudugum Tahsin Pasa'nin hatiralarinda gördügüm kadariyla) o dönem kim bir kitap yazarsa yazsin kitabin basina mutlaka, Kanuni Esasi yürürlükte olmamasina ragmen, Kanuni Esasi'nin metnini koyarmis. Koymazsa padisahtan çekinir, basina bir sikinti gelecegini düsünürmüs.
Simdi buradan yola çikarak günümüzde de ilgili ilgisiz her kitabin basina hep ayni resimleri ve metinleri koymak bana o günleri hatirlatiyor.
Sonuç olarak sunu söylemek isterim ki bize giydirilmek istenen bu elbise anlayisimiza, kültürümüze, ülkemize dar gelmektedir. Bu nedenle müfredatlar kendi kültür anlayisimiza göre yeniden belirlenmeli; rahmetli Nurettin Topçu'nun dedigi gibi, ilkögretimin gayesi kalbin terbiyesi, ortaögretimin gayesi aklin terbiyesi, yüksekögretimde ise amaç ihtisaslasma olmalidir. Bizler bir bardak suya ihtiyaci olan çocuga itfaiye hortumu ile su vermekteyiz. Egitim bir vazoyu suyla doldurmak degil, bir çiçege büyüyebilmesi için kendi ihtiyaci olan suyu verebilmek, ona yardimci olmaktir. Mesela okullar herhangi bir vesileyle kar, soguk tatili oldugu zaman ögrenciler seviniyor mu? üzülüyor mu. ona bakmak lazim.  Genelde ögrencilerin tatillerde seviniyorlar.  Bunun anlami ögrencilere okulu sevdiremiyoruz. Neden. Çünkü her yil her seyi tekrar tekrar vererek çocugun farkli bir sey ögrenmesi ilerlemesi saglanamadigindan çocuk da okula gitmeyi sevmiyor. Bu nedenle klasik tek tip müfredat anlayisi seklinde degil, her ögrencinin kabiliyetine göre uygulanabilecek esnek bir müfredat olmalidir. 
Gerçi bir önceki yazimda belirttigim gibi egitimin birçok bileseninden en önemlisi olan ögretmeni idealist yetistirebilirsek bu idealist ögretmenler müfredati da ögrencinin kapasitesine ve ülkenin ihtiyacina göre güncelleyebilir. 
 
Mustafa Altinsoy
Milli Egitim Eski il Müdürü
MEB Müsaviri


Fransa'dan Ukrayna'ya Tam Destek: Rusya'ya Karşı Meşru Müdafaa İçin Füzeler Kullanılabilir

Fransa, Ukrayna'ya olan desteğini artırarak, uzun menzilli füzelerin meşru müdafaa çerçevesinde kullanılabileceğini ve Fransız askerlerinin gönderilmesini değerlendirdiğini belirtti.

Olası Bir 3. Dünya Savaşında Türkiye’nin Gücü Nedir?

Türkiye, olası bir 3. Dünya Savaşı'nda stratejik konumu, güçlü askeri kapasitesi, yerli savunma sanayii ve diplomatik gücüyle dikkat çekiyor. Güçlü ve zayıf yönleriyle Türkiye'nin küresel arenadaki rolünü keşfedin.

ABD'den Netanyahu Kararı Sonrası İlk Açıklama

Netanyahu tutuklama emri sonrası ABD açıklaması geldi. Beyaz Saray, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin kararını reddettiğini duyurdu. İsrail Başbakanı Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Gallant hakkında tutuklama emri çıkarılmıştı.

G20 Liderler Zirvesi başladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde düzenlenen G20 Liderler Zirvesi resmi karşılama törenine katıldı.

Üsküp 1911 Futbol Kulübü'nün Tarihi ve Yeniden Doğuşu

Üsküp 1911 Futbol Kulübü, Makedonya'nın Üsküp kentinde Türkler tarafından yeniden kuruldu. Başkan Şahin Amit, kulübün renklerinin siyah matemi, beyaz umudu ve kırmızı Türk bayrağını simgelediğini belirtti.

KKTC 41 yaşında

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, KKTC'nin kuruluş yıldönümü dolayısıyla Girne Kapısı’ndaki Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törene katıldı

Trump Engages in Crucial Dialogue with Putin Amidst Rising Tensions

Former U.S. President Donald Trump held a significant phone conversation with Russian President Vladimir Putin, urging de-escalation in Ukraine. This diplomatic effort aims to reduce tensions and promote peace.

İlham Aldıklarım: Ayhan Metin'in Etkileyici Yolculuğu

Ayhan Metin'in çocuk felci ile mücadelesi ve sporun gücü sayesinde hayata tutunma hikayesi, herkese ilham veriyor. Mücadeleye devam etmek ve umudun gücüne inanmak üzerine.

Temizlikte Pratik Çözümler Nelerdir?

Temizlik ipuçları ve püf noktaları ile evinizin her köşesini pratik ve etkili yöntemlerle temizleyin. Doğal malzemeler kullanarak hem sağlıklı hem de ekonomik çözümler elde edin.

Oyun Dünyasında Neler Oluyor? En Son Gelişmeler ve İncelemeler!

Yeni oyun haberleri ve incelemeleri ile oyun dünyasındaki en güncel gelişmeleri takip edin. Son çıkan oyunlardan popüler incelemelere kadar her şeyi burada bulabilirsiniz.

İstanbul Beylikdüzü Fabrika Yangını Korkuttu: Can Kaybı Yok

İstanbul Beylikdüzü OSB'de plastik fabrikasında çıkan yangın, lodosun etkisiyle çevredeki fabrikalar için büyük tehdit oluşturdu. Çok sayıda itfaiye ekibi ve AFAD olay yerine sevk edilirken, can kaybı olmaması sevindirdi.

İnegöl Belediyesi'nden kar sonrası ani müdahale

Bursa İnegöl Belediyesi yüksek kesimlerde ulaşımın aksamaması için sahaya indi. Köy yollarında ekipler kar küreme çalışmalarını sürdürüyor.

Galata Eğitim Bahçeşehir'den Başarılı Müdür Yahya Öztürk'e Öğretmen Günü Sürprizi

Galata Eğitim Bahçeşehir'den Yahya Öztürk'e Öğretmen Günü Kutlaması: Galata Eğitim Bahçeşehir yetkilileri, başarılı müdür Yahya Öztürk'ü Öğretmen Günü'nde ziyaret ederek, onun eğitime olan katkılarını onurlandırdı.

Özcan Şimşek'ten AB Senatörü Iraj Alipour'a Önemli Ziyaret

Özcan Şimşek, AB Senatörü Iraj Alipour’u ziyaret ederek, yapay zeka destekli yetenek taraması hakkında bilgi verdi ve projeler için destek aldı.

Sosyal Medya Fenomenlerine Yasadışı Bahis Soruşturması: Detaylar Ortaya Çıkıyor

Sosyal medya fenomenlerine yönelik yasa dışı bahis soruşturmasında yeni ayrıntılar ortaya çıktı. Reklam başına 250 bin TL kazanç sağlayan fenomenler, menajerleri aracılığıyla yasa dışı bahis sitelerinin reklamlarını yapıyor.

Düzce'de tanımadığı bir kişi tarafından bıçakla yaralandı

Düzce'nin Gaziantep Caddesi’nde meydana gelen olayda edinilen bilgiye göre O.A. isimli şahıs cadde üzerinde giderken kimliği henüz belirlenemeyen kişi tarafından kolundan bıçakla yaralandı.

Cezbeden tekliflere dikkat!

Bir mağdur daha milyonlarca lira zarara uğradı!

Keşan'da kapsamlı kaçakçılık operasyonu

Edirne Keşan'da kaçakçılıkla mücadele kararlılıkla devam ediyor.

Almanya'nın aradığı zehir taciri İstanbul 'Kuyu'suna düştü!

Almanya tarafından çıkartılan Difüzyon mesajıyla (Acil Yakalama Mesajı) "Uyuşturucu Madde Ticareti" suçundan uluslararası seviyede aranan Daniel Sobotta İstanbul’da düzenlenen İçişleri'nin 'Kuyu' operasyonda yakalandı.

Adıyaman Gölbaşı’nda uyuşturucuya geçit yok

Adıyaman’ın Gölbaşı ilçesinde uyuşturucuyla mücadele çalışmaları tüm hızıyla sürerken, yolcu dolmuşunda metamfetamin ele geçirildi.

Pençe Kilit'te teröristlerin silahlarına el konuldu

Irak’ın kuzeyindeki Pençe-Kilit Operasyonu bölgesinde teröristlere ait silah ve mühimmat ele geçirildi.

Hafta Sonu Kahvaltısı İçin Biyer'e Uğramaya Ne Dersiniz?

Çan’dan Çanakkale’ye gelirken uğramanız gereken leziz bir mekan. Özkan'ın misafirperverliği ve kırmızı etin çeşitliliğiyle damak tadınıza hitap edecek.

Çanakkale Turistlerin Yeni Gözdesi Mi?

Çanakkale, doğası ve tarihi dokusuyla son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin yeni gözdesi oldu. Şehir, yılın dört mevsimi ziyaretçi akınına uğruyor.

2025'te Nereye Tatile Gideceğiz? Resmi Tatil Günleri ve Öneriler

2025 yılı resmi tatil günleri ve tatil önerileri ile yeni yıla hazır olun.

Yunanistan'da Türkler İçin Oturum İzni Kolaylığı

Yunanistan, Türk vatandaşlarına cazip fiyatlarla gayrimenkul satın alıp oturma izni alma fırsatı sunuyor. Yeni projelerle bu imkan genişletiliyor.

TÜRSAB Boğaziçi BTK, Seyahat Acentaları ile 2024 Sezonunu Değerlendirdi

TÜRSAB Boğaziçi BTK'nın TZL SUITES Otel’de düzenlediği etkinlikte seyahat acentaları, 2024 sezonunu değerlendirdi ve 2025 turizm beklentilerini ele aldı. Etkinliğe TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya da katıldı.

Doğa Tutkunları OutdoorFest’te Buluşuyor

21-22 Eylül tarihlerinde Nefes Orman’da düzenlenecek OutdoorFest, offroad, binicilik, enduro gibi etkinliklerle doğa ve macera tutkunlarına nefes kesici bir deneyim sunacak.

“İzmir Turizm’de yerinde sayıyor”

Etik Yönetim Kurulu üyesi ve Destination İzmir Başkanı Bülent Tercan, “İzmir Turizm’de yerinde sayıyor” dedi.

'Dedemin Gözyaşları' ödüle doymuyor

Türk sinemasının son dönemlerde yıldızı parlayan isimlerinden ödüllü yapımcı ve yönetmen İhsan Taş, yeni filmiyle hem gişede fırtınalar estirdi hem de ödül törenlerinde adeta zafer yürüyüşü yaptı.

Samsun Rüzgarı Ankara’da Esti.

15-16-17 Kasım tarihlerinde Ankara’da düzenlenen Büyük Samsun Tanıtım Günleri,

"Suyun Sesini Duydum" Kitabı Raflarda!

Suyun Sesini Duydum kitabı, suyun insanlık için vazgeçilmez bir hayat kaynağı olduğunu bilimsel, kültürel ve ekolojik yönleriyle ele alıyor.

Banu Kırbağ’dan Yeni Şarkı: Bir Ömür Geçti ile Duygusal Anlar

Banu Kırbağ, “Bir Ömür Geçti” şarkısıyla 2024 yılında dinleyicileriyle buluşuyor. Bu duygusal eser, yitirdiğimiz 3 fidana ve nicelerine adanmış.

İstanbul'da Doğan ve Ölen İlk Osmanlı Padişahı Kimdir?

İstanbul'da doğan ve İstanbul'da ölen ilk Osmanlı padişahı Sultan II. Selim'dir.

TÜYAP, Avrupa'nın En Büyük Ambalaj Fuarına Ev Sahipliği Yapıyor

Avrupa'nın en büyük ambalaj fuarlarından biri olan Avrasya Ambalaj İstanbul Fuarı, sektör profesyonellerini bir araya getiriyor.

Ravza Zeybek Konya Kitap Günleri'nde Okurlarıyla Buluştu

Ravza Zeybek, Konya Kitap Günleri'nde okurlarıyla buluşarak özgürlüğün ve okumanın önemini vurguladı.

En doğal ağrı kesici

Prof. Dr. Muhsin Konuk, turşunun sağlığa olan katkılarını ve doğru tüketim yollarını anlattı. Turşudaki vitamin ve mineraller neler? İşte yanıtı...

Su Arıtma Cihazı Kullanmak Zararlı mı? Zararları Nelerdir?

Su arıtma cihazı kullanmak, temiz su sağlarken bazı zararları da beraberinde getirebilir. Mineral kaybı ve kimyasal kalıntılar gibi riskler hakkında bilgi sahibi olun.

Kış Aylarında Bağışıklık Sistemini Güçlendirme Yolları

Kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirmek için düzenli rutin oluşturmak, vitamin açısından zengin beslenmek ve mevsime uygun egzersiz türlerini tercih etmek büyük önem taşıyor.

HBX AR-GE'ci KİMYAGERDEN MÜTHİŞ İNOVASYON

Yavuz Sultan Selim’in Mısır Seferi için hazırlattığı rivayet edilen tarhananın, kemik suyu ile zenginleştirilerek başta kanser olmak üzere hastalıklara karşı vücudun direncini arttırdığı belirtildi.

Başakşehir Belediyesi'nin Karton Bardak Kullanımı Tartışma Konusu Oldu

Başakşehir Belediyesi'nin Mola Cafeler'deki karton bardak kullanımı, halk sağlığını tehlikeye atıyor ve vatandaşların tepkisini çekiyor

Mavi Dil Virüsü Nedir? Mavi Dil Hastalığı Belirtileri ve Bulaşma Yöntemleri

Adana'da mavi dil hastalığı nedeniyle karantina uygulaması başladı. Sığır ve koyunlarda görülen hastalık, sokucu sinekler aracılığıyla bulaşıyor. Yüksek ateş ve solunum zorluğu gibi belirtiler dikkat çekiyor.

"Prof. Dr. Ahmet Maranki Canlı Yayında Hangi Sorulara Cevap Verecek?"

Prof. Dr. Ahmet Maranki, 6 Ekim Pazar günü Türkiye saatiyle 12:00’de, Avrupa’nın en prestijli kanallarından biri olan Kanal Avrupa’da canlı yayında, kanserden ruhsal bozukluklara kadar pek çok sağlık sorununa çözüm sunacak!

İstanbul'da Afetlere Karşı Güçlü Bir Adım: Mahalle Afet Timleri Kuruluyor!

Afetlere hazırlıkta önemli adım! Başakşehirde mahalle afet timleri kuruluyor.

Niğde Çukurkuyu Belediye Başkanı Ahmet Halisdemir Bahçekent’te

Niğde Çukurkuyu Belediye Başkanı Ahmet Halisdemir, Bahçekent’teki Teoman Dural Kütüphanesi’ni ziyaret etti. Ziyaret sırasında Başakşehir İlçesi Kurucularından Osman Aydemir ile sıcak bir sohbet gerçekleştirdi.

İstanbul'a Yeni Bir Nefes: Halkalı-İspartakule Hızlı Tren Projesi Başladı!

İstanbul'un kalbinde atmaya başlayan yeni bir proje ile tanışmaya hazır mısınız? Halkalı-İspartakule Hızlı Tren Projesi'nin ilk kazmaları vuruldu! Bu dev proje, sadece İstanbul'un değil, Türkiye'nin ulaşım anlayışını değiştirecek.

Bahçekent Dostluk ve Fikir Platformu Üyelerinden Yuvam Bahçeşehir Evleri’ne Ziyaret

Bahçekent Dostluk ve Fikir Platformu üyeleri, Yuvam Bahçeşehir Evleri’ni ziyaret ederek site yönetimiyle görüş alışverişinde bulundu. Görüşmede sitenin çevre düzeni ve Bahçeşehir’in güzellikleri ele alındı.

Galata Eğitim Kurumu Başarılarıyla Dikkat Çekiyor

Galata Eğitim Kurumu, başarılarıyla eğitimde fark yaratıyor. Modern eğitim anlayışı, bireysel takip ve rehberlik hizmetleriyle öğrencilerin hedeflerine ulaşmasını sağlıyor.

Bahçekentliler Derneği ve Galata Eğitim Kurumu’ndan Eğitimde İşbirliği

Bahçekentliler Derneği Başkanı Muhammed Abu-Albar ve Galata Eğitim Kurumu Müdürü Harun Karaşahin, Bahçekentlilere eğitimde katkı sağlamak için bir araya geldi.

Başakşehir'in Yeni Kaymakamı Cemil Özgür Öneği, Kırklareli Valisi Uğur Turan'ı Ziyaret Etti

Başakşehir'in Yeni Kaymakamı Cemil Özgür Öneği, Kırklareli Valisi Uğur Turan'ı ziyaret etti. Bu ziyaret, halk tarafından büyük memnuniyetle karşılandı ve yeni kaymakamın Başakşehir'e katkıları merakla bekleniyor.

Güzel'den Yerel Basına Tam Destek: 'Sesiniz Bizim Sesimiz"

Güzel’den Yerel Basına Tam Destek! Çatalca Belediye Başkanı Erhan Güzel, yerel basınla bir araya gelerek tam destek sözü verdi. "Sesiniz bizim sesimiz" diyen Güzel, basın özgürlüğünün önemine vurgu yaptı.

Niğde Belediyesi’nden Sınav Haftasında Sıcak Çorba İkramı

Niğde Belediyesi, sınav haftasında öğrencilere ücretsiz sıcak çorba ikram ediyor. 16-24 Kasım tarihleri arasında her gün 17.00-19.00 saatleri arasında Sabiha Şahenk Kütüphanesi önünde çorba dağıtımı yapılacak.

Para Okçuluk Takımı Başarılarıyla Gururlandırdı

Para Okçuluk takımı, Antalya’da düzenlenen Türkiye Şampiyonası’nda Makaralı Yay Karışık Takım kategorisinde Türkiye 3’üncüsü olarak bronz madalya kazandı.

Çalık; Kaynakların Adil Dağıtımı Temel Meselemizdir

Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, Esenyurt’ta düzenlenen 3. Kardeş Kültürler Festivali kapsamında gerçekleştirilen ‘Sosyal Belediyecilik’ konulu söyleşide sosyal belediyeciliğin önemine dikkat çekti.

Bağcılar Belediyesi’ne Dijital Başarı Ödülü!

Bağcılar Belediyesi, Türkiye Bilişim Derneği’nin düzenlediği “Türkiye Bilişim Ödülleri”nde “Dijital Şehir İkizi Sürdürülebilir Şehir Yönetimi Projesi” ile “Belediyecilik Özel Başarı Ödülü”nü kazandı.

Başkan Bıyık'tan Sert Cevap: “Şov Yapmanın Anlamı Yok!”

Darıca Belediye Başkanı Muzaffer Bıyık, Zıpkınla Balık Avı Türkiye Şampiyonası hakkında yaptığı açıklamada, eleştirileri sert bir dille yanıtladı ve etkinliğin amacını vurguladı. 300 balığın ihtiyaç sahiplerine dağıtıldığını belir

Esenyurt Belediyesi’nden Miniklere Afet Farkındalık Eğitimi

Esenyurt Belediyesi ve İBB'nin ortak çalışmasıyla düzenlenen afet farkındalık eğitiminde, minikler hem eğlendi hem de afetlere karşı bilinçlendi. Eğitim sonunda çocuklar "Afet Dedektifi" unvanı aldı.

1

İlham Aldıklarım: Ayhan Metin'in Etkileyici Yolculuğu

2

Üniversite Hazırlık İpuçları ve Rehberleri

3

Kara Yollarında Son Durum: Hangi Bölgeler Dikkat Gerektiriyor?

4

Bolu'da Yoğun Kar Yağışı: Anadolu Otoyolu Trafiğe Kapandı

5

Sosyal Medya Fenomenlerine Yasadışı Bahis Soruşturması: Detaylar Ortaya Çıkıyor

6

Fransa'dan Ukrayna'ya Tam Destek: Rusya'ya Karşı Meşru Müdafaa İçin Füzeler Kullanılabilir

7

Yoğun Kar Yağışı Anadolu Otoyolu'nu Kapattı: Bakan Uraloğlu'ndan Açıklama

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.