Köy Hayatının Huzuru
Köy hayatında huzur, sakinlik, dinginlik var. Şehrin keşmekeşinden, gürültüsünden uzak kendini dinleyebilmek, doğayla konuşabilmek, anlayabilmek; ağaçların, otların yeşilliği arasında akan suyun şırıltısına karışan çeşitli kuşların ötüşü hepimize iyi hissettirir değil mi? Şehirde göremediğimiz, hasretini çektiğimiz güzellikler barındırıyor elbette.
Özel Bireyler İçin Köy Yaşamının Etkisi
Bir de böyle bir yerin özel bireyler üzerindeki etkisini düşünürsek, özel bireyler sakin yaşamayı isteyen bireyler zaten. Hayatlarında karmaşa, akıllarını karıştıran etkenlerden uzak, olumlu uyaranlar olması bireylerin daha huzurlu ve sakin olmalarında etkili olacaktır. Böylelikle aileler de daha rahat edeceklerdir. Çünkü şehrin karmaşası, olumsuz uyaranlar çoğu zaman özel bireylerimizi agresif hale getiriyor; karmaşayı çözemiyor, anlayamıyorlar. Bu da davranış bozuklukları olarak karşımıza çıkabiliyor. Hırçın, kavgacı, agresif, kendine zarar verme olarak gözlemleyebiliyoruz. Bazen sebebinin ne olduğunun farkında olamayabiliyoruz ve ağır ilaçlar kullanmak zorunda kalabiliyoruz.
Özel Bireylerin İhtiyaçları
Aslında özel bireyler hayatlarında sakinlik, anlaşılmak ve hoşgörü görmek istiyorlar. Her şeyi yapması değil de yetkinliği olduğu alanda destek görmek tek istekleri. Çoğu zaman anlamaz gözüyle, öğrenmez gözüyle bakılan birey, gözlemlediği zaman anlamadığı için değil, ifade etmekte güçlük çektiği ya da ifade edemediği için sessiz kalıyor. Özel bireyleri anlamaya çalışarak başlayabiliriz aslında. Ailelere yaklaşırken empati ile yaklaşmalıyız ki yardımcı olabiliriz. Parantez içinde söylemek gerekirse (Allah yardımcın olsun) belki kötü niyetli bir cümle değil fakat ailenin zaten yâr ve yardımcısı Allah. Etrafındaki engel dağlarını kaldırın, yardımcı olmak istiyorsanız destek olun, köstek değil.
Yazar Hakkında
Selma Erarslan Oşlu Özel Gereksinimli Bireyler Derneği Kurucu Üyesi ve Down Sendromlu Bir Meleğin Annesi