Insülin direnci, metabolik ve Tip 2 diyabet sendromunun gelismesine neden olan önemli bir risk sebebidir.
Insülin direnci, metabolik ve Tip 2 diyabet sendromunun gelismesine neden olan önemli bir risk sebebidir. Pankreasin ürettigi normal miktardaki insülin, kas, yag ve karaciger hücrelerinde yeterli derecede tepki olusturamamasi nedeniyle ortaya çikar. Sekeri enerji olarak kullanabilmek için insülin hormonuna ihtiyaç vardir. Pankreas, kas, yag ve karaciger gibi doku ve organlarda insülin hormonuna karsi duyarsizlik meydana gelmesi sonucu insülin direnci olusur. Insülin direncinin önemini vurgulayan Avrasya Hastanesi iç Hastaliklari Uzmani Dr. Sedat Isik, konuyla ilgili önemli bilgiler veriyor.
Insülin direnci neden olusur?
Insülin direnciniz artis gösterdiginde kanda bulunan sekerin hücreye girebilmesi için daha fazla insülin hormonu salgilanmasi gerekir. Pankreastan elde edilen insülin hormonunun üretimi, bir süre sonra pankreas bezinin çok yorulmasi nedeniyle azalir. Bu sebeple, öncelikle asiri acikma hissi olarak görülen seker düsüklügü daha sonrasinda da gizli seker hatta asikar seker hastaligi olarak karsimiza çikabilir.
Insülin direnci kilolu kisilerde daha fazla gözlemlenir. Bu nedenle kilo artisina bagli olarak dirençle birlikte seker hastaligina yakalanma olasiligi da artar. Insülin direnci yüksek kisiler çok hizli kilo alabilir ve zor kilo verebilirler. Insülin direnci olan kisilerde, halsizlik, yorgunluk, ani kilo alma, zor kilo verme, sik acikma, doymama, uyku hali, gün içinde acikma ataklari, tatliya olan düskünlük, özellikle de karin çevresinde yaglanma gibi belirtiler görülebilir.
Insülin direnci belirtileri nelerdir?
Insülin direncinin en belirgin belirtileri çabuk acikma ve doymama hissidir. Yemeklerden hemen sonra birkaç saat içinde tekrar acikma hissi ve tatli yeme istegi olusuyorsa insülin direncinizin yüksek oldugunu söyleyebiliriz. Insülin direncinin diger belirtileri ise;
Insülin direncinin tedavisi var midir?
Günümüzde ofislerde oturarak çalisan ve spor yapmaya firsat bulamayan kisilerde insülin direnci siklikla görülen bir hastaliktir. Ayrica günlük yasaminiz asiri stres altinda geçiyorsa; stres hormonlarinda bozukluk meydana gelebilir ve bu nedenle kilo alimi görülebilir.
Yüksek insülin düzeyleri, sik acikma ve sekerli gidalar yeme egilimini arttirir. Konsantrasyonda azalma meydana gelir, sabahlari yorgun kalkma ve gün boyu yorgunluk hissi artar.
Özellikle ögleden sonralari bitkinlik hali, enerjisizlik, halsizlik, gün içinde uyuklamalar ve uyku bozukluklari gibi sikayetleriniz varsa insülin direnci olma ihtimali yüksektir.
Bu hastaligin öncelikle teshis edilebilmesi için Endokrinoloji uzmanina basvurmak ve hormon testleri yaptirmak gerekir. Testler sonucunda hastaligin kesinligi belirlenir ve uzman doktor tarafindan tedavi süreci baslar.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.