Sirket borçlari nedeniyle el konulan ‘Kenan Mete’ gemisinin kaptani Vehbi Kara 1 yildir Misir’da, ‘Ula’ gemisinin kaptani Yusuf Sencer Sotan ise 17 aydir Kuveyt’te esir hayati yasiyor. Iki kaptan da memleketlerine dönmek isterken, uluslararasi denizcilik örgütleri de Kara ve Sotan’in özgürlüklerine kavusmasi için ellerinden geleni yapiyor.
Royalmar Denizcilik’e ait 143 metrelik ‘Kenan Mete’ isimli kuru yük gemisi, Misir’in Süveys Kanali’ndaki Adebiya Limani’nda 25 Haziran 2020’de sirket borçlari nedeniyle tutuklandi. Geminin Gürcistan, Hindistan, Rusya, Suriye, Türkiye ve Ukraynali toplam 25 personeli vardi. Misirli yetkililer mürettebatin karaya ayak basmasina izin vermedi. Kumanyasi kesilen gemicilerin yardimina meslektaslari kostu. Ancak 14 Aralik’ta gemide koronavirüs tespit edildi. Gemi karantinaya alindi. Uluslararasi kuruluslarin devreye girmesiyle gemi personeli ülkelerine gönderildi. Ancak Misir makamlari, kaptan Vehbi Kara’yi gemi hacizden satilincaya kadar adli muhafiz olarak atadi. Misir mahkemesinin aldigi karar kaptan Kara’yi cezalandirmaktan farksizdi.
'ÖLÜYORUM VE YARDIM ISTIYORUM'
Türk kaptan Vehbi Kara gemide tek basina yasamaya basladi. Yazdigi mektuplarda, gemide çok fazla fare oldugunu, geceleri uyuyamadigini anlatti. Hatta geçtigimiz 11 Subat’ta geminin acil durum jeneratörü arizalaninca elektriksiz, susuz ve yiyeceksiz kaldi. Kara yazdigi bir mektupta bu duruma isyan ederek, “Bana karsi yapilan islem insan haklarina aykiridir. Sinir krizi geçiriyorum. Kalp hastaligim var. Hastaliklarim yüzünden her gün ölüme yaklasiyorum. Hastaneye yatirilmam gerek. Ölüyorum ve yardim istiyorum” dedi.
Uluslararasi Tasima Isçileri Federasyonu basta olmak üzere uluslararasi denizcilik örgütleri devreye girince, Misirli yetkililer, kaptan Vehbi Kara’nin gemiden inmesine izin verdi. Türkiye’nin Kahire Büyükelçiligi’nin de çabalariyla 14 Subat gecesi gemiden alinan Kara, Adebiya’daki Kizildeniz Oteli’ne yerlestirildi. Ancak bu kez de Kara için otelde esaret basladi. Kaptan Kara, geminin bir an önce satilarak ülkesine dönmeyi bekliyor.
19 MÜRETTEBAT GEMIDE MAHSUR KALDI
Kaptan Yusuf Sencer Sotan ise 2019 yilinin ekim ayinda 2 ayligina Katarli Aswan sirketi ile sözlesme imzalayarak ‘Ula’ gemisine çikti. Batik durumdaki sirket gemiyi Kuveyt’in Shuaiba Limani’nda kaderine terk etti. Yusuf Sencer Sotan ile biri Azerbaycanli, biri Bangladesli ve 16’si Hindistanli toplam 19 mürettebat gemide mahsur kaldi. Yakit ve kumanya destegi alamayan gemicilerin yardimina yine meslektaslari kostu. Bayrak devleti Palau, borçlari ödenmedigi gerekçesiyle geminin bayrak devletliginden ayrildi. Kuveytli yetkililer gemi personelinin limana çikmasina izin vermedigi gibi bayraksiz kalan geminin hareket etmesine de izin vermedi.
AÇLIK GREVINDELER
Sirketten maaslarini alamayan, ülkelerine de geri dönemeyen mürettebat açlik grevine basladi. Geminin görünen tüm noktalarina açlik grevinde olduklarini belirten yazilar yazildi. Kaptan Yusuf Sencer Sotan yasadiklarini söyle anlatti:
“2020 yili subat ayinda personel degisimi için Shuabia Limani’na geldik. Fakat mart ayi basindaki pandemi dolayisiyla Kuveyt otoritelerinin karsi çikmasiyla personel degisimi gerçeklesemedi. 1 Nisan günü limana yanasmamiza izin verilip mayis ayi içerisinde gemimiz baglanmistir. Otoriteler haziran ayinda gidebilecegimizi söylemesine ragmen sözlerini yerine getirmemeleri üzerine ülkelerimizin büyükelçiliklerine yardim talebinde bulunduk. Türk Büyükelçiligi’miz bana her türlü destegi sürdürdü. Lakin bu zamana kadar hiçbir sonuç alinamamistir. Vatanima ve aileme kavusabilmek için acilen yardim talep ediyorum. Artik dayanacak gücüm kalmadi. Tek istegim saglikli bir biçimde gemiden ayrilip ülkeme kavusmak. Herkesin destegine ihtiyacimiz var.”
Trump Gazze Planı uluslararası tepki çekti. ABD eski Başkanı Donald Trump, Gazze için "gayrimenkul anlaşması" ifadesini kullanarak yeni bir tartışma başlattı. Filistin halkı ve dünya liderleri plana karşı çıkıyor.
İsrail’in 15 aylık saldırıları sonucu Gazze’deki okulların yüzde 85’i hizmet dışı kaldı. Eğitim 2 yıldır aksıyor, binlerce öğrenci ve akademisyen hayatını kaybetti.
Eski İsrail Başbakanı Ehud Barak, Trump'ın Gazze'deki Filistinlileri başka yere gönderme planını "hayal ürünü" olarak nitelendirdi ve Arap ülkelerine baskı amacı taşıdığını belirtti.
ABD’de Seattle-Tacoma Havalimanı’nda Japon Hava Yolları’na ait 787-9 Dreamliner, taksi yaparken Delta Airlines’a ait park halindeki Boeing 737’nin kuyruğuna çarptı. Olayda yaralanan olmazken, bazı uçuşlar iptal edildi.
Guatemala Devlet Başkanı Bernardo Arevalo, ABD ile yeni bir göçmen anlaşması imzalandığını açıkladı. Sınır dışı edilen göçmenlerin kabulü ve ulaşım masraflarının ABD tarafından karşılanacağı belirtildi. Ekonomik kalkınma ile göç s
Pazaryeri’nde Kaymakam Ahmed Tayyib Kahraman ve Belediye Başkanı Zekiye Tekin, Pazaryeri Anaokulu’nu ziyaret ederek minik öğrencilerle buluştu, eğitim ve okul durumu hakkında bilgi aldı.
Geçersiz Sertifikalar, Hayali Eğitimler, Ruhsal İstismar: Zuhal Atasoy Dalman’a Acil Müdahale Çağrısı!
Batman'da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Atatürk Parkı'nda düzenlenen etkinliklerle büyük bir coşku içinde kutlandı.
HABER / ERCAN KUTLU - Niks Lounge açılışıyla Beylikdüzü'nde lezzet, zarafet ve kaliteli hizmetin yeni adresi oldu. Fikret Aslan yönetiminde, Orhan Kaya ve Burak Bey’in ortaklığıyla görkemli bir başlangıç yaptı.
.
Gaziantep Gönüllü Kuruluşlar Platformu, terörle mücadelede yeni bir sayfa açılması için kritik bir açıklama yaptı. 40 yılı aşkın terör sarmalının son bulması için tüm kesimleri işbirliğine davet etti.
Antalya’nın Manavgat ilçesinde, şoför kapısı bulunmayan bir aracın trafiğe çıkması görenleri hayrete düşürdü. Aracı kullanan sürücünün, trafik kurallarını hiçe sayarak tehlikeli manevralar yaptığı iddia edildi.
Bornova İlçe Emniyet Müdürlüğü, ruhsatsız silah taşıyan ve bulunduran şahıslara yönelik operasyonlarla huzur ve güvenliği sağlıyor.
18. TTI İzmir Uluslararası Turizm Fuar ve Kongresi’ ile ‘TTI Health 2. Sağlık Turizmi Fuarı’ düzenlenen törenle açıldı. Turizm sektöründen birçok katılımının bir araya geldiği fuara Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Z
Çan’dan Çanakkale’ye gelirken uğramanız gereken leziz bir mekan. Özkan'ın misafirperverliği ve kırmızı etin çeşitliliğiyle damak tadınıza hitap edecek.
Çanakkale, doğası ve tarihi dokusuyla son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin yeni gözdesi oldu. Şehir, yılın dört mevsimi ziyaretçi akınına uğruyor.
2025 yılı resmi tatil günleri ve tatil önerileri ile yeni yıla hazır olun.
Yunanistan, Türk vatandaşlarına cazip fiyatlarla gayrimenkul satın alıp oturma izni alma fırsatı sunuyor. Yeni projelerle bu imkan genişletiliyor.
Öğrencilikten öğretmenliğe bir yürek yolculuğu… Saniye Gökoğuz’un ilk romanı Penceremde Kar Çiçeği raflara çıkmadan merak uyandırdı.
Bursa’nın İznik ilçesinde, tasavvuf dünyasının önemli isimlerinden Eşrefoğlu Abdullah Rumi, vefatının 556. yılında anlamlı bir programla anılacak.
İzmir Avaz Araştırma ve Strateji Merkezi’nin ev sahipliğinde düzenlenen “Küresel İklim Değişikliği ve Türkiye’ye Etkileri” konulu konferansta, Ziraat Yüksek Mühendisi Uğur Şimdi önemli değerlendirmelerde bulundu.
Gazeteci-yazar Ravza Zeybek'in kaleme aldığı yeni roman “Kervan”, okuyucuyu içsel bir yolculuğa çıkarıyor. Kitap, hayatın anlamını sorgulayanlar için adeta bir başucu eseri.
HABER / ERCAN KUTLU - Ramazan Bayramı, Bahçelievler’de unutulmaz bir etkinliğe sahne oldu. Vali Davut Gül ve protokol üyelerinin çektirdiği selfie, sosyal medyada fenomenleşerek binlerce beğeni topladı.
Karya Farma HBX Ar-Ge’nin geliştirdiği HBX-HGM71 formülü, laboratuvar ortamında %99,99 oranında patojen yok edici başarısıyla çocukların sağlığına adandı.
Yüksek tansiyon, dünya genelinde 1 milyardan fazla kişiyi etkilerken, hatalı tansiyon ölçümleri yanlış teşhislere ve gereksiz tedavilere yol açıyor.
Ramazan ayıyla birlikte balık tezgahları bereketlendi! Beylikdüzü Balıkçılar Çarşısı'nda sardalya ve istavrit fiyatları dibe vurdu. 3 kilo balık alana 1 kilo bedava kampanyasıyla sağlıklı beslenme fırsatı.
Gazi Üniversitesi'nde Gıda Güvenliği ve Mikroplastik Tehlikesi Paneli Düzenlendi
Bilim insanları, bunamanın hafıza kaybı dışındaki erken belirtilerini keşfetti. Hızlı kilo kaybı ve yüksek iyi kolesterol seviyeleri, bunamanın habercisi olabilir. Bu bulgular, erken teşhis ve tedavi için umut vaat ediyor.
Bahçeşehir ve Bahçekent’te onlarca sitenin elektrik işlerini üstlenen Caner Cimşit, HGS Elektrik markasıyla güvenli, hızlı ve kalıcı çözümler sunuyor. Gönül rahatlığıyla ulaşabileceğiniz bu uzman, sadece arıza gidermekle kalmıyor,
HABER / ERCAN KUTLU - "Bahçeşehir’in başarılı Müdürü Ümit Karaağaç: Okulunda aile seminerleri, fidan dikim etkinlikleri ve spor başarılarıyla eğitimi renklendiriyor! Öğrenciler: ‘Onunla gurur duyuyoruz’."
HABER / ERCAN KUTLU - Bahçekent’in büyüyen nüfusu taziye evi ihtiyacını artırdı. Vatandaşlar, Yavuz Sultan Selim Camii altı veya Kur’an kurslarının bu amaçla kullanılmasını istiyor.
HABER / ERCAN KUTLU - "Servis şoförleri, Bahçekent Emlak Konut Camii çeşmesini araç yıkamak için kullanıyor. Cemaat ve imam rahatsız, yetkililerden acil çözüm bekleniyor!"
Bahçekent’in sevilen ismi Hacı Mürsel Oktay, vefatının ardından Hadımköy Yeşilbayır Mezarlığı’nda defnedildi. Cenazeye yoğun katılım oldu; protokol, cemaat ve sevenleri son yolculuğunda yalnız bırakmadı.
Yozgat’ta “Anadolu Selçuklu Hastaneleri ve Darüşşifa Uygulamaları” Konuşuldu
Niğde Belediyesi, toplumun temel taşı olan aile yapısını güçlendirmek ve gençlerin geleceğe daha sağlam temeller üzerine inşa edilmesini sağlamak amacıyla önemli bir adım attı.
Niğde Belediyesi’nin düzenlediği 2. Tiyatro Festivali, 15-22 Şubat 2025 tarihleri arasında gerçekleşti. Sekiz farklı oyunun kapalı gişe sahnelendiği festivalde, 4000 sanatsever Niğde Belediyesi Kültür Merkezi’nde sanatla buluştu.
Niğde Belediyesi Zabıta ekipleri, yılbaşından bu yana 438 iş yerini denetledi. Hijyen, gıda güvenliği ve fiyat kontrolü yapılarak halk sağlığının korunması hedefleniyor.
Niğde Belediyesi, sömestr tatilinde çocuklar için tiyatro festivali düzenliyor. 18 Ocak-2 Şubat 2025 tarihleri arasında gerçekleşecek etkinlikler eğlenceli ve öğretici oyunlar sunuyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.